Αποστολέας Θέμα: BIAB - ΜΑΡΜΙΤΑ 17 L  (Αναγνώστηκε 265 φορές)

Aggelos83

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 15
    • Προφίλ
BIAB - ΜΑΡΜΙΤΑ 17 L
« στις: 30/05/2019, 21:31:49 »
Kαλησπέρα ! Θέλω να ρωτήσω το εξής... Με μια μαρμιτα 17 λιτρα , πόσα λίτρα μπορώ να έχω στον κάδο ζύμωσης ? Ειδα μια οικονομική 17 λιτρων και το σκέφτομαι.. Μετά απο 3-4 kit  που έκανα θέλω να παω στο all grain αλλά δεν μπορώ προς το παρον να παρ μεγαλη μαρμίτα , γκαζι κλπ....

Mageloop

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 117
    • Προφίλ
Απ: BIAB - ΜΑΡΜΙΤΑ 17 L
« Απάντηση #1 στις: 30/05/2019, 22:06:25 »
Με 17άρα κατσαρόλα λίγο δυσκολα τα πραγματα για BIAB. . . Σκέψου οτι θέλει αναλογία 2,5-3,5 προς 1 (νερό/βύνη) οπότε αν σκεφτείς οτι θέλει και λιγο "αέρα" (κενό) για τον αφρό που θα δημιουργηθεί κατα το βρασμό...σε βλέπω για μικρές 5 λιτρες παρτίδες!
Edit: Θα μπορούσε ίσως να βγει μια 10αρα παρτίδα  ::)

*Εκτός αν δεν εχω σκεφτεί κάτι καλά*

Ρίξε μια ματιά σε τεχνικές όπως Partial Mash! Εκεί εχεις αλλες ευκολίες ως προς το χώρο.

Τώρα...για τη μαρμίτα. Ποτέ δε φτάνει :angel: :angel: :angel:
Όσο για το γκάζι ρίξε μια ματια στις ηλεκτρικές αντιστάσεις χειρός. Εγω με αυτές κάνω δουλειά  O0
« Τελευταία τροποποίηση: 30/05/2019, 22:10:06 από Mageloop »
May the Yeast be with you

Aggelos83

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 15
    • Προφίλ
Απ: BIAB - ΜΑΡΜΙΤΑ 17 L
« Απάντηση #2 στις: 30/05/2019, 22:16:40 »
Για αντίσταση χειρός το σκεφτόμουν..  Αναλογία 3/1   . Δηλαδή αρχικά για 4 κιλα βύνη χρειάζομαι 12 λιτρα νερο ? Δηλαδή συνολο 16 λιτρα στη μαρμίτα .. και μόλις αφαιρέσω τη βύνη μετα το "mashing"  ( αν το λεω σωστα..)  θα έχω 12 λίτρα γλευκος για βρασμό.. Και από τα 12 λίτρα μόνο 5 θα μένουν στο τέλος ?

Mageloop

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 117
    • Προφίλ
Απ: BIAB - ΜΑΡΜΙΤΑ 17 L
« Απάντηση #3 στις: 30/05/2019, 22:26:11 »
Αν βάλεις 12 λίτρα νερό μέσα δε θα πάρεις 12 πίσω. Η βύνη κρατάει κάποια ποσότητα νερού.

Το τι θα μείνει μετά το βρασμό έχει να κάνει αρχικά με το πόση ώρα θα βράσεις. Αυτό εξαρτάται απο τη συνταγή σου και το τι νουμερα θέλεις να πιάσεις.
Παράδειγμα. . . Στην αρχή αν εχεις διαφορετική απόδοση (πόσα σάκχαρα εβγαλε η βυνη στο γλευκος) απο αυτη που έχει η συνταγή τότε αν θέλεις να πετύχεις τα νουμερα θα πρέπει να αλλάξεις και το χρόνο βρασμου (άρα περισσότερη ή λιγότερη εξάτμιση νερου).

Εγω αν θυμάμαι καλά χάνω κάπου στα 3-4 λίτρα την ώρα

Με λίγη καλή θέληση τα βγάζεις τα 10 λιτρα  O0
« Τελευταία τροποποίηση: 30/05/2019, 22:30:22 από Mageloop »
May the Yeast be with you

Aggelos83

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 15
    • Προφίλ
Απ: BIAB - ΜΑΡΜΙΤΑ 17 L
« Απάντηση #4 στις: 30/05/2019, 22:35:44 »
Αν βγάζω 10 λίτρα είμαι ΟΚ !    και αργότερα βλέπουμε... !
Σε ευχαριστώ !

Hulk

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 46
    • Προφίλ
Απ: BIAB - ΜΑΡΜΙΤΑ 17 L
« Απάντηση #5 στις: 30/05/2019, 23:25:54 »
Για σου και από εμένα.εμπειρικα για να καταλάβεις εγώ με 50 λίτρα μαρμιτα παίρνω 26 λίτρα μπύρα με 40 λίτρα νερό και περίπου 8 λίτρα  βυνες.οποτε εσύ αναλογικά θα περνειςτο πολυ 9 λιτρα.

Aggelos83

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 15
    • Προφίλ
Απ: BIAB - ΜΑΡΜΙΤΑ 17 L
« Απάντηση #6 στις: 31/05/2019, 01:17:53 »
Καλησπέρα Hulk !   Δεν είναι πολλά , αλλά λέω να το κάνω .
Για μαρμίτα 17-20 λιτρα ποσα klw αντισταση απαιτείται ?

Mageloop

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 117
    • Προφίλ
Απ: BIAB - ΜΑΡΜΙΤΑ 17 L
« Απάντηση #7 στις: 31/05/2019, 02:15:43 »
Με 2.5 kw κάνω παρτίδα 30 λίτρων ;)
Παίρνει λιγο...αλλά γίνεται.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ολο το θερμαινόμενο μέρος της αντίστασης να ειναι εντος υγρού. Διαφορετικά θα την κάψεις!  :police:
Αν αγγίξει το πάτο της κατσαρόλας θα αφήσει σημάδι.
May the Yeast be with you

pelargos

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.044
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
Απ: BIAB - ΜΑΡΜΙΤΑ 17 L
« Απάντηση #8 στις: 31/05/2019, 08:36:31 »
Ας υποθέσουμε πως θες να φτιάξεις μια συνταγή με τελική πυκνότητα 1.050 και 90' βρασμού.

  • Ξεκινάς με όριο τον όγκο του mashing τα 17 λίτρα (ίσως λιγότερο). Δηλαδή 2.0kg βύνης και 15.6l νερού για full volume Biab. Αυτό σημαίνει πως βάζοντας νερό και βύνη φτάνεις οριακά στα 17 λίτρα της κατσαρόλας σου.
  • Κάνεις mashing, αφαιρείς τη βύνη και πέφτεις στα 14.4l γλεύκους προς βρασμό.
  • Βράζοντας για 90' και υποθέτοντας εξάτμιση 3l/h έχεις συνολικά εξάτμιση 4.50 λίτρα. Άρα το γλεύκος μειώνεται κάπου στα 9.50-10.0 λίτρα γλεύκους.
  • Τέλος έχεις κάποια απώλεια από τη μεταφορά στον κάδο ζύμωσης. Έστω πως είναι 2 λίτρα. Πέφτεις στα 7.50 λίτρα
  • Θα κάνεις τη ζύμωση και θα έχεις κι από εκεί μια ποσότητα που δε θα εμφιαλωθεί. Άρα πας στην τελική ποσότητα εμφιάλωσης στα 6 λίτρα.

Βέβαια όλα αυτά είναι για full volume biab. Υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορείς να κάνεις, όπως το να προσθέσεις εκχύλισμα βύνης και επιπλέον νερό ώστε να ανέβεις σε ποσότητες και πυκνότητα.

Το κατά πόσο σε συμφέρει εξαρτάται από εσένα. Αν όμως συνεχίσεις να φτιάχνεις μπύρα και πας σε μεγαλύτερο εξοπλισμό, σκέψου πως τα χρήματα που θα δώσεις τώρα θα πάνε χαμένα.

Δες κι αυτό αν δεν το έχεις διαβάσει, αλλά και διάφορα άλλα θέματα στο forum σχετικά με όγκους εξοπλισμού.
http://www.beer-deli.gr/forum/index.php/topic,1899.0.html
« Τελευταία τροποποίηση: 31/05/2019, 08:43:34 από pelargos »

Aggelos83

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 15
    • Προφίλ
Απ: BIAB - ΜΑΡΜΙΤΑ 17 L
« Απάντηση #9 στις: 31/05/2019, 13:03:35 »
Καλημέρα . Αν από τα 9-10 λίτρα που υπολόγιζα πάω τελικά στα 6 δε βλέπω να το επιχειρώ.... 9-10 ήταν  Οκ ,   6 το βλέπω λίγο.  Απ οτι διάβασα καπου στο φορουμ , με μεγαλύτερη προσθήκη βύνης στο mashing και έπειτα αραίωση με νερό , θα μπορούσα να έχω τα 10 λίτρα ?

pelargos

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.044
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
Απ: BIAB - ΜΑΡΜΙΤΑ 17 L
« Απάντηση #10 στις: 31/05/2019, 13:13:19 »
Ναι, νομίζω μπορείς.