Αποστολέας Θέμα: Ace of Spades- Belgian IPA (BIAB)  (Αναγνώστηκε 5352 φορές)

Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.853
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
Απ: Ace of Spades- Belgian IPA (BIAB)
« Απάντηση #15 στις: 09/11/2015, 12:50:46 »
ΕΝδιαφέρον grain bill και IBUS. Για να δούμε!! :D

Για να είμαι ελικρινής δεν μπορώ να δώ ούτε το Belgian ούτε το IPA.
Ωστόσο έχοντας εμπιστοσύνη στην Castle Malting ελπίζω να βγεί κάτι καλό.
Θα ενημερώνω τους αγαπητούς συμφορουμίτες για τις εξελίξεις... :)
May the Yeast be with you!

www.coffee4u.gr

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 994
  • Γιώργος
    • Προφίλ
Απ: Ace of Spades- Belgian IPA (BIAB)
« Απάντηση #16 στις: 09/11/2015, 13:22:29 »
Αντε να πιούμε καμμία μπύρα γιατί δεν πίνουμε τίποτα.... ;)

Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.853
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
Απ: Ace of Spades- Belgian IPA (BIAB)
« Απάντηση #17 στις: 09/11/2015, 14:12:37 »
"Μπύρες υπάρχουν!"  :P
May the Yeast be with you!

Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.853
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
Απ: Ace of Spades- Belgian IPA (BIAB)
« Απάντηση #18 στις: 09/11/2015, 14:31:13 »
Μπήκε στον κουβά σήμερα.
Ωραία φάση το No chill για την μέρα του βρασίματος.
Τελειώνεις σε 15 λεπτά μετά το τέλος του βρασμού.

Όμως αν υπολογίσεις ότι έχεις και την επόμενη μέρα απολυμάνσεις κτλ, τελικά δεν κερδίζεις και τόσο χρόνο.

Για μένα το μεγάλο όφελος είναι το νερό που δεν τρέχει στο κρύωμα, και ότι είναι εύκολο να πετύχεις σωστή θερμοκρασία pitching όλες τις εποχές. Κατά τα άλλα τίποτα τρομερό.
May the Yeast be with you!

hermes79

  • Sr. Member
  • ****
  • Μηνύματα: 266
  • Ερμής
    • Προφίλ
Απ: Ace of Spades- Belgian IPA (BIAB)
« Απάντηση #19 στις: 09/11/2015, 17:37:41 »
Καλόπιοτη φίλος αναμένουμε εντυπώσεις!!!

Γιώργος Λ

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 537
    • Προφίλ
Απ: Ace of Spades- Belgian IPA (BIAB)
« Απάντηση #20 στις: 09/11/2015, 19:04:36 »
Για μένα το μεγάλο όφελος είναι το νερό

Όντως το νερό μεγάλη σπατάλη. Το λυπάμαι και εγώ. Νομίζω μία αντλία σε μάι λεκάνη με παγάκια θα ήταν ότι πρέπει.

Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.853
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
Απ: Ace of Spades- Belgian IPA (BIAB)
« Απάντηση #21 στις: 09/11/2015, 19:24:45 »
Για μένα το μεγάλο όφελος είναι το νερό

Όντως το νερό μεγάλη σπατάλη. Το λυπάμαι και εγώ. Νομίζω μία αντλία σε μάι λεκάνη με παγάκια θα ήταν ότι πρέπει.

Θα το δοκιμάσω κάποια στιγμή. Έχω μιά αντλία που, λογικά, κάνει.
May the Yeast be with you!

Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.853
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
Απ: Ace of Spades- Belgian IPA (BIAB)
« Απάντηση #22 στις: 09/11/2015, 19:28:47 »
Καλόπιοτη φίλος αναμένουμε εντυπώσεις!!!

Ευχαριστώ φίλε.
Θα ενημερώνω! Πάντως ξεκίνησε ήδη ο ελπιδοφόρος, αν και άχαρος, θόρυβος της duplex. 8)
May the Yeast be with you!

www.coffee4u.gr

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 994
  • Γιώργος
    • Προφίλ
Απ: Ace of Spades- Belgian IPA (BIAB)
« Απάντηση #23 στις: 09/11/2015, 20:27:34 »
Μπήκε στον κουβά σήμερα.
Ωραία φάση το No chill για την μέρα του βρασίματος.
Τελειώνεις σε 15 λεπτά μετά το τέλος του βρασμού.

Όμως αν υπολογίσεις ότι έχεις και την επόμενη μέρα απολυμάνσεις κτλ, τελικά δεν κερδίζεις και τόσο χρόνο.

Για μένα το μεγάλο όφελος είναι το νερό που δεν τρέχει στο κρύωμα, και ότι είναι εύκολο να πετύχεις σωστή θερμοκρασία pitching όλες τις εποχές. Κατά τα άλλα τίποτα τρομερό.

Εγώ με το που το βάζω στο μπιτόνι καθαρίζω και τελειώνω.  Η απολύμανση δεν είναι και σπουδαίο πράγμα αν έχεις έτοιμα 10 λίτρα σταρσαν τα πετάς μέσα στον κάδο και όλα τα παρελκόμενα και τελειώνεις.

www.coffee4u.gr

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 994
  • Γιώργος
    • Προφίλ
Απ: Ace of Spades- Belgian IPA (BIAB)
« Απάντηση #24 στις: 09/11/2015, 20:30:18 »
Σήμερα μάλιστα διάβαζα το πείραμα που έδειξε ότι υπήρχε μία μικρή διαφορά μεταξύ γρήγορου κρυώματος και nochill.  Με έβαλε σε σκέψεις
http://brulosophy.com/2015/11/09/cooling-the-wort-pt-1-no-chill-vs-quick-chill-exbeeriment-results/

Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.853
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
Απ: Ace of Spades- Belgian IPA (BIAB)
« Απάντηση #25 στις: 09/11/2015, 20:49:34 »
Σήμερα μάλιστα διάβαζα το πείραμα που έδειξε ότι υπήρχε μία μικρή διαφορά μεταξύ γρήγορου κρυώματος και nochill.  Με έβαλε σε σκέψεις
http://brulosophy.com/2015/11/09/cooling-the-wort-pt-1-no-chill-vs-quick-chill-exbeeriment-results/

Ωραίο το πείραμα.
Θα έπρεπε να ξαναγίνει με μιά μπύρα με έντονο λυκισκο.
Στο πείραμα είδαν διαφορά στα αρώματα βύνης και καθόλου στην πικράδα.
Αν είχε γίνει με μιά μπύρα με αρκετό λυκίσκο στο κλείσιμο θα ήταν (υποθέτω) διαφορετικά τα αποτελέσμα.
May the Yeast be with you!

makis weiss

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 68
    • Προφίλ
Απ: Ace of Spades- Belgian IPA (BIAB)
« Απάντηση #26 στις: 09/11/2015, 23:12:36 »
Παιδιά επειδή έχω δοκιμάσει και τους 3 τρόπους ( no chill, αντλία με παγάκια,  και κλασικό chiller χαλκοσωληνα) για να παγωσεις γρήγορα το γλεύκος με την αντλία και τα παγάκια θα πρέπει να έχεις ΠΟΛΥ,  ΜΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ πάγο,  και αυτό γιατί αν το κύκλωμα είναι κλειστό θα ρουφάει ναι μεν πολύ παγωμένο νερό αλλά επειδή από την άλλη μεριά θα βγάζει πολύ ζεστό τα παγάκια λιώνουν πολύ γρήγορα. Θυμάμαι το καλοκαίρι μαζευα παγάκια 4 μέρες και αγόραζα και 2 σακούλες πάγο και δεν έφτανε....  Το πιο αποτελεσματικό είναι γρήγορο κρυωμα με το κλασικό chiller μέχρι τους 40-50 βαθμούς ( που έχει σταματήσει η δράση του λυκίσκου) και μετά αντλία με παγάκια για βοήθεια στην ψύξη.  Όσο για το no chill μόνο μια φορά το έχω κάνει και δεν ενθουσιαστικα. Αλλά είναι καθαρά τι βολεύει τον καθένα.

panoz

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 786
    • Προφίλ
Απ: Ace of Spades- Belgian IPA (BIAB)
« Απάντηση #27 στις: 10/11/2015, 19:52:51 »
Ο Lemmy θα διαφωνουσε με τοσο μεγαλη σπαταλη παγου...

Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.853
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
Απ: Ace of Spades- Belgian IPA (BIAB)
« Απάντηση #28 στις: 10/11/2015, 20:54:25 »
Ο Lemmy θα διαφωνουσε με τοσο μεγαλη σπαταλη παγου...


Καλά, μην του το πούμε...
May the Yeast be with you!

pelargos

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.052
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
Απ: Ace of Spades- Belgian IPA (BIAB)
« Απάντηση #29 στις: 10/11/2015, 21:55:45 »
Έχω κάνει ολόκληρη "μελέτη" περί χρονων ψυξης, θεωρητική βεβαίως βεβαίως  :)
http://www.beer-deli.gr/forum/index.php/topic,1022.msg12443.html#msg12443