Αποστολέας Θέμα: ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ - TRIPEL  (Αναγνώστηκε 1355 φορές)

vassilis

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 25
    • Προφίλ
Σχεδιάζοντας την επόμενη συνταγή, λέω να δοκιμάσω για κάτι μεγάλο. Παραθέτω τη συνταγή για τις παραρηρήσεις σας.

Tripel
Belgian Tripel

Recipe Specs
----------------
Batch Size (L):           20.0
Total Grain (kg):         7.000
Total Hops (g):           100.00
Original Gravity (OG):    1.091  (°P): 21.8
Final Gravity (FG):       1.016  (°P): 4.1
Alcohol by Volume (ABV):  9.88 %
Colour (SRM):             12.1   (EBC): 23.8
Bitterness (IBU):         38.9   (Tinseth)
Brewhouse Efficiency (%): 50
Boil Time (Minutes):      60

Grain Bill
----------------
2.500 kg Belgian - Pale Ale (35.71%)
2.000 kg Dry Malt Extract - Extra Light (28.57%)
1.000 kg Corn Sugar - Dextrose (14.29%)
0.500 kg American - Caramel / Crystal 20L (7.14%)
0.500 kg Belgian - Aromatic (7.14%)
0.500 kg Brown Sugar (7.14%)

Hop Bill
----------------
30.0 g Northern Brewer Pellet (5.6% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (1.5 g/L)
30.0 g Northern Brewer Pellet (5.6% Alpha) @ 40 Minutes (Boil) (1.5 g/L)
40.0 g Northern Brewer Pellet (5.6% Alpha) @ 20 Minutes (Boil) (2 g/L)

Misc Bill
----------------

Single step Infusion at 66°C for 60 Minutes.
Fermented at 20°C with Trappist Tripel Yeast


Recipe Generated with Brewer's Friend

Έχω τους εξής προβληματισμούς:
- Τι μαγιά και πόση ποσότητα να χρησιμοποιήσω?
- Την ζάχαρη και την δεξτρόξη να τη βάλω από την αρχή ή να την ρίξω στον 2ο κάδο?
« Τελευταία τροποποίηση: 07/02/2017, 15:43:49 από vassilis »

theiosStout

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 109
  • Γιάννης
    • Προφίλ
    • Saxon747
Απ: ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ - TRIPEL
« Απάντηση #1 στις: 07/02/2017, 16:50:48 »
Εγώ θα έβγαζα εντελώς τις caramel, aromatic και την καστανή ζάχαρη. Οι Tripel έχουν πολύ απλό grain bill συνήθως μόνο Pilsner και ζάχαρη. Για μαγιά πιστεύω ότι θα σε καλύψει η Fermentis T-58, την έχω χρησιμοποιήσει και βγάζει πολύ καλό αποτέλεσμα. Βλέπω έχει ο Πολ και την Mangrove Jack’s Belgian Tripel M31 αλλά δεν έχω εμπειρία. 2 φακελάκια θα σε καλύψουν. Την ζάχαρη μπορείς να την βάλεις και στο βράσιμο αλλά και στον κάδο. Υπάρχει μια τεχνική που την βάζουν 2-3 ημέρες μετά την αρχή της ζύμωσης σε δόσεις για να έχουν πλήρες attenuation. Εγώ δεν έχω δει διαφορά για να πω την αλήθεια. Αυτά  :)
Saxon μωρέ!!!!

vassilis

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 25
    • Προφίλ
Απ: ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ - TRIPEL
« Απάντηση #2 στις: 05/11/2017, 01:48:44 »
Μετά από 7 μήνες στο μπουκάλι η μπύρα έχει βγει αρκετά καλή. Το μόνο που δεν μου αρέσει είναι μια ελαφρά γλυκιά υπόγευση που έχει. Έτσι αποφάσισα να φτιάξω μια παρόμοια για τον επόμενο χειμώνα.
Με αυτά και τα άλλα αυτή τη στιγμή έχω στον κάδο εδώ κια 1 μήνα 27 λίτρα μπύρας (10% αλκοόλ) με 100γρ ροκανίδια.
Αρχικός σκοπός ήταν να μείνουν τουλάχιστον 3 μήνες μέχρι την εμφιάλωση και επειδή η μαγιά μπορεί να τα έχει παίξει 10 μέρες πριν την ελφιάλωση να προσθέσω 1 φακελάκι μαγιά με μισό κιλό ζάχαρη.
Το τελευταίο καιρό μου έχει καρφωθεί η ιδέα (αφού περάσει το 3μηνο) να σπάσω τη παρτίδα στα 3 και να κάνω τα εξής:
- Το 1ο μέρος να εμφιαλωθεί ως έχει
- Στο 2ο μέρος να προστεθεί σπιτική βυσινάδα ή μέλι ( π.χ. μισό κιλό)
- Στο 3ο μέρος να προστεθεί γλεύκος από καπνιστή βύνη (ή rye)
Πώς σας φαίνεται? Καμιά άλλη ιδέα?

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.690
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ - TRIPEL
« Απάντηση #3 στις: 05/11/2017, 11:50:51 »
Προσωπικά δεν με ξετρελαίνει η ιδέα, αλλά σαν πείραμα θα έχει ενα ενδιαφέρον.
Turn the page.....

vasilismf

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 231
    • Προφίλ
Απ: ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ - TRIPEL
« Απάντηση #4 στις: 06/11/2017, 22:05:58 »
μπορεις να πειραματιστεις, βεβαια ολα αυτα οπως και η αρχικη σου συνταγη δεν εχουν καμια σχεση με Belgian Tripel