Αποστολέας Θέμα: Evil Queen: Hard Apple-Caramel Cider  (Αναγνώστηκε 1173 φορές)

GeorgeV.

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.916
    • Προφίλ
Evil Queen: Hard Apple-Caramel Cider
« στις: 18/10/2016, 16:44:24 »
Ήρθε ο καιρός να φτιάξω και τη δική μου εκδοχή Μηλίτη. Με γεύση καραμέλας.... :P

Η συνταγή εδώ: http://beeroperipeteies.weebly.com/41eta---evil-queen-hard-apple-caramel-cider.html

Εν αναμονή για τη ζύμωση τώρα.

nim

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.079
  • Παναγιώτης
    • Προφίλ
Απ: Evil Queen: Hard Apple-Caramel Cider
« Απάντηση #1 στις: 18/10/2016, 17:56:23 »
Αρκετά ενδιαφέρουσα η προσθήκη καραμέλας.

Έχε στον νου σου οτι η συγκεκριμένη μαγιά θα σου κατεβάσει πολύ το SG και ισως σου βγει αρκετά ξηρό, οπότε ίσως χρειαστεί να ρίξεις και λίγη μαλτοδεξτρίνη μετά την ζύμωση.

GeorgeV.

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.916
    • Προφίλ
Απ: Evil Queen: Hard Apple-Caramel Cider
« Απάντηση #2 στις: 18/10/2016, 18:47:25 »
Αρκετά ενδιαφέρουσα η προσθήκη καραμέλας.

Έχε στον νου σου οτι η συγκεκριμένη μαγιά θα σου κατεβάσει πολύ το SG και ισως σου βγει αρκετά ξηρό, οπότε ίσως χρειαστεί να ρίξεις και λίγη μαλτοδεξτρίνη μετά την ζύμωση.

θα ρίξω στο 2ο κάδο 1 κιλό.... :)
θα το γράψω στη συνταγή....thnx

GeorgeV.

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.916
    • Προφίλ
Απ: Evil Queen: Hard Apple-Caramel Cider
« Απάντηση #3 στις: 23/10/2016, 03:16:31 »
23/10/16

Μετά από 4.5 μέρες η ζύμωση είναι ακόμα έντονη και με αμείωτο ρυθμό. Δε θέλω να φανταστώ που θα φτάσει. Παρ' ότι έριξα τη μαγιά στους 34 βαθμούς η ζύμωση ξεκίνησε σε 3-4 ώρες και σιγά σιγά έπεφτε η θερμοκρασία. Για να δούμε.

nim

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.079
  • Παναγιώτης
    • Προφίλ
Απ: Evil Queen: Hard Apple-Caramel Cider
« Απάντηση #4 στις: 23/10/2016, 10:21:43 »
34? Δεν είναι κάπως ψηλά?

Loco

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 743
    • Προφίλ
Απ: Evil Queen: Hard Apple-Caramel Cider
« Απάντηση #5 στις: 23/10/2016, 12:20:36 »
Γεροντα! Κάνε το dry hopping  που λες. Είναι ωραία ιδέα.
Το νέο trend τον τελευταίο καιρό είναι... India Pale Cider (Googlαρε το)
Σκέφτομαι και εγώ να κάνω ενα  :D
Καλή ζύμωση!

GeorgeV.

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.916
    • Προφίλ
Απ: Evil Queen: Hard Apple-Caramel Cider
« Απάντηση #6 στις: 23/10/2016, 13:30:23 »
34? Δεν είναι κάπως ψηλά?

Ναί είναι.... ξεχάστηκα βασικά και την έριξα χωρίς να μετρήσω....ελικα άντεξε και έκανε καλή ζυμωση

matrox

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 876
    • Προφίλ
Απ: Evil Queen: Hard Apple-Caramel Cider
« Απάντηση #7 στις: 23/10/2016, 20:08:14 »
Η σκέψη να κάνεις dry hop με nelson sauvin νομίζω ότι είναι ότι καλύτερο,  μηλίτης οίνος με αρώματα sauvignon blanc.

GeorgeV.

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.916
    • Προφίλ
Απ: Evil Queen: Hard Apple-Caramel Cider
« Απάντηση #8 στις: 23/10/2016, 20:15:46 »
Η σκέψη να κάνεις dry hop με nelson sauvin νομίζω ότι είναι ότι καλύτερο,  μηλίτης οίνος με αρώματα sauvignon blanc.

Κάπως έτσι το φαντάζομαι κι εγώ.... μάλλον  θα κάνω το μισό με νελσον και το υπόλοιπο με κανελογαριφαλα σταφίδες και cranberry.

Να ρωτήσω τους πιο έμπειρους.... τη μαλτοδεξτρίνη θα την διαλύσω σε νερό και θα τη ρίξω..... ή απευθείας?
« Τελευταία τροποποίηση: 23/10/2016, 20:17:47 από GeorgeV. »

nim

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.079
  • Παναγιώτης
    • Προφίλ
Απ: Evil Queen: Hard Apple-Caramel Cider
« Απάντηση #9 στις: 23/10/2016, 20:37:09 »
Εγώ την είχα διαλύσει σε νερό και μετά το έβρασα για απολύμανση και για να διαλυθεί καλύτερα η μάλτοδεξτρίνη.

Ουσιαστικά είχα φτιάξει ένα σιροπάκι.

Loco

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 743
    • Προφίλ
Απ: Evil Queen: Hard Apple-Caramel Cider
« Απάντηση #10 στις: 23/10/2016, 23:45:01 »
Θα συμφωνήσω και εγώ με τον nim. 1 κιλό μαλτοδεξτρίνη είναι μεγάλη ποσότητα και αν την ρίξεις απευθείας στον κάδο θα χρειαστεί πολύ καλό ανακάτεμα. Δεν υπάρχει λόγος να διακινδυνεύσεις να εισάγεις τόσο οξυγόνο στον κάδο. Ασε που αν σβολιάσει δεν θα ανακατεύεται εύκολα.
Σε βραστό νερό πιο εύκολα για να κάνεις και την απολύμανση.

GeorgeV.

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.916
    • Προφίλ
Απ: Evil Queen: Hard Apple-Caramel Cider
« Απάντηση #11 στις: 11/04/2017, 15:20:20 »
11/4/17

Μεταγγιση

OG 1068
FG 1004(πριν πέσει η μαλτοδεξτρίνη)
SG( Με μαλτοδεξτρίνη) 1023
ABV 8.4 %

Η μαλτοδεξτρίνη αραιώθηκε με 1 λίτο νερού. Έριξακαι ένα φακελάκι ζελατίνης, 4 sticks καννέλας, 2΄sticks αστεροϊδή γλυκάνισου και 60 γρ. nelson Sauvin για dry hopping.

Παρατήρησα μια ξυνίλα, η οποία ειναι φυσική, και έντονο αλκοόλ. Θα εμφιαλωθεί σε 7 μέρες.