Αποστολέας Θέμα: 1η προσπάθεια MX (Belgian Dark Strong) - IBU απορία  (Αναγνώστηκε 1043 φορές)

great deceiver

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 6
    • Προφίλ
Καλημέρα παιδιά

έκανα πρώτη προσπάθεια σε Extract (& partial mash) με αυτοσχεδιασμό σε Belgian Dark Strong (τρομάρα μου)
κοιτάζοντας διάφορες συνταγές & πίνωντας αντίστοιχες μπύρες κατέληξα ότι ψάχνω υψηλό OG και χαμηλό IBU
η συνταγή που έκανα είναι:

Brew Method: Partial Mash
Style Name: Belgian Dark Strong Ale
Boil Time: 60 min
Batch Size: 16 (15 liters υπολόγιζα) (fermentor volume)
Boil Size: 11 liters
Boil Gravity: 1.124
Efficiency: 35% (brew house)

STATS:
Original Gravity: 1.091
Final Gravity: 1.022
ABV (standard): 8.99%
IBU (tinseth): 21.8
SRM (morey): 15.15

FERMENTABLES:
3.1 kg - Dry Malt Extract - Light (68.9%) (1.1 kg στον αρχικό βρασμό και 2 κιλά στα τελευταία 15 λεπτά)
0.25 kg - Dry Malt Extract - Wheat (5.6%)
0.35 kg - Belgian Candi Sugar - Amber/Brown (7.8%) (στα τελευταία 15 λεπτά)
0.5 kg - German - Abbey Malt (11.1%)
0.1 kg - Belgian - Biscuit (2.2%)
0.2 kg - German - CaraMunich I (4.4%)
0.140 caramel 30

HOPS:
25 g - Brewer's Gold, Type: Pellet, AA: 8.5, Use: Boil for 60 min, IBU: 18.49
17 g - Fuggles, Type: Pellet, AA: 4.5, Use: Boil for 15 min, IBU: 3.3

MASH GUIDELINES:
- MASHING (German - Abbey Malt):  65 C για 1 ώρα
& STEEPING (τα άλλα):  65 C για 30 λεπτά

YEAST:
Wyeast - Trappist High Gravity 3787
Starter: Yes
Form: Liquid
Attenuation (avg): 76%
Flocculation: Med-High
Optimum Temp: 17.78 - 25.56 C
Fermentation Temp: 21 C


Generated by Brewer's Friend - http://www.brewersfriend.com/

Η απορία μου είναι η εξής:
Με βάση τους υπολογισμούς στο brewersfriend έβγαζε IBU 22 όταν τα έχεις όλα στο βρασμό για 60 λεπτά
εγώ επειδή έχω 10λιτρη κατσαρόλα έβρασα τους λυκίσκους με 1.1kg DME και τα υπόλοιπα τα έβαλα να βράσουν τα τελευταία 15 λεπτά
αν δηλαδή βάλω στο πρόγραμμα τα υπόλοιπα ζυμώσιμα late addition μου βγάζει IBU 45!
ισχύει δηλαδή ότι αν βάλεις τα περισσότερα ζάκχαρα στο τέλος δεν μειώνεται η πικράδα;
αν βγει τόσο πικρή πρέπει να της αλλάξω όνομα σε Belgian Dark της Παρηγοριάς
« Τελευταία τροποποίηση: 01/12/2015, 10:37:11 από great deceiver »

pelargos

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.043
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
Απ: 1η προσπάθεια MX (Belgian Dark Strong) - IBU απορία
« Απάντηση #1 στις: 01/12/2015, 16:21:07 »
Ναι τo IBU κατά τη διάρκεια του βρασμού εξαρτάται από το πόσα σάκχαρα έχει το γλεύκος που βράζει (OG).

Δες εδώ ένα πίνακα που έχει ο John Palmer:
http://howtobrew.com/book/section-1/hops/hop-bittering-calculations

Για δεδομένο χρόνο βρασμού του λυκίσκου, όσο αυξάνεται το OG, δηλαδή το dme που έχεις βάλει, τόσο δυσκολεύεται η επίδραση (utilization) του λυκίσκου στην πικράδα (σε γενικές γραμμές).

Ωστόσο δε νομίζω πως το 45 θα σου είναι πρόβλημα.
Δεδομένου του οτι
1) θα έχεις μεγάλο χρόνο ωρίμανσης, κάτι που θα εξασθενήσει το λυκίσκο, και
2) o λογος bu/gu είναι 45/91=0,49 που δεν είναι πολύ άσχημο.

Με άλλα λόγια το 45 IBU  δε θα φαίνεται το ίδιο όπως σε μια π.χ. pilsner, ξηρή μπίρα με 5% αλκοόλ.

Την επόμενη φορά ωστόσο μπορείς να το πας εκεί που θες με τις απαραίτητες διορθώσεις.

great deceiver

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 6
    • Προφίλ
Απ: 1η προσπάθεια MX (Belgian Dark Strong) - IBU απορία
« Απάντηση #2 στις: 02/12/2015, 09:38:34 »
ευχαριστώ για τη μόρφωση ;)