Αποστολέας Θέμα: Επόμενη συνταγή;  (Αναγνώστηκε 2279 φορές)

Giorugosu

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 57
    • Προφίλ
Επόμενη συνταγή;
« στις: 14/10/2013, 10:42:07 »
Καλημέρα!
Μετά από τόσο καιρό μου έλειψαν οι μπουρμπουλήθρες της αεροπαγίδας
και θέλω να βάλω μπρος 1-2 μπυρίτσες.
Σκέφτομαι κάτι σε καπνιστή weiss και κάτι σε porter με καφέ/σοκολάτα.
Ξέρει κανείς καμιά καλή συνταγή χωρίς πολλά πολλά (1-2 λυκίσκους top) για MX σε 10 λίτρα κατσαρόλα;

Προκαταβολικά ευχαριστώ!

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.478
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Επόμενη συνταγή;
« Απάντηση #1 στις: 14/10/2013, 15:26:58 »
Καπνιστή weisse ε;. Χμμ, δεν ξέρω αν είναι καλή ιδέα. Η καπνιστή βύνη θα σου καλύψει τα αρώματα της μαγιάς, οπότε γιατί να το κάνεις; Αν θες μπορείς να φτιάξεις μια λαγκερίτσα, με την μαγιά Mauribrew lager και να βάλεις και 1/2 κλ καπνιστή βύνη.
Απο porter, μια απλή με καλή δόση chocolate, flaked oats και είσαι οκ.
Και στις 2 μπορείς να χρησιμοποιήσεις 1 πικρικό λυκίσκο πχ magnum.
Turn the page.....

Giorugosu

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 57
    • Προφίλ
Απ: Επόμενη συνταγή;
« Απάντηση #2 στις: 15/10/2013, 10:16:33 »
Ευχαριστώ για τις συμβουλές!
Θα παλέψω με τις συνταγές το απόγευμα
& θα τις ανεβάσω αργότερα για να περάσουν από έγκριση!  :laugh:

Giorugosu

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 57
    • Προφίλ
Απ: Επόμενη συνταγή;
« Απάντηση #3 στις: 17/10/2013, 21:46:40 »
Smokin' (Classic Rauchbier)

Original Gravity (OG): 1.054  (°P): 13.3
Final Gravity (FG):    1.014  (°P): 3.6
Alcohol (ABV):         5.31 %
Colour (SRM):          12.8   (EBC): 25.2
Bitterness (IBU):      20.3   (Average)

80% Rauchmalt
20% Dry Malt Extract - Light

0.7 g/L Hallertau Mittlefrueh (6.3% Alpha) @ 60 Minutes (Boil)
0.7 g/L Hallertau Mittlefrueh (6.3% Alpha) @ 30 Minutes (Boil)
0.2 g/L Chinook (11.4% Alpha) @ 5 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 70°C for 30 Minutes. Boil for 60 Minutes
Fermented at 20°C with Lager yeast

Απλά, βασικά πράγματα. Καμία παρατήρηση έχει να κάνεις κάποιος;
Για μαγιά τί προτείνεται;

DIVER

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.297
    • Προφίλ
Απ: Επόμενη συνταγή;
« Απάντηση #4 στις: 18/10/2013, 06:45:41 »

Για μαγιά τί προτείνεται;

US-05

rgmagic

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 174
    • Προφίλ
Απ: Επόμενη συνταγή;
« Απάντηση #5 στις: 18/10/2013, 14:02:30 »
Δυο παρατηρησεις-ερωτησεις προς τους υπολοιπους: 30 λεπτα mash μονο; Δεν ειναι λιγο; Και δευτερον ο λυκισκος που βαζεις τα πεντε τελευταια λεπτα ειναι boil συμφωνα με τη συνταγη σου, αλλα σε τετοιο χρονο νομιζω, και ας με διορθωσει καποιος, οτι δεν συμμετεχει στα IBU σου με ενα τετοιο χρονο βρασμου, αλλα στα αρωματα σου.

Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2

Dwarf

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 67
    • Προφίλ
Απ: Επόμενη συνταγή;
« Απάντηση #6 στις: 18/10/2013, 16:48:58 »
Το βλέπω δύσκολο να σου βγάλει Ζαχαρα καλά για ζύμωση σε 30 λεπτά και ειδικά στους 70 βαθμούς Κελσίου . Πάνω απο 68 βγαίνουν πολλά αζύμωτα, ένας παλιός ας μας απαντήσει που έχει μεγαλύτερη εμπειρία .

rgmagic

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 174
    • Προφίλ
Απ: Επόμενη συνταγή;
« Απάντηση #7 στις: 18/10/2013, 17:52:10 »
Το βλέπω δύσκολο να σου βγάλει Ζαχαρα καλά για ζύμωση σε 30 λεπτά και ειδικά στους 70 βαθμούς Κελσίου . Πάνω απο 68 βγαίνουν πολλά αζύμωτα, ένας παλιός ας μας απαντήσει που έχει μεγαλύτερη εμπειρία .

Γενικά ξέρω ότι θες μια ώρα κατ'ελάχιστο. Και με θερμοκρασία γύρω στους 66 γιατί θεωρητικά τουλάχιστον η β-αμυλάση καταστρέφεται από τους 70 και πάνω, οπότε έχεις λίγα ζυμώσιμα.

Giorugosu

  • Jr. Member
  • **
  • Μηνύματα: 57
    • Προφίλ
Απ: Επόμενη συνταγή;
« Απάντηση #8 στις: 19/10/2013, 20:28:49 »
Λοιπόν,
ανέβασα τον Chinook στα 15γρ για 15' boil & ανέβηκε το IBU στα 26,5.
Επιπλέον τα fermentables σκέφτομαι να τα αλλάξω τελείως, οπότε θα δω τί θα γίνει με το mashing.
Είχα δει πάντως ένα βιντεάκι όπου δεν έκανε πάνω από μισή ώρα mashing.
Δεν ξέρω αν εξαρτάται & από τις βύνες που βάζεις.

Tsekouratos

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 105
    • Προφίλ
Απ: Επόμενη συνταγή;
« Απάντηση #9 στις: 20/10/2013, 17:53:15 »
Έκανε 30 λεπτά mashing ή steeping;; Έχει μεγάλη διαφορά!! Μάλιστα αρκετοί για να πετύχουν full conversion κάνουν 90 λεπτά mash!! Το 30 λεπτά μου κάνει για steep..
Η υπογραφή εμφανίζεται στο κάτω μέρος κάθε μηνύματός σας.

GeorgeV.

  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 1.916
    • Προφίλ
Απ: Επόμενη συνταγή;
« Απάντηση #10 στις: 20/10/2013, 19:07:17 »
Ρε παίδες για συγγνώμη γιατί κάποιο λάθος μου μυρίζει.80% καπνιστή βύνη και 20%dme? Τι συνταγή είναι τελικά; EG ή κάτι άλλο;

Brewmaster

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Μηνύματα: 3.478
    • Προφίλ
    • Beer & Deli
Απ: Επόμενη συνταγή;
« Απάντηση #11 στις: 20/10/2013, 21:08:54 »
Προφανώς με το 80% Rauchmalt, εννοεί, κάποιο μείγμα (πχ Wayermann) το οποίο συμπεριλαμβάνει καπνιστή βύνη, και δεν είναι 100% καπνιστή.
Turn the page.....