Αποστολέας Θέμα: Εμφιαλωση  (Αναγνώστηκε 2452 φορές)

tilemaxos

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 25
  • Μπυριτσες και Αγιος ο Θεος
    • Προφίλ
Εμφιαλωση
« στις: 03/08/2015, 14:41:41 »
Παιδια καλησπερα εχω κανει βαις καπνηστη με mx τροπο και θα ηθελα να ρωτησω ποση δεξτροζη θα βαλω στην εμφιαλωση και  αν γινετε να βαλω καστανη ζαχαρη? Ευχαριστω!!

pelargos

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.043
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
Απ: Εμφιαλωση
« Απάντηση #1 στις: 03/08/2015, 16:51:00 »
Σε γενικές γραμμές, το πόση δεξτρόζη θα βάλεις εξαρτάται από το πόσα λίτρα έχεις για εμφιάλωση, πόσο ανθρακικό θες να έχει (το ονομαζόμενο και όγκος CO2) και σε τι θερμοκρασία είναι πριν την εμφιάλωση.
Με βάση αυτά τα στοιχεία μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα τετοιο προγραμματάκι:
http://kotmf.com/tools/prime.php
http://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/

Δες κι εδώ: http://www.beer-deli.gr/forum/index.php/topic,744.0/nowap.html
Πιστεύω θα μπορούσες να βάλεις και καστανή ζάχαρη αλλά δεν ξερω αν η ποσότητα σε σχέση με τη δεξτρόζη είναι ίδια. Γευστικά νομίζω όμως πως δε θα σου δώσει κάτι, γιατί η ποσότητα είναι μικρή.

tilemaxos

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 25
  • Μπυριτσες και Αγιος ο Θεος
    • Προφίλ
Απ: Εμφιαλωση
« Απάντηση #2 στις: 03/08/2015, 23:41:22 »
19λιτρα ειναι η παρτιδα ελεγα να βαλω καστανη μπας κ παρω καλυτερη γεευση

tilemaxos

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 25
  • Μπυριτσες και Αγιος ο Θεος
    • Προφίλ
Απ: Εμφιαλωση
« Απάντηση #3 στις: 03/08/2015, 23:48:08 »
Το προγραμμα λεει για βαις οτι μπορω να βαλω 3,6 για βαις co2. Ισχυει

Γιώργος Λ

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 537
    • Προφίλ
Απ: Εμφιαλωση
« Απάντηση #4 στις: 04/08/2015, 12:28:27 »
Έχω εμφιαλώσει 2 βάις με 3.1  C02 και ήταν μια χαρά. Για τις πρώτες παρτίδες θα σου πρότεινα να εμφιαλώσεις με το μέσο όρο των τιμών. Μετά πειραματίζεσαι.

Αν θέλεις να βάλεις καστανή ζάχαρη πρόσεχε να βάλεις τη σωστή ποσότητα την οποία θα βρεις στα υπολογιστήρια ως sugar ή table sugar
« Τελευταία τροποποίηση: 04/08/2015, 12:32:56 από Γιώργος Λ »

Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.853
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
Απ: Εμφιαλωση
« Απάντηση #5 στις: 05/08/2015, 10:47:47 »
Συμφωνώ και εγώ με τον Γιώργο Λ. Στην αρχή καλύτερα στο μέσο όρο.
Επίσης η χάχαρη στην ενανθράκωση έχει ρόλο μόνο να παράγει co2.
Η γεύση της μπύρας καθορίζεται νωρίτερα απο αυτό το στάδιο.
Άρα μην προβληματίζεσαι για τη ζάχαρη. Το πιό απλό είναι να βάλεις δεξτρόζη που υπολογίζεται πιό εύκολα.
May the Yeast be with you!

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.478
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Εμφιαλωση
« Απάντηση #6 στις: 05/08/2015, 11:41:01 »
.....
Επίσης η χάχαρη στην ενανθράκωση έχει ρόλο μόνο να παράγει co2.
.......

Η χάχαρη φαντάζομαι πως είναι κάποιο σπάνιο μπαχαρικό που το βρίσκεις μόνο στα βάθη της Ασίας, ε;
Turn the page.....

Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.853
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
Απ: Εμφιαλωση
« Απάντηση #7 στις: 05/08/2015, 18:40:30 »
.....
Επίσης η χάχαρη στην ενανθράκωση έχει ρόλο μόνο να παράγει co2.
.......

Η χάχαρη φαντάζομαι πως είναι κάποιο σπάνιο μπαχαρικό που το βρίσκεις μόνο στα βάθη της Ασίας, ε;

Και στις ζουγκλες του Αμαζονιου!
Μηπως τελικα να βαλει ζαχαρη? Πιο ευκολο θα ειναι  :P
May the Yeast be with you!

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.478
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Εμφιαλωση
« Απάντηση #8 στις: 06/08/2015, 10:24:59 »
.....
Επίσης η χάχαρη στην ενανθράκωση έχει ρόλο μόνο να παράγει co2.
.......

Η χάχαρη φαντάζομαι πως είναι κάποιο σπάνιο μπαχαρικό που το βρίσκεις μόνο στα βάθη της Ασίας, ε;

Και στις ζουγκλες του Αμαζονιου!
Μηπως τελικα να βαλει ζαχαρη? Πιο ευκολο θα ειναι  :P

Χαχαχαχαχαχαχα
Turn the page.....

beeradictio

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 40
  • Γιώργος
    • Προφίλ
Απ: Εμφιαλωση
« Απάντηση #9 στις: 06/08/2015, 10:29:47 »
Η μαύρη και η καστανή ζάχαρη του εμπορίου συνήθως είναι λευκή ζάχαρη με προσθήκη μελάσσας, μέχρι 4,5% η καστανή,μέχρι 6,5% η μαύρη
κατ'όγκο. Κατά βάρος μέχρι 10%.( Βικιπαιδεία).
Η "πιο γνήσια", είναι ζάχαρη λιγότερο ραφιναρισμένη, κρατώντας υποτίθεται μεγαλύτερο ποσοστό από το χυμό του ζαχαροκάλαμου που είναι η πρώτη ύλη για την παραγωγή της.
Αν θέλεις λοιπόν πιο έντονο άρωμα,επειδή η ποσότητα που θα χρησιμοποιήσεις δεν είναι μεγάλη, θα πρότεινα να χρησιμοποιήσεις μαύρη ζάχαρη,κάνοντας τις ανάλογες προσαρμογές, πάντα με προσοχή.
Εχω χρησιμοποιήσει μαύρη ζάχαρη ( συγκεκριμένα Muscovado ), αλλά στη συνταγή, όχι στην εμφιάλωση και μου άρεσε πολύ το αποτέλεσμα.
Εχε επίσης υπ'όψην σου ότι ανάλογα την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσεις θα έχεις και λίγο πιο σκούρα μπύρα.
Αν πάντως το κάνεις, περιμένω εντυπώσεις.

Ο καθένας μας είναι άξιος της μπίρας του.

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.478
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Εμφιαλωση
« Απάντηση #10 στις: 06/08/2015, 11:12:33 »
.....
Εχω χρησιμοποιήσει μαύρη ζάχαρη ( συγκεκριμένα Muscovado ), αλλά στη συνταγή, όχι στην εμφιάλωση και μου άρεσε πολύ το αποτέλεσμα.

Και που να χρησιμοποιήσεις τη χάχαρη του Σωτήρη. Δυσεύρετη, αλλά θεωρώ πως είναι το απόλυτο σάκχαρο.
Είναι ζυμώσιμο 150%, που σημαίνει ότι τρώει και 50% απο τα σάκχαρα του διπλανού κουβά και βγάζει αρώματα Αμαζονίου!!!!
Turn the page.....

beeradictio

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 40
  • Γιώργος
    • Προφίλ
Απ: Εμφιαλωση
« Απάντηση #11 στις: 06/08/2015, 12:22:07 »
Αναρωτιέμαι μόνο αν κάνουν οι συνηθισμένες μαγιές ή θέλει Chaccharomyces cerevisiae.
Ο καθένας μας είναι άξιος της μπίρας του.

Γιώργος Λ

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 537
    • Προφίλ
Απ: Εμφιαλωση
« Απάντηση #12 στις: 06/08/2015, 12:30:38 »
Μου είχε πει η γιαγιά ότι όταν ήταν μικρό παιδάκι θυμάται ότι είχε φυτρώσει χάχαρη στον κήπο στο χωριό.

Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.853
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
Απ: Εμφιαλωση
« Απάντηση #13 στις: 06/08/2015, 17:36:06 »
Μου είχε πει η γιαγιά ότι όταν ήταν μικρό παιδάκι θυμάται ότι είχε φυτρώσει χάχαρη στον κήπο στο χωριό.

Φτηνα τη γλυτωσανε.Το φυτο ειναι ανθρωποφαγο...
Η γιαγια απο Αμαζονιο?
May the Yeast be with you!