Αποστολέας Θέμα: Ace of Spades- Belgian IPA (BIAB)  (Αναγνώστηκε 5351 φορές)

Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.853
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
Ace of Spades- Belgian IPA (BIAB)
« στις: 08/11/2015, 20:23:41 »
Και η τρίτη μπύρα μου με συνταγή απο την Castel Malting.
Οι δύο προηγούμενες είχαν βγεί πολύ επιτυχημένες.
Αυτή τη φορά Belgian IPA.
Έχω μιά επιφύλαξη για τα σχετικά λίγα IBUs.
Η συνταγή έλεγε 38. Δεδομένου ότι και το OG το αύξησα λίγο έκανα το ίδιο και με τα IBUs που τα πήγα λίγο πάνω απο 40 κρατώντας τη βασική ισορροπία της συνταγής.
Δεν ξέρω αν θα έπρεπε να λέγεται IPA, αλλά περιμένω να βγεί καλή. O0

Και το γνωστό ημερολόγιο...

Ace of Spades

Κυριακή, 8 Νοεμβρίου 2015
7:44 μμ

BeerSmith 2 
Recipe: Ace of Spades
Brewer: Ronin
Style: Belgian IPA
TYPE: All Grain

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 39,99 l
Post Boil Volume: 29,64 l
Batch Size (fermenter): 25,00 l   
Bottling Volume: 22,20 l
Estimated OG: 1,069 SG
Estimated Color: 16,0 EBC
Estimated IBU: 40,5 IBUs
Brewhouse Efficiency: 70,00 %
Est Mash Efficiency: 79,8 %
Boil Time: 90 Minutes

Ingredients:
------------
Amt                   Name                                     Type          #        %/IBU         
5,00 kg               Thracian Blonde (Pilsner) (4,0 EBC)          Grain         1        62,5 %       
1,50 kg               Munich I (Weyermann) (14,0 EBC)           Grain          2        18,7 %       
1,00 kg               Thracian Dark (Munich) (16,0 EBC)           Grain          3        12,5 %       
0,50 kg               Chateau Abbey (45,0 EBC)                       Grain         4        6,3 %         
55,00 g               Willamette [5,20 %] - Boil 85,0 min          Hop           5        27,2 IBUs     
50,00 g               East Kent Goldings  [5,00 %] - Boil           Hop           6        8,1 IBUs     
55,00 g               Willamette [5,20 %] - Boil 5,0 min            Hop           7        5,1 IBUs     
1,32 tsp              Yeast Nutrient (Boil 3,0 mins)                   Other         8        -             
2,0 pkg               SafAle English Ale (Fermentis #S-04)        Yeast         9        -             


Mash Schedule: BIAB, Light Body Belgian IPA
Total Grain Weight: 8,00 kg
----------------------------
Name              Description                             Step Temperat Step Time     
Saccharification  Add 44,88 l of water at 69,2 C               65,0 C        90 min       
Mash Out          Add -0,00 l of water and heat to 75,0 C 75,0 C        10 min       



7/11/2015
19:00 45 λίτρα νερό στο καζάνι.
20:00      Σπάνε τα grains

8/11/2015 Brew Day

08:05
            Ανάβει το γκάζι
         
08:45
            Αρχή mashing
            Το νερό στους 65-67°C για 90 λεπτά.
            Το πρώτο μισάωρο πήγε άψογα στους 65° αλλά μετά σε διόρθωση έφυγε 67°-68°+

10:40
          75+°C. για 10 λεπτά.
   
10:50
         Τέλος mashing
          Preboil gravity 1.050 / Preboil Volume 40,5Lt
         
10:53
          Γκάζια για βρασμό
                 
11:05
          Αρχή βρασμού
                 
11:10
          55gr Willamette
         Οι λυκίσκοι σε Hop Spider.
         
12:30
          50gr Goldings

12:35
          55gr Willamette

12:37
          Yeast Nutrient (3γρ)
 
12:40       
         Τέλος βρασμού
         Μέτρηση SG 1073 Volume ~29/30 λίτρα.

12:50
          Το γλεύκος μέσα σε μπετόνι για No Chill.
          Αύριο τα υπόλοιπα...
         
13:00
          Αρχή κατανάλωσης μπυρών και Πολωνικών λουκάνικων με τον φίλο Panoz που είχε έρθει την ώρα του βρασμού. :)
               
         

 
May the Yeast be with you!

www.coffee4u.gr

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 994
  • Γιώργος
    • Προφίλ
Απ: Ace of Spades- Belgian IPA (BIAB)
« Απάντηση #1 στις: 08/11/2015, 21:21:44 »
Έχεις πάρει τον βέλγικο δρόμο και δεν ξέρω τι θα πει η βασίλισσα... ;)

Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.853
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
Απ: Ace of Spades- Belgian IPA (BIAB)
« Απάντηση #2 στις: 08/11/2015, 21:26:26 »
Μα αυτή φταίει! Τόσες Αγγλικές μπύρες και ακόμα δεν με έκανε e-πότη  ;D
May the Yeast be with you!

nick113

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 250
    • Προφίλ
Απ: Ace of Spades- Belgian IPA (BIAB)
« Απάντηση #3 στις: 08/11/2015, 23:34:28 »
Πως κ no chill? Παντως τις βυνες της βεργινας τις τιμας ετσι;

GeorgeV.

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.920
    • Προφίλ
Απ: Ace of Spades- Belgian IPA (BIAB)
« Απάντηση #4 στις: 08/11/2015, 23:49:14 »
Παντως τις βυνες της βεργινας τις τιμας ετσι;

Και δεν είναι ο μόνος...εγώ την άλλη φορά πήρα ολόκληρο σακί...είναι πολύ καλές

GeorgeV.

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.920
    • Προφίλ
Απ: Ace of Spades- Belgian IPA (BIAB)
« Απάντηση #5 στις: 08/11/2015, 23:50:28 »
Δεν ξέρω τι μπυράκλα θα σου βγεί...το όνομα πάνντως τα σπάει.....Lemmy και ξερό ψωμί baby..... >:D

Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.853
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
Απ: Ace of Spades- Belgian IPA (BIAB)
« Απάντηση #6 στις: 09/11/2015, 07:17:10 »
Παντως τις βυνες της βεργινας τις τιμας ετσι;

Και δεν είναι ο μόνος...εγώ την άλλη φορά πήρα ολόκληρο σακί...είναι πολύ καλές

Εγώ δεν πήρα σακί, αλλά τα 5όκιλα τα τσακίζω.
Είναι καλές, είναι φτηνές και είναι και Ελληνικές. ;D
Έχουν ένα θεματάκι με το "σανό", αλλά αυτό δεν έχει καμία πρακτική σημασία.
May the Yeast be with you!

Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.853
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
Απ: Ace of Spades- Belgian IPA (BIAB)
« Απάντηση #7 στις: 09/11/2015, 07:20:12 »
Δεν ξέρω τι μπυράκλα θα σου βγεί...το όνομα πάνντως τα σπάει.....Lemmy και ξερό ψωμί baby..... >:D

Έχει ένα μουσικό παρελθόν, είναι αλήθεια.  O0
Έρχεται όμως και σαν συνέχεια της Queen of Hearts...
May the Yeast be with you!

nick113

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 250
    • Προφίλ
Απ: Ace of Spades- Belgian IPA (BIAB)
« Απάντηση #8 στις: 09/11/2015, 08:15:45 »
Παντως τις βυνες της βεργινας τις τιμας ετσι;

Και δεν είναι ο μόνος...εγώ την άλλη φορά πήρα ολόκληρο σακί...είναι πολύ καλές

Εγώ δεν πήρα σακί, αλλά τα 5όκιλα τα τσακίζω.
Είναι καλές, είναι φτηνές και είναι και Ελληνικές. ;D
Έχουν ένα θεματάκι με το "σανό", αλλά αυτό δεν έχει καμία πρακτική σημασία.
Συμφωνω σε ολα. Τωρα ως προς το σανο ισως δεν βοηθαει στη διαυγεια του τελικου προιοντος

panoss

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 24
    • Προφίλ
Απ: Ace of Spades- Belgian IPA (BIAB)
« Απάντηση #9 στις: 09/11/2015, 10:33:01 »
φιλε μου εχω την εξης απορια , γραφεις

Παράθεση
08:05 Ανάβει το γκάζι
         
08:45  Αρχή mashing
            Το νερό στους 65-67°C για 90 λεπτά.
            Το πρώτο μισάωρο πήγε άψογα στους 65° αλλά μετά σε διόρθωση έφυγε 67°-68°+

10:40 75+°C. για 10 λεπτά.
   
10:50  Τέλος mashing, Preboil gravity 1.050 / Preboil Volume 40,5Lt

εφοσον το mashing ηταν για 90 λεπτα δεν θα επρεπε να τελειωνε στις 10:15 ? το επιπλεον μισαωρο γινεται για καποιο λογο ?

Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.853
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
Απ: Ace of Spades- Belgian IPA (BIAB)
« Απάντηση #10 στις: 09/11/2015, 10:40:56 »
Όχι, πάει ως εξής:

8:45 αρχίζει mashing (90') τελειώνει 10:15- 10:20
Ανάβει ξανά γκάζι για να πάει 75°C
10:30 αρχίζει mash out (10')'
!0:40 τελειώνει mash out.

Αφαίρεση σάκου κτλ. 10:50...
May the Yeast be with you!

panoss

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 24
    • Προφίλ
Απ: Ace of Spades- Belgian IPA (BIAB)
« Απάντηση #11 στις: 09/11/2015, 11:31:43 »
Όχι, πάει ως εξής:

8:45 αρχίζει mashing (90') τελειώνει 10:15- 10:20
Ανάβει ξανά γκάζι για να πάει 75°C
10:30 αρχίζει mash out (10')'
!0:40 τελειώνει mash out.

Αφαίρεση σάκου κτλ. 10:50...

σωστος,δεν ειχα υπολογισει το mash out.
thanks

pelargos

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.052
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
Απ: Ace of Spades- Belgian IPA (BIAB)
« Απάντηση #12 στις: 09/11/2015, 12:20:48 »
Καλή επιτυχία!
Για το mashing ειχα διαβάσει κάπου πως ακόμα και στα 45 λεπτά πολλές φορές έχουμε πλήρη μετατροπή.
Οπότε μεγαλύτερη σημασία έχουν οι αρχικές τιμές θερμοκρασίας.

Γιώργος Λ

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 537
    • Προφίλ
Απ: Ace of Spades- Belgian IPA (BIAB)
« Απάντηση #13 στις: 09/11/2015, 12:22:04 »
ΕΝδιαφέρον grain bill και IBUS. Για να δούμε!! :D

Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.853
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
Απ: Ace of Spades- Belgian IPA (BIAB)
« Απάντηση #14 στις: 09/11/2015, 12:48:52 »
Καλή επιτυχία!
Για το mashing ειχα διαβάσει κάπου πως ακόμα και στα 45 λεπτά πολλές φορές έχουμε πλήρη μετατροπή.
Οπότε μεγαλύτερη σημασία έχουν οι αρχικές τιμές θερμοκρασίας.

Υπάρχει η άποψη ότι σε 30 λεπτά έχει γίνει η μετατροπή. :o
Και η δική μου εμεπιρία πάντως ήταν ότι πρόβλημα βγαίνει με αρχική ψηλή θερμοκρασία.
Αν ανέβει λίγο αργότερα δεν υπάρχει μεγάλο θέμα.
May the Yeast be with you!