Αποστολέας Θέμα: Ερώτηση για τα σάκχαρα της ζύμωσης  (Αναγνώστηκε 1076 φορές)

Redmore

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 28
    • Προφίλ
Καλησπέρα στην παρέα! Δεν έχω ακόμα συστηθεί αλλά θα το κάνω αμέσως μετά αυτό το post. Με ένα κιτ της Munton (το οποίο αυτή την στιγμή ζυμώνει στο δίπλα δωμάτιο) έκανα τα πρώτα μου βήματα στον θαυμαστό κόσμο του Homebrewing. Ασχέτως με τα επικείμενα αποτελέσματα της πρώτης αυτής προσπάθειας έχω ψηθέι άγρια να δοκιμάσω partial mash την επόμενη φορά, όμως έχω μια ερώτηση που δεν μπορώ να βρω ικανοποιητική απάντηση πουθενα. Το προαναφερθέν κιτ ζητούσε 1 κιλο ζάχαρη στην ζύμωση για να συνολο 23 λίτρων και άλλα 130-140 γραμμάρια για την εμφιάλωση, όλα εντάξει μέχρι εδώ...τι γίνεται όμως όταν θες να κάνεις partial mash?  Έχω βρει κάποιες συνταγές που έχουν και κάποιες που δεν έχουν, αλλά επειδή θέλω να πειραματιστώ μόνος μου και όχι απλως να αντιγράψω μια έτοιμη μπυρα θέλω να ξέρω τι παίζει με την προσθήκη σακχάρων, είναι απαράιτητη η ζάχαρη, δεξτρόζη κ.τ.λ. για την ζύμωση? Κι αν ναι πως υπολογίζω την ποσότητα? Ευχαριστώ πολύ!

GeorgeV.

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.916
    • Προφίλ
Απ: Ερώτηση για τα σάκχαρα της ζύμωσης
« Απάντηση #1 στις: 19/03/2013, 03:38:01 »
βασικα θα σου προτεινα να μην πειραματιστεις απο τωρα. φτιαξε 1-2 κιτ για να μπεις στο νοημα της οικιακης ζυθοποιησης...αν θες να πειραματιστεις στα κιτ κανε και κανενα dry hopping .ξεκινα μετα με ΜΧ 1-2 παρτιδες και μετα κανε PM ή AG καλητερα. μεχρι τοτε διαβασε οτι υπαρχει και δεν υπαρχει σ αυτο το φορουμ και μαθε οσα πιο πολλα μπορεις.μετα αρχισε τα πειραματα.

οσον αφορα τη δεξτροζη. στα κιτ ειναι απαραιτητη για να ανεβασει το αλκοολ στα επιθυμητα ορια. οταν κανεις MX/PM/AG τα σακχαρα που χρειαζεσαι τα παιρνεις απ τις βυνες σου. η μονες περιπτωσεις που προσθετεις δεξτροζη ή DME ή μελι ή καποια αλλη γλυκαντικη ουσια ειναι για να ανεβασεις το αλκοολ σου ή για να παρεισ καποια ιδιαιτερη γευση...π.χ. μελι.

στην εμφιαλωση ειναι απαραιτητη η δεξτροζη για να δημιουργηθει το CO2(κοινως...το ανθρακικο)

οι πιο εμπειροι ας με διορθωσουν αν εγραψα κατι λαθος.

ελπιζω να βοηθησα.... :)
« Τελευταία τροποποίηση: 19/03/2013, 03:40:23 από GeorgeV. »

Redmore

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 28
    • Προφίλ
Απ: Ερώτηση για τα σάκχαρα της ζύμωσης
« Απάντηση #2 στις: 19/03/2013, 14:34:06 »
Είσαι κατατοπιστικότατος και ωραίος, μου λυνεις μια μεγάλη απορία που έιχα, ευχαριστώ! Ναι σίγουρα τα κιτ είναι η λογική αφετηρία, αλλά διαβάζοντας το φορουμ με έχει πιάσει ανυπομονησία να δοκιμάσω κάτι πιο ιδιαίτερο! Θα ακολουθήσω την συμβουλη όμως και θα κάνω υπομονή. O0

GeorgeV.

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.916
    • Προφίλ
Απ: Ερώτηση για τα σάκχαρα της ζύμωσης
« Απάντηση #3 στις: 19/03/2013, 16:06:11 »
υπομονη αγορινα...ολα θα γινουν στην ωρα τους...οπως σου πα και πιο πανω...διαβασμα και πρακτικη και θα φτασεις εκει που θες με τον καιρο...λιγη εμπειρια θελει το θεμα...οπως και στη μαγειρικη...καλη τυχη... :)

MaiPsy

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 618
    • Προφίλ
Απ: Ερώτηση για τα σάκχαρα της ζύμωσης
« Απάντηση #4 στις: 19/03/2013, 18:47:26 »
εγώ λέω να κάνεις ένα MX with grains.

το νόημα του κιτ για μένα είναι να καταλάβεις την διαδικασία σε σχέση με το πως απολυμαίνεις και βάζεις το γλεύκος στον κουβά (μαγιά, αεροπαγίδα κλπ).

αν νιώθεις οκ με αυτό βρες μια συνταγή MX with grains βάλ'τη στο πρόγραμμα που έχεις επιλέξει (για να το μάθεις) και τελικά γράψε στο forum πως έχεις την διαδικασία στο κεφάλι σου και την συνταγή που θα ακολουθήσεις, έτσι ώστε να σε αποτρέψουμε απο πιθανή μλκία.

απόψεις είναι αυτές βέβαια, ο καθένας έχει απο μία  :)
With Knowledge comes Despair...