Αποστολέας Θέμα: Ερωτήσεις για Λακτόζη, Nibs, Ροκανίδια σε Stout Kit  (Αναγνώστηκε 162 φορές)

beersoup

 • Newbie
 • *
 • Μηνύματα: 3
  • Προφίλ
Χαιρετίσματα σε όλη την παρέα!

Σκέφτομαι να πειραματιστώ σε μεγάλο βαθμό με το Speciale Irish Stout Kit από Mr. Malt (13L) και να δοκιμάσω διαφορετικά υλικά και τεχνικές. Γι΄αυτό το λόγο έχω και πολλές απορίες, δυστυχώς ή ευτυχώς, αλλά γι΄αυτό είμαστε εδώ, για να μαθαίνουμε!

1. Για τη ζύμωση, το κιτ αναφέρει: "Η προσθήκη σακχάρων για το στάδιο της ζύμωσης είναι προαιρετική και αυξάνει το παραγόμενο αλκοόλ." Προσωπικά θα ήθελα περισσότερο αλκοόλ (>7%) και μάλιστα σκέφτομαι να αντικαταστήσω ένα μέρος της δεξτρόζης με μάυρη ζάχαρη. Πώς μπορώ να υπολογίσω το πόσα σάκχαρα ζήμωσης χρειάζομαι και το πόσο θα επηρεαστεί ο χρόνος ζύμωσης στον 1ο κάδο?

2. Λακτόζη: Θέλω να προσθέσω λακτόζη για σώμα. Διαβάζω οτι προτείνεται η προσθήκη στον 2ο κάδο μετά τη ζήμωση για καλύτερες μετρήσεις πυκνότητας. Η διαδικασία ποια είναι ακριβώς? Βράσιμο και προσθήκη στον 2ο κάδο πριν τη μετάγγιση?

3: Ροκανίδια: Σκέφτομαι ροκανίδια medium-heavy roast και μούλιασμα σε ουίσκι. Πόσο καιρό τα αφήνω να μουλιάσουν και πόσο καιρό αφήνω τα ροκανίδια στον κάδο? Τα στραγγίζω απ'το ουίσκι πριν τα προσθέσω στον κάδο?

4: Cocoa Nibs: Πολλές απορίες κι εδώ: Είναι απαραίτητο να πάρω nibs ή βολεύομαι με κακάο της αγοράς (ΙΟΝ πχ.)? Σε ποιό στάδιο της όλης διαδικασίας τα προσθέτω?

Πολλές οι ερωτήσεις και η οποιαδήποτε βοήθεια θα ήτανε πολύτιμη.

Panosrig

 • Newbie
 • *
 • Μηνύματα: 2
  • Προφίλ
Απ: Ερωτήσεις για Λακτόζη, Nibs, Ροκανίδια σε Stout Kit
« Απάντηση #1 στις: 16/05/2019, 15:27:10 »
Καλησπέρα και από μένα,
Εγώ δυστυχώς δεν έχω απαντήσεις σε αυτές τις απορίες αλλά έχω τις ίδιες απορίες συν κάποιες ακόμα οπότε είπα να τις μοιραστώ εδώ μιας που έχουν μια συνάφεια.
Επειδή κι εγώ έχω ψάξει τα barrel chips κλπ η πρώτη μου απορία είναι αν θα γινόταν να "σπάσει" ένα Κιτ στη μέση. Η ιδέα αυτή μου ήρθε ώστε να δω στην ίδια μπύρα με τις ίδιες συνθήκες ζύμωσης τον ίδιο χρόνο ωρίμανσης κλπ τις διαφορές που μπορεί να προκύψουν αλλάζοντας κάποια συστατικα Πχ μισό Κιτ με δεξτροζη, μισό Κιτ με βύνη σε σκονη, η μισό Κιτ με barrel chips, και το άλλο μισό χωρίς.
Και η δεύτερη μου απορία είναι αν υπάρχει κάποιος οδηγός η αν ξέρει κάποιος τις διαφορές που βγάζουν τα διάφορα είδη σακχάρων στη γεύση της μπύρας. Πχ δεξτροζη, μαλτοδεξτροζη, λακτόζη, candy sugar, βύνη σε σκονη (light, amber, dark)

beersoup

 • Newbie
 • *
 • Μηνύματα: 3
  • Προφίλ
Απ: Ερωτήσεις για Λακτόζη, Nibs, Ροκανίδια σε Stout Kit
« Απάντηση #2 στις: 16/05/2019, 16:32:49 »
Γεια σου Πάνο!

Παραδόξως, έχω μερικές απαντήσεις στις ερωτήσεις σου: Βεβαίως και μπορείς να σπάσεις το κιτ και να συγκρίνεις τις διαφορές. Είναι ένας καλός τρόπος για να πειραματιστείς ωστε να δεις τι σου αρέσει και τι όχι και απαντάει εν μέρη στη 2η σου ερώτηση όσο αφορά τις διαφορές ανάμεσα στα σάκχαρα. Προσοχή βέβαια στις αναλογίες των σακχάρων κλπ. όταν το κάνεις.

Σχετικά με τα σάκχαρα που ανέφερες, έχε υπ'όψη σου ότι η λακτόζη και η μαλτοδεξτρόζη δεν είναι ζυμώσιμες. Όσο και να βάλεις, η μαγιά δεν πρόκεται να τις "φάει". Χρησιμοποιούνται για να δώσουν extra σώμα στη μπύρα (πιο "μαστιχωτή" υφή, αν θες) και η λακτόζη δίνει και μια ελαφριά γλύκα στη μπύρα, ανάλογα την ποσότητα που θα προσθέσεις.