Αποστολέας Θέμα: Fall Weiss - German Weisse [BIAB]  (Αναγνώστηκε 2776 φορές)

Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.853
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
Fall Weiss - German Weisse [BIAB]
« στις: 20/05/2017, 20:13:17 »
Αν και άργησε λιγάκι για να καλύψει όλο το καλοκαίρι δεν πειράζει.
Δεν θα πάει χαμένη.
Συνταγή απλή και άδολη. Το μόνο δύσκολο κομμάτι είναι το πρόγραμμα του mashing.
Εκεί είναι καιρός να βγάλει τα λεφτά του ο νέος controller του Grainfather... :)

Και η συνταγή:


Recipe: Fall Weiss
Brewer: Ronin
Style: Weissbier
TYPE: All Grain


Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 29,04 l
Post Boil Volume: 26,04 l
Batch Size (fermenter): 24,00 l   
Bottling Volume: 22,00 l
Estimated OG: 1,048 SG
Estimated Color: 6,5 EBC
Estimated IBU: 15,6 IBUs
Brewhouse Efficiency: 77,00 %
Est Mash Efficiency: 80,2 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt                   Name                                     Type          #        %/IBU         
2,80 kg               Wheat Malt, Ger (3,9 EBC)                                Grain         1        59,6 %       
1,90 kg               Pilsner (Thracian Blonde) (4,0 EBC)                  Grain         2        40,4 %       
20,00 g               Northern Brewer [7,50 %] - Boil 50,0 min        Hop           3        15,6 IBUs     
1,0 pkg               Mauribrew Wheat                              [50,28    Yeast         4        -             


Mash Schedule: Grainfather Step Mash, 6 Step Weisse
Total Grain Weight: 4,70 kg
----------------------------
Name              Description                             Step Temperature Step Time       
Ferulic Acid      Add 16,20 l of water and heat to 35°  35,0 C           10 min           
Protein Rest      Heat to 50,0 C over 4 min                  50,0 C           10 min           
Protein Rest II   Heat to 55,0 C over 4 min                 55,0 C           15 min           
Amylase Rest      Heat to 62,0 C over 4 min                62,0 C           10 min           
Amylase Rest II   Heat to 68,0 C over 4 min               68,0 C           20 min           
Mash Step         Heat to 72,0 C over 4 min                 72,0 C           20 min           
Mash Out          Heat to 78,0 C over 10 min               78,0 C           10 min           

Sparge: Fly sparge with 16,77 l water at 78 C
Notes:
------


Created with BeerSmith 2 - http://www.beersmith.com
-------------------------------------------------------------------------------------






May the Yeast be with you!

pelargos

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.052
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
Απ: Fall Weiss - German Weisse [BIAB]
« Απάντηση #1 στις: 20/05/2017, 21:59:48 »
Για να δουμε, θα βγουν τα αρώματα από τα διαφορετικά βήματα στην σακχαροποίηση; :)

Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.853
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
Απ: Fall Weiss - German Weisse [BIAB]
« Απάντηση #2 στις: 20/05/2017, 22:20:11 »
Είμαι περίεργος... ???
May the Yeast be with you!

www.coffee4u.gr

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 994
  • Γιώργος
    • Προφίλ
Απ: Fall Weiss - German Weisse [BIAB]
« Απάντηση #3 στις: 20/05/2017, 22:31:27 »
Ή έχεις σύστημα ή δεν έχεις, αλλά 7 βήματα μάσινγκ το λες και λίγο υπερβολικό. ;)  Καλόπιοτη.

Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.853
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
Απ: Fall Weiss - German Weisse [BIAB]
« Απάντηση #4 στις: 21/05/2017, 00:10:55 »
Ή έχεις σύστημα ή δεν έχεις, αλλά 7 βήματα μάσινγκ το λες και λίγο υπερβολικό. ;)  Καλόπιοτη.

Συμφωνώ. Αλλά αυτό έλεγε η συνταγή που βρήκα και (απο τον Braumeister της Schneider & Sohn).
Και αφού γίνεται γιατί όχι?

May the Yeast be with you!

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.690
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Fall Weiss - German Weisse [BIAB]
« Απάντηση #5 στις: 21/05/2017, 08:57:14 »
Είμαι περίεργος... Βέβαια εδω θα άξιζε και μια δοκιμή της ίδιας συνταγής με 1 step για να δούμε και τις διαφορες (αν υπάρχουν).
Turn the page.....

Γιώργος Λ

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 537
    • Προφίλ
Απ: Fall Weiss - German Weisse [BIAB]
« Απάντηση #6 στις: 21/05/2017, 13:59:10 »
Θα ειναι οτι πρέπει για μέσα Ιουλίου να πιείς ενα ποτήρι μονορουφι να ξεδιψάσεις!!!!!

Το πρωτο βημα στο μασινγκ γιατι οχι στους 43C ;

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.690
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Fall Weiss - German Weisse [BIAB]
« Απάντηση #7 στις: 21/05/2017, 20:55:57 »
Μη του βάζεις ιδέες τώρα και κάνει ΚΑΙ στους 43....
Turn the page.....

Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.853
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
Απ: Fall Weiss - German Weisse [BIAB]
« Απάντηση #8 στις: 22/05/2017, 00:11:42 »
Υποτίθεται ότι αν κάνεις όλα τα βήματα είναι καλύτερα (έτσι λέι ο ποιητής απο τη Schneider  & Sohn). Αν δεν μπορείς κάνεις step στους 43°-45° και είσαι οκ.
Αμφιβάλω πόσο σημαντικά είναι όλα αυτά, αλλά γιατί όχι.
Άσε που είχε πλάκα η φάση με τα άπειρα steps. Δεν τελείωνε το mashing... :o
May the Yeast be with you!

beerme

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 583
    • Προφίλ
Απ: Fall Weiss - German Weisse [BIAB]
« Απάντηση #9 στις: 22/05/2017, 15:18:13 »
Απο ανακυκλωφορια πως πηγε ?

Δυσκολευτηκε καθολου η αντλια ?

Αλεσες το Pilsner και το wheat μαζι με την ιδια ρυθμιση στο μυλο ?

Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.853
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
Απ: Fall Weiss - German Weisse [BIAB]
« Απάντηση #10 στις: 22/05/2017, 16:35:46 »
Η αντλία δεν είχε πρόβλημα. Ο controller ζορίστηκε λίγο.
Μετά απο κάποια steps δεν ζέστανε εύκολα για το επόμενο. Σαν να κόλλαγε ο θερμοστάτης.
Τα grains τα έσπασα μαζί κάπου στο 0,25.
May the Yeast be with you!

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.690
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Fall Weiss - German Weisse [BIAB]
« Απάντηση #11 στις: 23/05/2017, 17:32:05 »
Η αντλία δεν είχε πρόβλημα. Ο controller ζορίστηκε λίγο.
Μετά απο κάποια steps δεν ζέστανε εύκολα για το επόμενο. Σαν να κόλλαγε ο θερμοστάτης.
.....
Σε βλέπω για Brewie.....
Turn the page.....

Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.853
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
Απ: Fall Weiss - German Weisse [BIAB]
« Απάντηση #12 στις: 23/05/2017, 18:50:26 »
Η αντλία δεν είχε πρόβλημα. Ο controller ζορίστηκε λίγο.
Μετά απο κάποια steps δεν ζέστανε εύκολα για το επόμενο. Σαν να κόλλαγε ο θερμοστάτης.
.....
Σε βλέπω για Brewie.....

Αν μου το κάνεις δώρο...
May the Yeast be with you!

vasilismf

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 231
    • Προφίλ
Απ: Fall Weiss - German Weisse [BIAB]
« Απάντηση #13 στις: 24/05/2017, 00:39:41 »
εχω κανει και γω παρομοια με τα ιδια steps, εβαλα rice hulls για να μην μπλοκαρει το συστημα.
Τωρα με το ferulic εβγαλε ενα κλικ περισσοτερο γαριφαλλο απο μπανανα παρολο που ζυμωσα στους 20!

Το mashing με τοσα steps δεν τελείωνε ποτε  O0 O0 O0

Στην dunkel weiss που εκανα προχτες το σουταρα το ferulic και αρχισα κατευθειαν με protein rest, ηδη μυριζει μπανανα το ψυγειο!
« Τελευταία τροποποίηση: 24/05/2017, 00:41:26 από vasilismf »

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.690
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Fall Weiss - German Weisse [BIAB]
« Απάντηση #14 στις: 24/05/2017, 08:28:09 »
Πάντως όπως είπε και ο Γιώργος, είναι πολλοί που προτείνουν step στους 43 και όχι στους 35. Τι διαφορά να έχει αραγε;
Turn the page.....