Αποστολέας Θέμα: 1ο ΜΧ ... μια απλή weiss  (Αναγνώστηκε 8232 φορές)

panoz

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 786
    • Προφίλ
Απ: 1ο ΜΧ ... μια απλή weiss
« Απάντηση #15 στις: 18/01/2015, 19:28:51 »
Και πολυ καλα εκανες και ειπες τη γνωμη σου!

Δεν νομιζω πως σου την ειπε ο Ronin. Σαν πλακιτσα μου φανηκε εμενα. Μην το παιρνεις στραβα...

Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.853
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
Απ: 1ο ΜΧ ... μια απλή weiss
« Απάντηση #16 στις: 18/01/2015, 19:53:09 »
Ρε παιδιά θα τον τρελάνουμε τον άνθρωπο!

Εγώ λέω ότι είναι προτιμότερο να κάνει ένα συντηρητικό carbonation τώρα που είναι αρχή.
Όταν αποκτήσει περισσότερη πείρα μπορεί να βάζει και πιό extreme CO2.

Τώρα το υπολογιστήρι δεν έχει σημασία. Ας πάρουμε τον μέσο όρο... :)
Μα τη γνώμη μου είπα, με βάση την ελάχιστη εμπειρία μου.
Αν είναι να τρελαίνει τους υπόλοιπους πάω πάσο.
Τελοσπάντων.

Το όλο θέμα σε ένα φόρουμ είναι να λέμε την γνώμη μας.
Σαφέστατα και είναι επιθυμητή η γνώμη σου.

Όταν λέω θα τον τρελάνουμε δεν εννοώ ότι λές εσύ κάτι λάθος.
Αφ' ενός δεν θεωρώ ότι ισχύει κάτι τέτοιο, αφ ετέρου και να το πίστευα δεν θα έκανα τέτοιο σχόλιο!

Αυτό που εννούσα είναι ότι ο συμφορουμίτης χρειάζεται μία σαφή συμβουλή και όλοι εμείς μπήκαμε σε μία λίγο θεωρητική ανάλυση.
Το σχόλιο έγινε με χαλαρή και φιλική διάθεση και φυσικά όχι σε προσωπική βάση  :)
 
May the Yeast be with you!

pelargos

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.052
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
Απ: 1ο ΜΧ ... μια απλή weiss
« Απάντηση #17 στις: 19/01/2015, 16:52:22 »
Όλα καλά παιδιά :)
Παρεξήγησα χωρίς λόγο.

panoz

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 786
    • Προφίλ
Απ: 1ο ΜΧ ... μια απλή weiss
« Απάντηση #18 στις: 19/01/2015, 19:23:30 »
Το θεμα παρολαυτα ειναι οτι με τις ευγενιες δεν εχει πλακα για εμας του υπολοιπους...  >:D

Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.853
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
Απ: 1ο ΜΧ ... μια απλή weiss
« Απάντηση #19 στις: 19/01/2015, 19:28:13 »
Μα εδώ είμαστε ευγενές φόρουμ.
Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε? :P
May the Yeast be with you!

kerk216

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 210
    • Προφίλ
Απ: 1ο ΜΧ ... μια απλή weiss
« Απάντηση #20 στις: 25/01/2015, 12:59:15 »
Εμφιαλώθηκαν 8 λίτρα με 90 γρ. καστανή ζάχαρη, απο γεύση & σώμα είναι εκπληκτική αλλά ο λυκίσκος στην αρχή (60') μάλλον ήταν λίγος ...  :( . Επίσης δεν ξέρω κατα πόσον η επίλογη Tettnager για γεύση (15') ήταν σωστή ...
Τελικά οι μικρές παρτίδες είναι σούπερ εκπαιδευτικές !!!

Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.853
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
Απ: 1ο ΜΧ ... μια απλή weiss
« Απάντηση #21 στις: 25/01/2015, 13:02:35 »
Άστη να ωριμάσει, και μετά βγάζεις συμπεράσματα.
Η διαφορά θα είναι πολύ μεγάλη μετά απο ένα μήνα στα μπουκάλια.
May the Yeast be with you!

JOHN_BEER

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 20
    • Προφίλ
Απ: 1ο ΜΧ ... μια απλή weiss
« Απάντηση #22 στις: 12/05/2015, 09:47:12 »
Τελικά πως βγήκε το μπυράκι σου ?? Με πόσους όγκους C02 το υπολόγισες 3,3 ή 3 ??

kerk216

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 210
    • Προφίλ
Απ: 1ο ΜΧ ... μια απλή weiss
« Απάντηση #23 στις: 18/05/2015, 22:29:10 »
Σορρυ για την καθυστερηση αλλα με πετυχες στη μετακομιση ...
Το υπολογισα στα 3.3 αλλα μου βγηκε πολυ αφρωδης. Το ανθρακικο ηταν πολυ και ο αφρος αν δεν σερβιρες προσεκτικα ηταν το μισο ποτηρι ...
Βεβαια  εβαλα σχεδον αποκλειστικα σταρενια βυνη (εκχυλισμα) , συνηθως μπαινει και κριθαρι, η wheat οπως ειπαν και πιο πανω "τσιμπαει" λιγο.

JOHN_BEER

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 20
    • Προφίλ
Απ: 1ο ΜΧ ... μια απλή weiss
« Απάντηση #24 στις: 19/05/2015, 10:30:29 »
Άρα αν την έκανες ξανά θα υπολόγιζες στους 3 όγκους??
Από γεύση - σώμα και αρώματα πως ήταν ??

Ρωτάω, γιατί έχω φτιάξει μια παραπλήσια...και την έχω στο 2ο κάδο έτοιμη για εμφιάλωση!

Loco

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 743
    • Προφίλ
Απ: 1ο ΜΧ ... μια απλή weiss
« Απάντηση #25 στις: 19/05/2015, 12:44:23 »
Σορρυ για την καθυστερηση αλλα με πετυχες στη μετακομιση ...
Το υπολογισα στα 3.3 αλλα μου βγηκε πολυ αφρωδης. Το ανθρακικο ηταν πολυ και ο αφρος αν δεν σερβιρες προσεκτικα ηταν το μισο ποτηρι ...
Βεβαια  εβαλα σχεδον αποκλειστικα σταρενια βυνη (εκχυλισμα) , συνηθως μπαινει και κριθαρι, η wheat οπως ειπαν και πιο πανω "τσιμπαει" λιγο.

Καλησπέρα Kerk,
το wheat dme δεν είναι 100% σιτάρι. Ανάλογα με την εταιρία έχει αρκετό ποσοστό κριθάρι. Περίπου 30-40%.

Σχετικά με το CO2 τα μικρά batch είναι πολύ πιο επικίνδυνα για λάθη. Για παράδειγμα, αν τα 8 λίτρα που λες εσύ οτι εμφιάλωσες, τελικά ήταν 7.5 ή 8.5, κατευθείαν τα 90 γραμμάρια ζάχαρης μπορούν να σου δώσουν απο 3.3 μέχρι 3.7 βαθμούς CO2. Επίσης παίζει ρόλο και η θερμοκρασία και το calculator που χρησιμοποιείς. Αν δοκιμάσεις 2-3 διαφορετικά θα δεις μικρές αποκλίσεις οι οποίες στα 20-23 λίτρα batch δεν παίζουν ρόλο αλλά στα 8 λίτρα είναι πολύ σημαντικές.

έχω κάνει 2 split batch (συνολικά 4 μινι batch) και το συμπέρασμα είναι οτι είναι εξαιρετικά για δοκιμές στην γεύση αλλά στο carbonation θέλουν ιδιαίτερη ακρίβεια και στα λιτρα και στην ζυγαριά! Γενικά στα μικρά batch θα πρότεινα συντηρητικό carbonation σε "μεσαίες" τιμές για το είδος της μπίρας.

JOHN_BEER

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 20
    • Προφίλ
Απ: 1ο ΜΧ ... μια απλή weiss
« Απάντηση #26 στις: 19/05/2015, 16:20:54 »
Σορρυ για την καθυστερηση αλλα με πετυχες στη μετακομιση ...
Το υπολογισα στα 3.3 αλλα μου βγηκε πολυ αφρωδης. Το ανθρακικο ηταν πολυ και ο αφρος αν δεν σερβιρες προσεκτικα ηταν το μισο ποτηρι ...
Βεβαια  εβαλα σχεδον αποκλειστικα σταρενια βυνη (εκχυλισμα) , συνηθως μπαινει και κριθαρι, η wheat οπως ειπαν και πιο πανω "τσιμπαει" λιγο.

Καλησπέρα Kerk,
το wheat dme δεν είναι 100% σιτάρι. Ανάλογα με την εταιρία έχει αρκετό ποσοστό κριθάρι. Περίπου 30-40%.

Σχετικά με το CO2 τα μικρά batch είναι πολύ πιο επικίνδυνα για λάθη. Για παράδειγμα, αν τα 8 λίτρα που λες εσύ οτι εμφιάλωσες, τελικά ήταν 7.5 ή 8.5, κατευθείαν τα 90 γραμμάρια ζάχαρης μπορούν να σου δώσουν απο 3.3 μέχρι 3.7 βαθμούς CO2. Επίσης παίζει ρόλο και η θερμοκρασία και το calculator που χρησιμοποιείς. Αν δοκιμάσεις 2-3 διαφορετικά θα δεις μικρές αποκλίσεις οι οποίες στα 20-23 λίτρα batch δεν παίζουν ρόλο αλλά στα 8 λίτρα είναι πολύ σημαντικές.

έχω κάνει 2 split batch (συνολικά 4 μινι batch) και το συμπέρασμα είναι οτι είναι εξαιρετικά για δοκιμές στην γεύση αλλά στο carbonation θέλουν ιδιαίτερη ακρίβεια και στα λιτρα και στην ζυγαριά! Γενικά στα μικρά batch θα πρότεινα συντηρητικό carbonation σε "μεσαίες" τιμές για το είδος της μπίρας.

Με αφορμή τα όσα ανέφερες και μιας και έχω 1 μικρό batch weiss των 10,5 λίτρων για εμφιάλωση, θα είμαι οκ αν κάνω υπολογισμούς με 3 όγκους ??
Και για τον λόγο του αληθές, το calculator στο kotmf.com/ μου βγάζει για τα 10,5 λίτρα 89.5 γραμμάρια δεξτρόζη.
Ο υπολογισμός έγινε με 3 όγκους και θερμοκρασία γλεύκους 24oC.

Μια χαρά δεν θα είμαι ??

Loco

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 743
    • Προφίλ
Απ: 1ο ΜΧ ... μια απλή weiss
« Απάντηση #27 στις: 20/05/2015, 10:42:17 »
έχεις κάνει ένα μικρό λάθος. Σε όλα τα online υπολογιστήρια αντί για κόμμα βάζε τελεία. εσύ υπολόγισες 10,5 λίτρα και σου έβγαλε τιμή για 10 (το υπολογιστήρι αγνόησε το ,5). Αν βάλεις 10.5 θα σου βγάλει 93.9 γραμμάρια δεξτρόζη αντί για 89.5



JOHN_BEER

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 20
    • Προφίλ
Απ: 1ο ΜΧ ... μια απλή weiss
« Απάντηση #28 στις: 20/05/2015, 17:16:35 »
έχεις κάνει ένα μικρό λάθος. Σε όλα τα online υπολογιστήρια αντί για κόμμα βάζε τελεία. εσύ υπολόγισες 10,5 λίτρα και σου έβγαλε τιμή για 10 (το υπολογιστήρι αγνόησε το ,5). Αν βάλεις 10.5 θα σου βγάλει 93.9 γραμμάρια δεξτρόζη αντί για 89.5

Έχεις απόλυτο δίκιο. Το δοκίμασα και όντως ''αγνοεί'' το ,5 και δουλεύει με τελεία. Η λεπτομέρεια κάνει την διαφορά..... ;) ;)!!!

1000 ευχαριστώ

kerk216

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 210
    • Προφίλ
Απ: 1ο ΜΧ ... μια απλή weiss
« Απάντηση #29 στις: 21/05/2015, 19:13:34 »
Άρα αν την έκανες ξανά θα υπολόγιζες στους 3 όγκους??
Από γεύση - σώμα και αρώματα πως ήταν ??

Ρωτάω, γιατί έχω φτιάξει μια παραπλήσια...και την έχω στο 2ο κάδο έτοιμη για εμφιάλωση!
Ναι, μια που ετοιμάζομαι να κάνω μόλις καταφέρω να εγκατασταθώ πλήρως θα την υπολογίσω στους 3 όγκους. Τώρα για την μπυρίτσα την βρήκα πολύ καλή, το ίδιο και όποιος άλλος την δοκίμασε (δεν μπορώ να το πω αυτό για όλες τις μπύρες μου  :laugh: ). Ειδικά τα αρώματα που έβγαζε ηταν το κάτι άλλο ! Και την επόμενη θα την κάνω με την ίδια μαγιά (munich), δεν ξέρω όμως πόσο θα επηρεάσει η θερμοκρασία που θα είναι μεγαλύτερη αυτή την φορά. Ο Palmer λέει για 17 βαθμούς ως την ιδανική θερμοκρασία για weiss .
Για τις μικρές παρτίδες τώρα ο φίλος loco έχει απολυτο δίκιο για τα mini batch, γιαυτό είναι και τόσο εκπαιδευτικά.