Αποστολέας Θέμα: Ena - German Pilsner  (Αναγνώστηκε 1539 φορές)

Γιώργος Λ

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 537
    • Προφίλ
Ena - German Pilsner
« στις: 24/10/2017, 17:18:16 »
Το Σ/Κ θα βράσω την παρακάτω συνταγή για να είναι ετοιμη για μετά τα Χριστούγεννα.

Ena
German Pilsner (Pils)

Recipe Specs
----------------
Batch Size (L):           21.0
Total Grain (kg):         5.667
Total Hops (g):           100.00
Original Gravity (OG):    1.050  (°P): 12.4
Final Gravity (FG):       1.013  (°P): 3.3
Alcohol by Volume (ABV):  4.91 %
Colour (SRM):             3.7   (EBC): 7.3
Bitterness (IBU):         33.9   (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 60
Boil Time (Minutes):      90

Grain Bill
----------------
5.667 kg Pilsner (100%)

Hop Bill
----------------
27.0 g Magnum Pellet (7.5% Alpha) @ 85 Minutes (Boil) (1.3 g/L)
29.0 g Hersbrucker Pellet (2.2% Alpha) @ 15 Minutes (Boil) (1.4 g/L)
12.0 g Hallertau Mittlefrueh Pellet (2.2% Alpha) @ 5 Minutes (Boil) (0.6 g/L)
32.0 g Hersbrucker Pellet (2.2% Alpha) @ 5 Minutes (Boil) (1.5 g/L)

Misc Bill
----------------
4.0 g Irish Moss @ 18 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 65°C for 60 Minutes.
Fermented at 12°C with Wyeast 2042 - Danish Lager


Recipe Generated with BrewMate

Για πικρικό έχω magnum και Nothern Brewer αν κάποιος έχει άποψη για το ποιος από τους δύο ταιριάζει καλύτερα ας το πει.

Επίσης η μαγιά είναι παραγωγής τέλη 2016. Εγώ όσο καιρό την είχα αποθηκευμένη (από Απρίλιο 2017) την είχα στο ψυγείο. Θα φτιάξω το σταρτερ αύριο. Φαντάζομαι ότι δε θα έχω πρόβλημα. Αρχικά έλεγα να κάνω 23 λίτρα αλλά λόγω παλαιότητας της μαγιάς είπα να τα μειώσω λίγο. Να τα μειώσω κιάλο ή να τα κάνω 23;
« Τελευταία τροποποίηση: 02/11/2017, 13:21:40 από Γιώργος Λ »

xristos

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 87
    • Προφίλ
Απ: Ena - German Pilsner
« Απάντηση #1 στις: 24/10/2017, 19:21:09 »
Μια τέτοια συνταγή έχω και εγώ στο μυαλό μου Γιώργο, αλλά λίγο πιο μετά να είναι έτοιμη την άνοιξη. Η μόνη διαφορά είναι ότι έχω σκοπό να βάλω και Carapils.

Καλή βρασιά πάντως.

pelargos

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.052
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
Απ: Ena - German Pilsner
« Απάντηση #2 στις: 24/10/2017, 21:55:27 »
Βράσιμο είναι 90 λεπτά, έτσι;
Σχετικά με το λυκίσκο δεν έχω άποψη τεκμηριωμένη. Νομίζω όμως πως όποιον και να βάλεις θα είσαι μια χαρά.

Γιώργος Λ

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 537
    • Προφίλ
Απ: Ena - German Pilsner
« Απάντηση #3 στις: 24/10/2017, 23:14:25 »
Ναι Δημήτρη 90 είναι το διόρθωσα.
Χρηστο και εγω συνήθως βαζω carapils αλλα ειπα σε αυτη να παω σόλο για δω διαφορές!!

Loco

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 743
    • Προφίλ
Απ: Ena - German Pilsner
« Απάντηση #4 στις: 25/10/2017, 15:25:55 »
καλησπέρα Γιώργο,

Η συνταγή φαίνεται μια χαρά και για τον πικρικό λυκίσκο νομίζω και οι δύο είναι καλοί για την μπίρα σου.

Κάποιες διαφοροποιήσεις αφορούν καθαρά το γούστο:
αν στοχεύεις σε τελική πυκνότητα 1.013 εγώ θα ανέβαζα λίγο τα IBUs (35-37) γιατί νομίζω δεν θα είναι αρκετά πικρή.

Ιδανικά θα κρατούσα τα 30 ibu αλλά θα μείωνα λίγο την βύνη ώστε να βγεί λίγο χαμηλότερη η αρχική πυκνότητα και αντίστοιχα η FG στο 1.008
Είναι καθαρά θέμα προτίμησης αν την θέλεις ξηρή ή όχι.

καλή βρασιά!

Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.853
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
Απ: Ena - German Pilsner
« Απάντηση #5 στις: 25/10/2017, 23:32:37 »
Με αρχική 1050 και αυτή τη μαγιά θα περίμενα να βγεί λίγο πιό κάτω απο FG: 1013.
Άσε που και χωρίς ειδικές θα έχει πιό πολλά ζυμώσιμα.
Με παραπάνω IBUs ίσως παραείναι πικρή.
Προσωπικά θα την άφηνα ως έχει και θα άφηνα τη μαγιά να αποφασίσει τι θα γίνει...
May the Yeast be with you!

Γιώργος Λ

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 537
    • Προφίλ
Απ: Ena - German Pilsner
« Απάντηση #6 στις: 26/10/2017, 11:47:40 »
Λουκά θα συμφωνήσω με το Σωτήρη αν κατεβάσω OG και ανεβάσω και τα IBU νομίζω ότι θα παραγίνει πικρή. Ανέβασα όμως λίγο τα IBU σε σχέση με την αρχική συτναγή. Άλλαξα και τη συτναγή και αντικατέσησα το Hallertau Mittlefrueh με Hersbrucker γιατί τον Hallertau Mittlefrueh το έβαλα χτες σε μία βάις...
Νομίζω καλή θα γίνει και με τον Hersbrucker.

Γιώργος Λ

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 537
    • Προφίλ
Απ: Ena - German Pilsner
« Απάντηση #7 στις: 02/11/2017, 13:23:54 »
Η βρασιά έγινε χτες με κάποιες επιπλέον αλλαγές στη συνταγή της οποίες συμπλήρωσα στο αρχικό μύνημα. OG πιάσαμε 1051. Η μπίρα είναι από χτες στο ψυυγείο με το θερμοστάτη ρυθμισμένο στους 10C

EDIT: Να ρωτήσω και το εξής: Στις λαγκερ μαγιές θα έχουμε και +1 ή +2 βαθμούς περισσότερο μέσα στον κάδο λόγω ζύμωσης ή όχι. Δηλαδή για να ζυμώνει η μπίρα στους 10 να βάλω το θερμοστάτη στους 9 ή στους 10C;
« Τελευταία τροποποίηση: 02/11/2017, 18:15:35 από Γιώργος Λ »

Γιώργος Λ

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 537
    • Προφίλ
Απ: Ena - German Pilsner
« Απάντηση #8 στις: 24/11/2017, 15:13:06 »
Η μπιρα ζυμωσε για 15 μερες στους 11C οπου μετρησα SG 1015. Μετα ανεβασα το θερμοστατη στους 15C για drest και σημερα μετα απο 7 ακομα μερες στους 15C μετραω SG 1009 διωρθομενο στους 20C. Λογικα είμαστε κοντά στο τελος. Με προβληματισε λιγο που ειδα φυσαλιδες να βγαινουν πολυ αραια απο την αεροπαγιδα. Θα την αφησω 2-3 μερες ακομα και θα κατεβασω θερμοκρασία για cold crash πριν μεταγγισω. Ωραια γευση εχει παντως. Ολιγον ξηρη,  και crispy.

Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.853
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
Απ: Ena - German Pilsner
« Απάντηση #9 στις: 24/11/2017, 22:41:09 »
Μια χαρά σε βρίσκω! Καλόπιοτη!
May the Yeast be with you!

Γιώργος Λ

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 537
    • Προφίλ
Απ: Ena - German Pilsner
« Απάντηση #10 στις: 26/02/2018, 14:20:56 »
Εμφιαλώθηκε χτες μετά από 2.5 μήνες λαγκερινγ στους 6C με όγκους CO2 2.4 (Για 2 μήνες ήταν κανονικά το λαγκερινγκ αλλά δεν έβρισκα χρόνο...). Από γεύση είναι εξαιρετική και αρκετά αρωματική επίσης. Και η μαγιά ταίριαξε ωραία. Το μόνο μειον είναι ότι είναι λίγο παραπάνω πικρή από όσο θα ήθελα. Την έβαλα σε ζεστό δωμάτιο και θα την αφήσω για κανά μήνα. Επλίζω να έχει μείνει μαγιά για να κάνει CO2. Λογικά θα είναι ότι πρέπει για το Πάσχα  :) :) :)