Αποστολέας Θέμα: Ice Chill  (Αναγνώστηκε 1045 φορές)

Αγησίλαος

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 24
    • Προφίλ
Ice Chill
« στις: 13/06/2013, 14:34:28 »
Καλησπέρα σε όλους

Εχοντας εμφιαλώσει  4 μέχρι τώρα κιτ το τελευταίο δίμηνο, αποφάσισα να κάνω την πρώτη μου απόπειρα  στη μέθοδο ΜΧ.
Την συνταγή και μέθοδο, μου παρέθεσε ο φίλτατος Πόλ.

Porter
Brown Porter

Recipe Specs
----------------
Batch Size (L):           23.0
Total Grain (kg):         3.650
Total Hops (g):           57.50
Original Gravity (OG):    1.045  (°P): 11.2
Final Gravity (FG):       1.011  (°P): 2.8
Alcohol by Volume (ABV):  4.42 %
Colour (SRM):             30.1   (EBC): 59.2
Bitterness (IBU):         25.6   (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 70
Boil Time (Minutes):      60

Grain Bill
----------------
3.000 kg Liquid Malt Extract - Dark (82.19%)
0.400 kg Chateau Munich Light  (10.96%)
0.250 kg Chateau Black (6.85%)

Hop Bill
----------------
34.5 g East Kent Golding Pellet (4.7% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (1.5 g/L)
23.0 g East Kent Golding Pellet (4.7% Alpha) @ 15 Minutes (Boil) (1 g/L)

Misc Bill
----------------

Single step Infusion at 66°C for 60 Minutes.
Fermented at 20°C with Safale S-04



Η διαδικασία ήταν απολαυστικότατη και το σπίτι μοσχοβόλησε (εφτιαξα και ψωμάκι με τη μουσκεμένη βύνη). Ελλείψει wort Chiller ή βολικού νεροχύτη, αποφάσισα να δοκιμάσω μια πατέντα για να κρυώσω τα 6 λίτρα του καυτού λαχταριστού γλευκους.

Μιάς και οι σωληνώσεις σπίτι μου παράγουν ενα νερό που φοβάμαι να το χρησιμοποιήσω και για μακαρονάδα, χρησιμοποιώ εμφιαλωμένο νερό. Απο την προηγούμενη μέρα λοιπόν, εβαλα 4 μπουκάλια στην κατάψυξη και τα υπόλοιπα στο 2ο ψυγείο (ναι αυτό που τιγκάρω μπύρες το καλοκαίρι ;) ).

Η πατέντα λοιπόν που θέλω να μοιραστώ μαζί σας είναι η εξής απλή: έριξα 3 παγοκολώνες στον κουβά ζύμωσης και απο πάνω σιφώνισα και σούρωσα το καυτό γλεύκος.

Τελική θερμοκρασία; 10 οC! χρειάστηκε να βράσω αρκετό απο το υπόλοιπο νερό της αραίωσης για να το φέρω στους 20. Το τελικό OG το μέτρησα στα 1.042 και απο σήμερα το πρωί η αεροπαγίδα γουργουρίζει χαρούμενα.

Ελπίζω να μήν έκανα κοτσάνα αν όχι σίγουρα στις επόμενες ΜΧ παρτίδες, θα εφαρμόσω το ίδιο κόλπο.
Ζυθοποιός σημαίνει Φως...

Giorugosu

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 57
    • Προφίλ
Απ: Ice Chill
« Απάντηση #1 στις: 13/06/2013, 19:42:03 »
& εγώ δεν έχω chiller, και ψάχνομαι με τρόπους για να κρυώσω γρήγορα το γλεύκος.
Αυτό που κάνω είναι να βάλω σε μεγάλη λεκάνη παγοκύστες & να αλλάζω τακτικά
το νερό μέσα στη λεκάνη, όταν ζεσταίνεται!

Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή, θα την χρησιμοποιήσω σίγουρα!

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.476
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Ice Chill
« Απάντηση #2 στις: 14/06/2013, 07:54:51 »
Θεωρητικά δεν θα έχεις πρόβλημα. Βέβαια (θεωρητικά πάλι), αν στην κατάψυξή σου υπάρχουν βακτήρια απο άλλα φαγητά, πιθανώς να κολλήσουν και στο νερό που έβαλες να παγώσει (αν χρησιμοποιείς ανοιχτά δοχεία).
Αν δεις ότι η μπύρα σου εξελίσσετε καλά για 2-3 μήνες, τότε είσαι οκ.
Γενικά καλό είναι να χρησιμοποιείς κλειστά δοχεία, για να έχεις και το κεφάλι σου ήσυχο.
Turn the page.....

Αγησίλαος

  • Newbie
  • *
  • Μηνύματα: 24
    • Προφίλ
Απ: Ice Chill
« Απάντηση #3 στις: 14/06/2013, 10:29:40 »
Λαμπρά, άρα έχω το κεφάλι μου ήσυχο.
Βλέπεις, το νερό που έβαλα να παγώσει ήταν ολόκληρα μπουκάλια σφραγισμένου εμφιαλωμένου νερού Κορπί, το οποίο τυχαίνει να ξέρω οτι περνάει απο UV.
Τα χάραξα στο πλάι με απολυμανσμένο κοπίδι και με ένα ξερό κράκ το πλαστικό έσκαγε κάθετα και το πλαστικό απομακρύνθηκε ευκολότατα.
Ζυθοποιός σημαίνει Φως...

DIVER

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.297
    • Προφίλ
Απ: Ice Chill
« Απάντηση #4 στις: 15/06/2013, 09:47:18 »
Χρησιμοποιούσα αυτή τη μέθοδο για πολύ καιρό. Σχετικά αξιόπιστη αλλά έχω την υποψία οτι μπορεί να δίνει κάποια off-flavors.
Βρες ένα μπετόνι τροφίμων, ξεκίνα να χρησιμοποιείς τη no-chill μέθοδο και θα ξενιάσεις οριστικά. ;)