Αποστολέας Θέμα: Πρώτη Προσπάθεια με Partial Mash - Αποριες  (Αναγνώστηκε 583 φορές)

JohnKaneris

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 21
    • Προφίλ
Καλησπέρα σε όλους!

Μετά από 2 πετυχημένα κιτακια είπα να προχωρίσω σε partial mash για να αρχιζω να ελεγχω την γευση της μπυρας.. Έπειτα από πολύ ψάξιμο σε σάητ, το βιβλίο του Palmer και φορουμς είπα να ψάξω για καμια συνταγη Weiss μιας και τους εχω αδυναμία και αυτή που μου ξεχωρισε ειναι η παρακατω.

Τωρα, επειδη με ολο αυτο το ψαξιμο ειδα και ακουσα πολλα και διαφορα θα ηθελα λιγακι τα φωτα σας σε μερικα θεματα..

Για αρχη, ενα απο τα βασικα θεματα στα οποια ακομα δεν εχω καταληξει ειναι το θεμα του νερου. Αποτι ειδα, το ιδανικο θα ηταν να βαλω 2.5 λιτρα νερο ανα κιλο βυνης, κατι το οποιο σημαινει οτι στην εξης συνταγη (τελικη ποσοτητα 19 λιτρα) θα πρεπει να κανω το steeping σε 11 λιτρα νερο (4,4 κιλα βυνης επι 2.5 λιτρα). Εδω ομως εχω την εξης απορια: σε αυτα τα λιτρα υπολογιζω και το LME ή οχι? Μου βγαζει νοημα να μην το υπολογισω μιας και θα το βαλω μετα το steeping, και συνεπως θα πρεπει να βαλω 7.25 λιτρα νερο (3.9 κιλα βυνης επι 2.5 λιτρα). Ποιο απο τα δυο ειναι το σωστο? Επισης θα γινοταν να κανω steeping με λιγοτερο νερο? Εχω δει πολλους να κανουν και σε 5 λιτρα με παρομοιες ποσοτητες βυνης και στην συνεχεια απλα να συμπληρωνουν στον καδο ζυμωσης! (Σημειωση οτι η κατσαρολα μου ειναι 8 λιτρων)

Επειτα, η συνταγη γραφει επισης αυτο στο site που την βρηκα:

10 qt Strike Temp: 166 --- Add 8 qts to tun before grain, top up with as much as possible   Infusion   152 F   60 min
8 qt   Batch Sparge   Sparge   170 F   15 min

Απο αυτο που καταλαβαινω λεει να βαλω 10qt (9.5 λιτρα) νερο για βρασιμο και στην συνεχεια να βαλω αλλα 8qt πριν βαλω την βυνη και στην συνεχεια να βαλω και οσο ακομα μπορω? Και στο τελος να συμπληρωσω με αλλα 8qt, δηλαδη συνολικα να εχω 26qt = 24 λιτρα μεσα στην κατσαρολα? Πολυ δεν ειναι? Δεν βγαζω τοσο ακρη  :-\

Γενικα δεν ξερω αν ξεκιναω με πολυ περιπλοκη συνταγη για πρωτο pm ή αν απλα εχω μπερδευτει ως αρχαριος - για αυτο θα εκτιμουσα πολυ τα φωτα οποιων γνωριζουν καλυτερα το αθλημα!  ;D ;D

Opa's Dunkelweizen (Partial Mash) (Dunkelweizen)

Original Gravity (OG): 1.053  (°P): 13.1
Final Gravity (FG):    1.013  (°P): 3.3
Alcohol (ABV):         5.21 %
Colour (SRM):          18.9   (EBC): 37.2
Bitterness (IBU):      15.7   (Average)

30.77% Liquid Malt Extract - Wheat
30.77% Wheat
20.51% Munich Dark (θα βαλω munich II)
5.13% Caramel Wheat
5.13% Crystal 60L (θα βαλω caramunich III)
5.13% Rice Hulls
2.55% De-Husked Caraf II

1.5 g/L Hallertau Mittelfruh (3.75% Alpha) @ 60 Minutes (Boil)

0.1 g/L Irish Moss @ 10 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 67°C for 60 Minutes. Boil for 60 Minutes

Fermented at 17°C with Weihenstephan Weizen 3068 (θα βαλω mangrove jack M20 στην θεση της)

Notes: Silver Medal

2015 Great Canadian Homebrew Competition

Category 15: Weizens

Recipe Generated with BrewMate

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.478
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Πρώτη Προσπάθεια με Partial Mash - Αποριες
« Απάντηση #1 στις: 03/05/2018, 18:00:15 »
Στο mash (partial ή κανονικό) υπολογίζεις τα λίτρα του νερού ανα κιλό βύνη. Εννοείται πως δεν υπολογίζεις το εκχύλισμα. Η σωστή αναλογία είναι (2,5-3,5 προς 1) οπότε όσο περισσότερο νερό μπορείς να βάλεις καλό είναι.
Απο την άλλη σαν πολλά κιλά βύνης έχεις και κάτι δεν μου κάθεται καλά. 4,5 κιλά σύν το εκχύλισμα;
Επίσης, με 8 λίτρα κατσαρόλα, πως θα βάλεις τόσα κιλά βύνη; Ακόμα και 2 κιλά βύνη να βάλεις, θες τουλάχιστον 5 λίτρα νερό. Συν τις βύνες, συν τον "αέρα" που πρέπει να αφήσεις, πας πάνω απο 9-10.
Μήπως κάτι δεν έχει υπολογιστεί σωστά;
Turn the page.....

JohnKaneris

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 21
    • Προφίλ
Απ: Πρώτη Προσπάθεια με Partial Mash - Αποριες
« Απάντηση #2 στις: 03/05/2018, 18:59:12 »
Χμ.. Η σελιδα απο την οποια βρηκα την συνταγη ειναι αυτη, δεν νομιζω οτι εχω διαβασει κατι λαθος, αλλα για καλο και για κακο: https://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/view/223745/opa-s-dunkelweizen-partial-mash-

Οκ, καταλαβα πρεπει να υπολογισω και αλλους παραγοντες οποτε μαλλον δυσκολο το κοβω να φτιαξω αυτην την συνταγη εκτος αν την κοψω στο μισο..

Το ενδεχομενο να καταφερω να φτιαξω μια συνταγη με λιγοτερες βυνες οπως πχ αυτη, με την κατσαρολα που εχω παιζει?

2.5 κιλα βυνη + 1.5 εκχυλισμα στα 21 λιτρα τελικα

weissbier  at wits end. (Weizen/Weissbier)

Original Gravity (OG): 1.051  (°P): 12.6
Final Gravity (FG):    1.014  (°P): 3.6
Alcohol (ABV):         4.88 %
Colour (SRM):          3.6   (EBC): 7.1
Bitterness (IBU):      24.5   (Average)

50% Wheat
37.5% Dry Malt Extract - Wheat
12.5% Lager

0.7 g/L First Gold (9% Alpha) @ 60 Minutes (Boil)
1.9 g/L Hallertau Hersbrucke (1.6% Alpha) @ 60 Minutes (Boil)


Single step Infusion at 66°C for 60 Minutes. Boil for 60 Minutes

Fermented at 20°C with Bavarian Wheat Yeast


Recipe Generated with BrewMate


Ευχαριστω πολυ για την βοηθεια Brewmaster!  :)

Ronin

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.853
  • Σωτήρης
    • Προφίλ
Απ: Πρώτη Προσπάθεια με Partial Mash - Αποριες
« Απάντηση #3 στις: 03/05/2018, 21:16:26 »
Μιά πιό ασφαλής προσέγγιση θα ήτνα να βάλεις ένα ενδιάμεσο βήμα. Το extract.
Βάλε λίγες βύνες για να πάρεις τη γεύση και κάμποσο DME για τα υπόλοιπα.
Με 8άρα κατσαρόλα και το partial  ζορίζει...
May the Yeast be with you!

panzo

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 164
    • Προφίλ
Απ: Πρώτη Προσπάθεια με Partial Mash - Αποριες
« Απάντηση #4 στις: 04/05/2018, 13:20:02 »
Συμφωνώ με ronin  βάλε ένα ενδιάμεσο step αν και πάλι για 8αρα τα κιλά είναι πολλά και δεν βγαίνουν τα λίτρα νερου..... είναι σίγουρα η συνταγή υπολογισμένη για 8αρα? η πρέπει να κάνεις rescale?
 Στο λέω γιατί και εγώ με 8αρα είχα ξεκινήσει άκου το  βρουμαστορα... ξέρει τι λέει ;)
« Τελευταία τροποποίηση: 04/05/2018, 13:21:50 από panzo »

pelargos

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.043
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
Απ: Πρώτη Προσπάθεια με Partial Mash - Αποριες
« Απάντηση #5 στις: 04/05/2018, 14:01:23 »
Επειτα, η συνταγη γραφει επισης αυτο στο site που την βρηκα:

10 qt Strike Temp: 166 --- Add 8 qts to tun before grain, top up with as much as possible   Infusion   152 F   60 min
8 qt   Batch Sparge   Sparge   170 F   15 min

Απο αυτο που καταλαβαινω λεει να βαλω 10qt (9.5 λιτρα) νερο για βρασιμο και στην συνεχεια να βαλω αλλα 8qt πριν βαλω την βυνη και στην συνεχεια να βαλω και οσο ακομα μπορω? Και στο τελος να συμπληρωσω με αλλα 8qt, δηλαδη συνολικα να εχω 26qt = 24 λιτρα μεσα στην κατσαρολα? Πολυ δεν ειναι? Δεν βγαζω τοσο ακρη  :-\

Έριξα μια ματιά στο link και νομίζω η συνταγή έχει κάπως έτσι:
Αν δεις στο πάνω μέρος γράφει Boil size: 3.5 gallons=13.25l Δηλαδή αυτός που έφτιαξε τη συνταγή έχει κατσαρόλα με χωρητικότητα τουλάχιστον 14-15 λίτρα, αφού βράζει 13.25 λίτρα.
To batch size είναι 5gallons (δηλαδή 19 λίτρα στον κάδο ζύμωσης), η πυκνότητα στο τέλος του βρασμού 1.076, ενώ η αρχική πυκνότητα (στον κάδο ζύμωσης) 1.053.

Άρα θα βάλει το αρχικό του νερό, που κανονικά θα έπρεπε να είναι 10 qt. Επειδή δε χωράει όμως σου λέει βάλε 8qt, ρίξε τις βύνες και συμπλήρωσε όσο μπορείς μέχρι τα 10qt, κάτι λιγότερο από τα 11λίτρα που λες κι εσύ (Το βάρος των βυνών όμως είναι 3kg χωρίς το υγρό εκχύλισμα). Δηλαδή δεν είναι είναι 10+8=18 συνολικα λίτρα. Στη συνέχεια κάνει το mashing, αφαιρεί τις βύνες, κάνει sparging με 8 qt και τελικά παίρνει έναν όγκο γλεύκους κάπου στα 13.25 λίτρα, το οποίο αρχίζει να βράζει. Στο τέλος του βρασμού θα καταλήξει σε γλεύκος με πυκνότητα 1.076 και όγκο 13.25 λίτρα μείον την εξάτμιση που έχει κατά το βρασμό και αφού έχει προσθέσει και το υγρό εκχύλισμα. Θα το ρίξει στον κάδο ζύμωσης και θα συμπληρώσει με νερό ώστε να πάει στα 19 λίτρα και 1.053 πυκνότητα.

« Τελευταία τροποποίηση: 04/05/2018, 14:06:40 από pelargos »

JohnKaneris

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 21
    • Προφίλ
Απ: Πρώτη Προσπάθεια με Partial Mash - Αποριες
« Απάντηση #6 στις: 05/05/2018, 13:21:52 »
Ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας!! Με βοηθησαν να καταλαβω καλυτερα τι γινεται με την συνταγη και την τεχνικη!

Αυτο που με βλεπω να κανω εν τελει ειναι να ξεκινησω με μικροπαρτιδες των 4 λιτρων (ειδα να το αναφερει χρηστης σε αλλο topic του forum) και να προσαρμοσω συνταγες ωστε να πειραματιστω - και οταν βγαλω κατι το οποιο πραγματικα με ικανοποιει τοτε να παω για αγορα μεγαλυτερης κατσαρολας ωστε να γινει σωστα η δουλεια..

Επειτα, η συνταγη γραφει επισης αυτο στο site που την βρηκα:

10 qt Strike Temp: 166 --- Add 8 qts to tun before grain, top up with as much as possible   Infusion   152 F   60 min
8 qt   Batch Sparge   Sparge   170 F   15 min

Απο αυτο που καταλαβαινω λεει να βαλω 10qt (9.5 λιτρα) νερο για βρασιμο και στην συνεχεια να βαλω αλλα 8qt πριν βαλω την βυνη και στην συνεχεια να βαλω και οσο ακομα μπορω? Και στο τελος να συμπληρωσω με αλλα 8qt, δηλαδη συνολικα να εχω 26qt = 24 λιτρα μεσα στην κατσαρολα? Πολυ δεν ειναι? Δεν βγαζω τοσο ακρη  :-\

Έριξα μια ματιά στο link και νομίζω η συνταγή έχει κάπως έτσι:
Αν δεις στο πάνω μέρος γράφει Boil size: 3.5 gallons=13.25l Δηλαδή αυτός που έφτιαξε τη συνταγή έχει κατσαρόλα με χωρητικότητα τουλάχιστον 14-15 λίτρα, αφού βράζει 13.25 λίτρα.
To batch size είναι 5gallons (δηλαδή 19 λίτρα στον κάδο ζύμωσης), η πυκνότητα στο τέλος του βρασμού 1.076, ενώ η αρχική πυκνότητα (στον κάδο ζύμωσης) 1.053.

Άρα θα βάλει το αρχικό του νερό, που κανονικά θα έπρεπε να είναι 10 qt. Επειδή δε χωράει όμως σου λέει βάλε 8qt, ρίξε τις βύνες και συμπλήρωσε όσο μπορείς μέχρι τα 10qt, κάτι λιγότερο από τα 11λίτρα που λες κι εσύ (Το βάρος των βυνών όμως είναι 3kg χωρίς το υγρό εκχύλισμα). Δηλαδή δεν είναι είναι 10+8=18 συνολικα λίτρα. Στη συνέχεια κάνει το mashing, αφαιρεί τις βύνες, κάνει sparging με 8 qt και τελικά παίρνει έναν όγκο γλεύκους κάπου στα 13.25 λίτρα, το οποίο αρχίζει να βράζει. Στο τέλος του βρασμού θα καταλήξει σε γλεύκος με πυκνότητα 1.076 και όγκο 13.25 λίτρα μείον την εξάτμιση που έχει κατά το βρασμό και αφού έχει προσθέσει και το υγρό εκχύλισμα. Θα το ρίξει στον κάδο ζύμωσης και θα συμπληρώσει με νερό ώστε να πάει στα 19 λίτρα και 1.053 πυκνότητα.



Πολυ ωραιος! Το διαβαζα και το ξαναδιαβαζα και δεν εβγαζα ακρη, αλλα τωρα το επιασα - σε ευχαριστω!
« Τελευταία τροποποίηση: 05/05/2018, 13:23:39 από JohnKaneris »