Αποστολέας Θέμα: Mangrove Jacks Pils  (Αναγνώστηκε 334 φορές)

giannakos

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 9
    • Προφίλ
Mangrove Jacks Pils
« στις: 25/03/2019, 18:12:03 »
Μετά την πρώτη μου επιτυχημένη μπύρα, έβαλα να ζυμωθεί η συγκεκριμένη του τίτλου.

Η θερμοκρασία για την ζύμωση είναι ιδανική σύμφωνα με τo manual της εταιρείας. 19οC.
Η ζύμωση άρχισε την επόμενη μέρα και όλα φαίνεται να πηγαίνουν καλά. Αυτό που μου έκανε εντύπωση (σε σχέση με την πρώτη φορά) είναι ότι την δεύτερη μέρα μετά την έναρξη της ζύμωσης άλλαξε χρώμα η ρακί που έχω βάλει στην αεροπαγίδα και από διάφανη έχει κιτρινίσει λίγο.

Γνωρίζει κάποιος περί τίνος πρόκειται? Να ανησυχήσω?

Ευχαριστώ

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.490
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Mangrove Jacks Pils
« Απάντηση #1 στις: 26/03/2019, 20:49:34 »
Δεν εχεις θέμα. Μάλλον περασε λίγο γλεύκος. Συνεχίζεις κανονικα΄.
Turn the page.....

giannakos

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 9
    • Προφίλ
Απ: Mangrove Jacks Pils
« Απάντηση #2 στις: 27/03/2019, 08:34:55 »
Ωραία. Σας ευχαριστώ.

giannakos

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 9
    • Προφίλ
Απ: Mangrove Jacks Pils
« Απάντηση #3 στις: 01/04/2019, 11:57:49 »
Η ζύμωση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και θα ήθελα τα φώτα σας.

Χθες (Κυριακή) μετά από μέτρηση SG έριξα στον κάδο τον λυκίσκο.
Σκέφτομαι σε 3-4 μέρες να μεταγγίσω στον δεύτερο κάδο και να την αφήσω εκεί για άλλες 3 μέρες για να "καθαρίσει" πριν την εμφιάλωση.

Την μέρα της εμφιάλωσης, θα χρειαστεί να την μεταγγίσω σε 3ο κάδο έχοντας βάλει μέσα την απαραίτητη δεξτρόζη ή μπορώ να ρίξω την δεξτρόζη στον δεύτερο κάδο και να εμφιαλώσω από αυτόν?

Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω για την ποσότητα της δεξτρόζης που θα χρειαστεί να προσθέσω.
Στο site γράφετε ότι χρειάζεται 180 γρ. δεξτρόζης.
Κάπου βρήκα τον τύπο (Τ1 - Τ2) * 4.02 * Λίτρα για τον υπολογισμό της δεξτρόζης.

Βάζοντας τις τιμές 2.4 (για μπύρα τύπου Pils) και 0.88 (για 19οC θερμοκρασίας ζύμωσης) μου βγάζει για περίπου 20λίτρα μπύρας χρειάζονται 122 γρ. δεξτρόζης.

 Ισχύει το παραπάνω? Να βάλω 122 γρ ή περισσότερα?


pelargos

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.044
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
Απ: Mangrove Jacks Pils
« Απάντηση #4 στις: 02/04/2019, 15:51:21 »
Εγώ θα σου πρότεινα, να μεταγγίσεις άλλη μια φορά στο τέλος, την ημέρα της εμφιάλωσης.
Ρίχνοντας τη δεξτρόζη, θα πρέπει να ανακατέψεις. Άρα ο,τιδήποτε έχει κάτσει στον πάτο του κάδου μέχρι την ημέρα της εμφιάλωσης, θα ανέβει πάλι προς τα επάνω και θα καταλήξει στα μπουκάλια σου.

Για τη δεξτρόζη τώρα, εγώ χρησιμοποιώ τον εξής υπολογιστή: http://kotmf.com/tools/prime.php
Και όντως για 20 λίτρα, 19C, 2.4 όγκους βγάζει 122g δεξτρόζης. Εγώ τόσο θα έβαζα γιατί δε μου αρέσουν οι μπύρες με πολύ ανθρακικό. Επίσης πολλές φορές, μετά από μήνες το ανθρακικό μεγαλώνει κι άλλο, οπότε προτιμώ να έχω λιγότερο στην αρχή.
Όμως και 180 να βάλεις, δεν τρέχει κάτι, απλά θα έχει παραπάνω ανθρακικό.

giannakos

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 9
    • Προφίλ
Απ: Mangrove Jacks Pils
« Απάντηση #5 στις: 02/04/2019, 20:26:51 »
Ωραια σε ευχαριστω.
Επειδη δεν προλαβαινει να "παλιωσει" η μπυρα (λογω καταναλωσης!!!) σκεφτομαι να βαλω μια μεση τιμη (150 γρ).


Στάλθηκε από το SM-J320FN μου χρησιμοποιώντας Tapatalk


panagiotis21

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 6
    • Προφίλ
Απ: Mangrove Jacks Pils
« Απάντηση #6 στις: 04/04/2019, 04:40:57 »
Τα 180g που αναγράφονται στο site αναφέρονται σε κιτ 23 λίτρα.
Εσύ φτιάχνεις την ίδια μπύρα με 20 λίτρα άρα εκ των πραγμάτων πρέπει να βάλεις λιγότερα γραμμάρια δεξτρόζης.
Τα 122 που σου λέει το πρόγραμμα θεωρώ ότι είναι αρκετά χαμηλά. Και εγώ στα 150 θα έβαζα, επειδή μου αρέσει το ανθρακικό, ειδικά σε pils  μπύρες.
Για να λέμε βέβαια και την πλήρη αλήθεια η διαφορά αν θα βάλεις 122γρ ή 150γρ δεξτρόζης κατά την εμφιάλωση δεν είναι κάτι τραγικό. ΑΛΛΑ όσο πιο πολύ θα βάλεις δεξτρόζη πριν την εμφιάλωση, τόσο πιο ανθρακικό θα έχει η μπύρα που θα φτιάξεις.
« Τελευταία τροποποίηση: 04/04/2019, 04:44:00 από panagiotis21 »