Αποστολέας Θέμα: Λυκίσκος cascade  (Αναγνώστηκε 376 φορές)

Larry05

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 44
    • Προφίλ
Λυκίσκος cascade
« στις: 23/12/2019, 12:06:09 »
Καλησπέρα. Έκανα μια μπύρα (all grain) και έκανα dry hopping για 5 μερες περίπου 6γρ. ανα λίτρο. Εμφιάλωσα για ενανθρακωση και μετα αππ 2 εβδομάδες άνοιξα για δοκιμή. Η πικράδα ήταν στο επιθυμητό και η γεύση γενικά καλή. Αυτο που δεν μου άρεσε ειναι οτι το άρωμα της βγάζει μέλι σε έντονο βαθμό. Γνωρίζει κάποιος τι μπορεί να έχει συμβεί;

Στάλθηκε από το SM-G935F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk


nim

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.156
  • Παναγιώτης
    • Προφίλ
Απ: Λυκίσκος cascade
« Απάντηση #1 στις: 23/12/2019, 12:38:31 »
Πολλά μπορεί να είναι.

Τι βύνες χρησιμοποίησες?
Τι FG είχες?
Μήπως έβαλες μελι?
Χρησιμοποίησες malt extract?

Larry05

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 44
    • Προφίλ
Απ: Λυκίσκος cascade
« Απάντηση #2 στις: 23/12/2019, 12:46:25 »
Την pale ale της Βεργίνα, carahell 10% και caramunich 1 10%. FG 1010. Δεν χρησιμοποίησα extract ουτε μέλι. Μετα το dry hopping οταν άνοιξα τον κάδο για να εμφιαλωσω δεν μύριζε ετσι. Εμφιάλωσα με δεξτροζη. Μετα τος 2 εβδομάδες απο το μπουκάλι στο ποτήρι ειχα αυτό το άρωμα μελιού.  Μήπως έπεσε καμία μέλισσα μεσα ;

Στάλθηκε από το SM-G935F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk


Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.690
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Λυκίσκος cascade
« Απάντηση #3 στις: 23/12/2019, 14:08:41 »
Δεν μου έρχεται κάτι σε μέλι. Σίγουρα δεν σου βγάζει κάτι σε βραστό καλαμπόκι ή κάτι άλλο γλυκό, ε;
Turn the page.....

Larry05

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 44
    • Προφίλ
Απ: Λυκίσκος cascade
« Απάντηση #4 στις: 23/12/2019, 14:28:41 »
Ειναι πολυ κοντά στο μέλι. Το μύρισε και ακόμα ένας φίλος που κάνουμε μαζί την μπύρα και του ήρθε η ίδια μυρωδιά.

Στάλθηκε από το SM-G935F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk


Larry05

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 44
    • Προφίλ
Απ: Λυκίσκος cascade
« Απάντηση #5 στις: 13/01/2020, 15:02:21 »
Καλησπέρα και πάλι. Φοβάμαι οτι μάλλον την πάτησα απο οξείδωση. Άρχισε να μου βγάζει στην γεύση αυτο το χαρτόκουτο  που λένε (μετα απο 3 εβδομάδες ενανθρακωσης και 3 εβδομάδες ψυγείο). Οπότε δεν ξέρω αν για αυτό ευθύνεται και το άρωμα μελιού. Είχα κάνει ζύμωση σε εναν κάδο και μετά έγινε μετάγγιση σε δεύτερο για το dry hopping. Στην συνέχεια σε τρίτο για να ανακατεψω με δεξτροζη και μετα εμφιάλωση. ( Επειδή ειχα υποψίες οτι ειχε κολλήσει η ζύμωση  ειχα ταρακουνήσει λιγο τον κάδο και στην συνέχεια ανακατεψα και την μάγια στον πατο με σπατουλα ). Προσπάθησα  σε ολες τις διαδικασίες να μην κανω παφλασμους. Δεν ξέρω αν σε κάποιο σημείο απο αυτα την πάτησα. Προτείνετε να κάνω dry hopping στον κάδο ζύμωσης για να αποφύγω κατι παρόμοιο; Με συγχωρείτε για το μέγεθος το κειμένου

Στάλθηκε από το SM-G935F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk


Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.690
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Λυκίσκος cascade
« Απάντηση #6 στις: 14/01/2020, 17:52:31 »
Εγώ σε ενα κάδο τα κάνω όλα. Μετά μεταγγίζω και κατευθείαν εμφιάλωση.
Turn the page.....

Larry05

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 44
    • Προφίλ
Απ: Λυκίσκος cascade
« Απάντηση #7 στις: 14/01/2020, 18:21:37 »
Εγώ σε ενα κάδο τα κάνω όλα. Μετά μεταγγίζω και κατευθείαν εμφιάλωση.
Οπότε προτείνεις να κάνω το dry hopping λίγο πριν τελειώσει η ζύμωση; 10 μονάδες ας πούμε πριν το FG ; Επίσης και μια ακόμα απορία είναι για το diacetyl rest αν θα πρέπει να ανεβάσω την θερμοκρασία 2, 3 βαθμούς την ίδια στιγμή που θα κάνω και το dry hop.

Στάλθηκε από το SM-G935F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk


Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.690
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Λυκίσκος cascade
« Απάντηση #8 στις: 14/01/2020, 18:27:52 »
.....Οπότε προτείνεις να κάνω το dry hopping λίγο πριν τελειώσει η ζύμωση; 10 μονάδες ας πούμε πριν το FG ; Επίσης και μια ακόμα απορία είναι για το diacetyl rest αν θα πρέπει να ανεβάσω την θερμοκρασία 2, 3 βαθμούς την ίδια στιγμή που θα κάνω και το dry hop.

Στάλθηκε από το SM-G935F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk


Μία λυση είναι αυτή. Επίσης μπορείς με το που καθαρίσει η μπίρα (μετά απο 10-15 μέρες), να κάνεις dry hopping  και μετά απο 3-5 μέρες εμφιαλώνεις. Δεν υπάρχει στάνταρ μέθοδος σε αυτά. Όλα είναι θέμα πειραματισμών.
Επίσης, γιατί να κάνεις diacetyl rest; Κάνεις lager;
Turn the page.....

Larry05

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 44
    • Προφίλ
Απ: Λυκίσκος cascade
« Απάντηση #9 στις: 14/01/2020, 18:37:43 »
.....Οπότε προτείνεις να κάνω το dry hopping λίγο πριν τελειώσει η ζύμωση; 10 μονάδες ας πούμε πριν το FG ; Επίσης και μια ακόμα απορία είναι για το diacetyl rest αν θα πρέπει να ανεβάσω την θερμοκρασία 2, 3 βαθμούς την ίδια στιγμή που θα κάνω και το dry hop.

Στάλθηκε από το SM-G935F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk


Μία λυση είναι αυτή. Επίσης μπορείς με το που καθαρίσει η μπίρα (μετά απο 10-15 μέρες), να κάνεις dry hopping  και μετά απο 3-5 μέρες εμφιαλώνεις. Δεν υπάρχει στάνταρ μέθοδος σε αυτά. Όλα είναι θέμα πειραματισμών.
Επίσης, γιατί να κάνεις diacetyl rest; Κάνεις lager;
Εχω διαβάσει οτι ειναι αν κάνεις dry hopping προς το τέλος της ζύμωσης όπου δεν έχει έντονη δραστηριότητα βοηθάς την αποβολή οξυγόνου που μπορεί να μπει στον κάδο ανοίγοντας για να βάλεις τον λυκίσκο. Ale κανω απλα εχω λιγο θέμα τωρα τον χειμώνα με τις θερμοκρασίες και μπορεί να πεσω κ 15, 16 βαθμούς. Οπότε σκέφτηκα για καλο κ για κακό... ( δεν θα με πείραζε καθόλου να μην έκανα D rest )

Στάλθηκε από το SM-G935F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk


Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.690
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Λυκίσκος cascade
« Απάντηση #10 στις: 14/01/2020, 18:42:45 »
Μα έτσι και αλλιως ο κάδος είναι γεμάτος CO2 (το CO2 είναι βαρύτερο απο το οξυγόνο), οπότε δεν ερχεται σε επαφή η μπίρα με το οξυγόνο.
Το diacetyl rest έχει νόημα όταν είσαι τους 12-15. Αλλιώς νομίζω πως παιδεύεσαι τσάμπα.
Turn the page.....

Larry05

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 44
    • Προφίλ
Απ: Λυκίσκος cascade
« Απάντηση #11 στις: 14/01/2020, 18:56:26 »
Μα έτσι και αλλιως ο κάδος είναι γεμάτος CO2 (το CO2 είναι βαρύτερο απο το οξυγόνο), οπότε δεν ερχεται σε επαφή η μπίρα με το οξυγόνο.
Το diacetyl rest έχει νόημα όταν είσαι τους 12-15. Αλλιώς νομίζω πως παιδεύεσαι τσάμπα.
Μια τελευταία απορία που εχω για να το ξεδιαλύνω στο μυαλό μου. Ανοίγοντας τον κάδο ζύμωσης για να βάλω τους λυκίσκους για dry hopping δεν θα φύγει όμως κ το CO2 ή παραμένει στην επιφάνεια  λογο βαρύτητας αν δεν γίνει κάποια απότομη κίνηση;

Στάλθηκε από το SM-G935F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk


Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.690
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Λυκίσκος cascade
« Απάντηση #12 στις: 15/01/2020, 11:46:09 »
Παραμένει στην επιφάνεια.
Γενικα, μην σε πιάνει πανικός. Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Το χόμπι μας κάνουμε και πρέπει να το κάνουμε άνετα και βολικά.
Turn the page.....

Larry05

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 44
    • Προφίλ
Απ: Λυκίσκος cascade
« Απάντηση #13 στις: 15/01/2020, 14:49:24 »
Ευχαριστώ πολυ για τις συμβουλές

Στάλθηκε από το SM-G935F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk