Αποστολέας Θέμα: Σκεψεις για MX  (Αναγνώστηκε 1384 φορές)

Ashaman

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 55
    • Προφίλ
Σκεψεις για MX
« στις: 24/06/2016, 12:29:13 »
Καλημερα παιδες.
Μετα απο 3 κιτακια και επειδη ακομα δε μας παιρνει να μπουμε στα εξοδα για τα υλικα για BIAB (μαρμιτα κλπ) και εχοντας δει το παρακατω στο γιουτιουμπι <a href="http://www.youtube.com/watch?v=Rwjku0GZu2U" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=Rwjku0GZu2U</a> σκεφτηκαμε με τη γυναικα να μπουμε στη διαδικασια να το κανουμε.
Εχω ομως μια βασικη απορια! Στο video αυτο δειχνει να ριχνει το βραστο γλευκος απο την μια κατσαρολα στην αλλη για να το φιλτραρει πριν το ριξει στον καδο στον οποιο εχει αλλα 10 λιτρα βρασμενου ΚΡΥΟΥ νερου και λεει οτι μολις το ριξει θα πεσει η θερμοκρασια στους 25-30 C. Ειναι δυνατο αυτο?
Δεν παιζει θεμα με μολυνση με αυτον τον τροπο?
Ευχαριστω ;-)
« Τελευταία τροποποίηση: 24/06/2016, 12:33:29 από Ashaman »

Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.853
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
Απ: Σκεψεις για MX
« Απάντηση #1 στις: 24/06/2016, 13:57:32 »
Όταν το γλεύκος είναι ~100° δεν μολύνεται. Όταν κρυώσει κινδυνεύει.
Το να ρίξεις καυτό γλεύκος σε κρύο νερό (ή το αντίστροφο) δεν είναι λάθος.
Πρέπει απλά να φροντίσεις όλα όσα έρχονται σε επαφή με το κρυωμένο γλεύκος να εχουν απολυμανθεί.

Το κρύο νερό δεν χρειάζεται να είναι βρασμένο. Αυτό είναι λίγο υπερβολή.
Η θερμοκρασία θα κατέβει ανάλογα με τις ποσότητες και τις θερμοκρασίες.
Το πολύ πολύ την κατσαρόλα με το γλεύκος την κρυώνεις λίγο σε παγωμενο νερό πριν την αδειάσεις στον κάδο.

May the Yeast be with you!

Ashaman

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 55
    • Προφίλ
Απ: Σκεψεις για MX
« Απάντηση #2 στις: 24/06/2016, 14:12:08 »
Όταν το γλεύκος είναι ~100° δεν μολύνεται. Όταν κρυώσει κινδυνεύει.
Το να ρίξεις καυτό γλεύκος σε κρύο νερό (ή το αντίστροφο) δεν είναι λάθος.
Πρέπει απλά να φροντίσεις όλα όσα έρχονται σε επαφή με το κρυωμένο γλεύκος να εχουν απολυμανθεί.

Το κρύο νερό δεν χρειάζεται να είναι βρασμένο. Αυτό είναι λίγο υπερβολή.
Η θερμοκρασία θα κατέβει ανάλογα με τις ποσότητες και τις θερμοκρασίες.
Το πολύ πολύ την κατσαρόλα με το γλεύκος την κρυώνεις λίγο σε παγωμενο νερό πριν την αδειάσεις στον κάδο.

Καλησπερα φιλε μου και σ'ευχαριστω για την απαντηση.
Καλα το βρασμενο οκ το αγνοω. Αυτο που με απασχολει ειναι το να γινει γρηγορα η ψυξη ωστε να μην υπαρξει το γνωστο προβλημα με τις αλλοιωσεις στο γλευκος και να γινει ολο αυτο χωρις το αντιστοιχο chiller! Απλα μου εκανε εντυπωση το να ριξεις 5-6 λιτρα βραστο γλευκος που ειναι σε θερμοκρασια 90-100 C σε 10 λιτρα κρυο νερο και να πεσει η θερμοκρασια οπως λεει στο βιντεο στους 25-30. Κατι μου λεει οτι μεχρι να κανει την αρχικη μεταγγιση για το φιλτραρισμα εχει πεσει αρκετα η θερμοκρασια του γλευκους.
Αυτο ομως δε δημιουργει την πιθανοτητα να υπαρξει αλλοιωση κατα τη διαρκεια που κρυωνει το γλευκος αργα ( χωρις chiller)?

Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.853
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
Απ: Σκεψεις για MX
« Απάντηση #3 στις: 24/06/2016, 14:59:52 »
Μπορείς να το βοηθήσεις λίγο. Παγωμένο νερό στο νεροχύτη / μπανιέρα και βούτηγμα την κατσαρόλα.
Κρυώνει σε DT. Σε mx μπορείς να παίξεις άνετα χωρίς chiller με αυτό τον τρόπο.

Το βίντεο δεν το είδα.
Όπως το λές με 5-6 @90-100° και 10 παγωμένο είναι λίγο οριακό το 25°.

Για την ιστορία, με mx μπορείς να βγάλεις πολύ ωραία μπύρα εύκολα και σε μικρό χώρο.
Είναι απλά δύσκολο να έχεις μεγάλη ποικιλία στις γεύσεις και να δοκιμάσεις "εξωτικά" στυλ.
May the Yeast be with you!

Ashaman

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 55
    • Προφίλ
Απ: Σκεψεις για MX
« Απάντηση #4 στις: 24/06/2016, 15:08:30 »
Μπορείς να το βοηθήσεις λίγο. Παγωμένο νερό στο νεροχύτη / μπανιέρα και βούτηγμα την κατσαρόλα.
Κρυώνει σε DT. Σε mx μπορείς να παίξεις άνετα χωρίς chiller με αυτό τον τρόπο.

Το βίντεο δεν το είδα.
Όπως το λές με 5-6 @90-100° και 10 παγωμένο είναι λίγο οριακό το 25°.

Για την ιστορία, με mx μπορείς να βγάλεις πολύ ωραία μπύρα εύκολα και σε μικρό χώρο.
Είναι απλά δύσκολο να έχεις μεγάλη ποικιλία στις γεύσεις και να δοκιμάσεις "εξωτικά" στυλ.


Οντως προφανως ισχυει αυτο που λες αλλα για αρχη και χωρις αλλα εξοδα νομιζω ειναι καλη αρχη.
Ειναι οντως καλη ιδεα η βουτια στο νεροχυτη με παγακια και παγωμενο νερο :-D

Beeroskopio

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 113
  • Support and sharing beer knowledge
    • Προφίλ
    • Beeroskopio
Απ: Σκεψεις για MX
« Απάντηση #5 στις: 24/06/2016, 23:01:31 »
Επειδή και εγώ στο mx είμαι σου λέω πως όταν τελειώσει ο βρασμός βυθιζω την κατσαρόλα σε λεκάνη με μια σακούλα πάγο. Χοντρικά σου λέω ότι σε κάνα 25λεπτο από ~95 βαθμούς πέφτει κάτω από τα μισά. Μετά μεταγγιζω στον κάδο και προσθέτω το νερό σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι εκεί που λέει η συνταγή. Πέφτει γύρω στους 25-30 και αφού πέσει λίγο ακόμα σκάω μαγιά. Για όσο είναι στην λεκάνη η κατσαρόλα είναι σκεπασμένη όπως επίσης και ο κάδος καπακωμενος (όχι κλειστός βέβαια). Με αυτά που κάνω έχεις ένα συν και πλην. Το + είναι ότι κρυώνεις γρήγορα (χωρίς chiller εννοείται) και το - ότι με τόσο νερό που προσθετεις (αντί να τα βράσεις όλα ενσωματωμένα) χάνεις σε ποιότητα.

Στάλθηκε από το SM-A500FU μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Ρίξε μια ματιά στο www.beeroskopio.com

Ashaman

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 55
    • Προφίλ
Απ: Σκεψεις για MX
« Απάντηση #6 στις: 25/06/2016, 01:27:37 »
Επειδή και εγώ στο mx είμαι σου λέω πως όταν τελειώσει ο βρασμός βυθιζω την κατσαρόλα σε λεκάνη με μια σακούλα πάγο. Χοντρικά σου λέω ότι σε κάνα 25λεπτο από ~95 βαθμούς πέφτει κάτω από τα μισά. Μετά μεταγγιζω στον κάδο και προσθέτω το νερό σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι εκεί που λέει η συνταγή. Πέφτει γύρω στους 25-30 και αφού πέσει λίγο ακόμα σκάω μαγιά. Για όσο είναι στην λεκάνη η κατσαρόλα είναι σκεπασμένη όπως επίσης και ο κάδος καπακωμενος (όχι κλειστός βέβαια). Με αυτά που κάνω έχεις ένα συν και πλην. Το + είναι ότι κρυώνεις γρήγορα (χωρίς chiller εννοείται) και το - ότι με τόσο νερό που προσθετεις (αντί να τα βράσεις όλα ενσωματωμένα) χάνεις σε ποιότητα.

Στάλθηκε από το SM-A500FU μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Καλησπερα φιλε μου.
Αυτο που λες για την ποιοτητα δεν ισχυει και με τα κιτ ουσιαστικα?
Σιγουρα θα ειναι χαμηλοτερης ποιοτητας απο biab αλλα για την ωρα δε με παιρνει δυστυχως.

Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.853
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
Απ: Σκεψεις για MX
« Απάντηση #7 στις: 25/06/2016, 07:42:13 »
Επειδή και εγώ στο mx είμαι σου λέω πως όταν τελειώσει ο βρασμός βυθιζω την κατσαρόλα σε λεκάνη με μια σακούλα πάγο. Χοντρικά σου λέω ότι σε κάνα 25λεπτο από ~95 βαθμούς πέφτει κάτω από τα μισά. Μετά μεταγγιζω στον κάδο και προσθέτω το νερό σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι εκεί που λέει η συνταγή. Πέφτει γύρω στους 25-30 και αφού πέσει λίγο ακόμα σκάω μαγιά. Για όσο είναι στην λεκάνη η κατσαρόλα είναι σκεπασμένη όπως επίσης και ο κάδος καπακωμενος (όχι κλειστός βέβαια). Με αυτά που κάνω έχεις ένα συν και πλην. Το + είναι ότι κρυώνεις γρήγορα (χωρίς chiller εννοείται) και το - ότι με τόσο νερό που προσθετεις (αντί να τα βράσεις όλα ενσωματωμένα) χάνεις σε ποιότητα.

Στάλθηκε από το SM-A500FU μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Καλησπερα φιλε μου.
Αυτο που λες για την ποιοτητα δεν ισχυει και με τα κιτ ουσιαστικα?
Σιγουρα θα ειναι χαμηλοτερης ποιοτητας απο biab αλλα για την ωρα δε με παιρνει δυστυχως.

Σωστά το σκέφτεσαι.
Πάντως η υποβάθμιση της ποιότητας δεν είναι τρομερή.
Επίσης το extract έχει διάφορα συστατικά που βοηθάνε στη ζύμωση, στον αφρό κτλ.
Τελικά η μπύρα που βγαίνει είναι αξιοπρεπέστατη.
Αν δε πας και σε partial boil που βάζεις και "φρέσκια γεύση" απο grains μπορεί να βγεί και καλύτερο απο all grain.
May the Yeast be with you!

Ashaman

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 55
    • Προφίλ
Απ: Σκεψεις για MX
« Απάντηση #8 στις: 25/06/2016, 13:05:29 »
Σωστά το σκέφτεσαι.
Πάντως η υποβάθμιση της ποιότητας δεν είναι τρομερή.
Επίσης το extract έχει διάφορα συστατικά που βοηθάνε στη ζύμωση, στον αφρό κτλ.
Τελικά η μπύρα που βγαίνει είναι αξιοπρεπέστατη.
Αν δε πας και σε partial boil που βάζεις και "φρέσκια γεύση" απο grains μπορεί να βγεί και καλύτερο απο all grain.

Φιλε μου, μου ηρθε μια φλασια τωρα. Τι γινεται με την κατσαρολα αν απο το καυτο ματι μπει μεσα στο νεροχυτη με τα παγακια? Δεν παιζει να στραβωσει-παθει καμια ζημια?

Beeroskopio

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 113
  • Support and sharing beer knowledge
    • Προφίλ
    • Beeroskopio
Απ: Σκεψεις για MX
« Απάντηση #9 στις: 25/06/2016, 16:25:07 »
Φιλε μου, μου ηρθε μια φλασια τωρα. Τι γινεται με την κατσαρολα αν απο το καυτο ματι μπει μεσα στο νεροχυτη με τα παγακια? Δεν παιζει να στραβωσει-παθει καμια ζημια?



Το έχω κάνει 2 φορές. Με την ανοξείδωτη κατσαρόλα (18λιτρη) που έχω δεν παίζει κανένα άγχος
Ρίξε μια ματιά στο www.beeroskopio.com