Αποστολέας Θέμα: Scaling συνταγής. Συμβουλές;  (Αναγνώστηκε 79 φορές)

pelargos

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.049
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
Scaling συνταγής. Συμβουλές;
« στις: 13/02/2020, 22:33:21 »
Το ερώτημά μου είναι κάπως θεωρητικό. Αφορά στο πως κάνουμε scaling μιας συνταγής.

Για παράδειγμα, έστω πως έχω μια συνταγή με:

  • Βύνη Βάσης:1:90%
  • Βύνη 2:03%
  • Βύνη 3:03%
  • Βύνη 4:04%
και λυκίσκο
  • 60' AA1% x1 g
  • 20' AA2% x2 g
  • 10' AA3% x3 g
  • 0' AA4% x4 g
  • 0' AA5% x5 g
  • 0' AA6% x6 g
με OG: 1.050 και 35 IBUs

Εάν θέλω να κάνω πιο έντονη τη γεύση/αλκοόλ που δίνει η συνταγή αυτή (π.χ. 1.070) αλλά και να διατηρήσω την ισορροπία της συνταγής σε σχέση με το λυκίσκο. Να
Οκ με τις βύνες υπολογίζεται εύκολα η ποσότητα για να φτάσω την πυκνότητα που θέλω.

Με τους λυκίσκους τι κάνω;
Ανεβάζω τα IBUs ή τα κρατάω το ίδιο; Αν ανεβάζω πικράδα πόσο; 
Αυτό θα ήταν εύκολο, για τους λυκίσκους 1-3, που δίνουν IBU. Με το άρωμα τι γίνεται; Πως υπολογίζω τις ποσότητες;

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.548
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Scaling συνταγής. Συμβουλές;
« Απάντηση #1 στις: 14/02/2020, 17:25:22 »
Θα σε στεναχωρήσω και δεν το θέλω.
Δυστυχώς δεν υπάρχει απάντηση. Θεωρητικα αν ανεβάσεις τα ίδια ποσοστά σε όλα, θα πλησιάσεις αρκετά αυτό που θες. Αλλά στην πράξη δεν πολύ ισχύει. Ίσως να χρειαστεί να μειώσεις τα ποσοστά του 1ου λυκίσκου και να αυξήσεις τους τελευταίους.
Και βέβαια μιλάμε πάντα για τον ίδιο εξοπλισμό, γιατί αν θεωρήσουμε ότι αλλάζεις και αυτό τότε μόνο η δοκιμή θα σου δείξει.
Trial & error που έλεγε και η γιαγιά μου.
Turn the page.....

pelargos

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.049
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
Απ: Scaling συνταγής. Συμβουλές;
« Απάντηση #2 στις: 14/02/2020, 20:21:45 »
Δεν υπάρχει θέμα στεναχώριας :)
Ενννοείται πως τα λίτρα και ο εξοπλισμός είναι ο ίδιος.

Σκεφτόμουν μήπως κρατώντας το BU:GU ίδιο υπάρχει κάποια αναλογία που θα διατηρήσει τα γευστικά χαρακτηριστικά ίδια. Ουσιαστικά είναι εν μέρη αυτό που είπες κι εσύ, το να ανεβάσεις τα ποσοστά των ποσοτήτων.
 
Από την άλλη σκέφτομαι πως η πικράδα σε IBUs θα έπρεπε να είναι ίδια ανεξάρτητα από την αρχική πυκνότητα. Άρα δε χρειάζεται να ανεβάσω IBUs. Αλλά ναι, μάλλον είναι πολύ θεωρητικά όλα αυτά.

Όπως και να'χει ευχαριστώ για την απάντηση.

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.548
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Scaling συνταγής. Συμβουλές;
« Απάντηση #3 στις: 15/02/2020, 10:15:48 »
Και το BU:GU μια παπάτζα μου ακούγεται και τι θέλω να πω με αυτό: Εφόσον μετράει αρχική πυκνότητα και όχι τελική, η αίσθηση πικράδας που θα πάρεις από το λυκίσκο είναι πολύ διαφορετική, έστω και αν τα IBU μένουν ίδια. Δλδ στην ίδια μπίρα με ίδιο OG και ίδια IBU (που σημαίνει ίδιο BU:GU), αν αλλάξει το FG θα έχεις πολύ διαφορετική αίσθηση στην πικράδα.
Turn the page.....

pelargos

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.049
  • Δημήτρης
    • Προφίλ
Απ: Scaling συνταγής. Συμβουλές;
« Απάντηση #4 στις: 15/02/2020, 11:54:03 »
Ναι, όντως. Έχεις δίκιο.