Αποστολέας Θέμα: 1η απόπειρα Strong Ale  (Αναγνώστηκε 1111 φορές)

Tsekouratos

  • Full Member
  • ***
  • Μηνύματα: 105
    • Προφίλ
1η απόπειρα Strong Ale
« στις: 11/02/2014, 18:15:49 »
Λεπόν, απευθύνομαι πιο πολύ στους πιο παλιούς, και σε όσους γενικότερα έχουν φτιάξει μπυράκι άνω των 8% αλκοολικών βαθμών, άρα έχουν την σχετική εμπειρία. Σχεδιάζω να βάλω ένα Old Ale αυτόν τον μήνα, να ανοιχτεί περίπου Νοέμβρη (θα την δώσω στην γυναίκα να την κρύψει στα πεθερικά!!). Η συνταγή είναι η εξής:

1,50 kgr Light LME (το οποίο θα πέσει στα τελευταία 15 λεπτά)
500 gr. Light DME
130 gr. Caramunich I ή III (θα δείξει)
110 gr. Cara Gold
100 gr. Biscuit Malt
100 gr. Special W Malt
8 gr. Northern Brewer @ 60' (ή East Kent Goldings, δεν ξέρω πόσο έχω στο ψυγείο άρα θα δω εκείνη την στιγμή)
5 gr. East Kent Goldings @ 5'

Η συνταγή είναι για 8 λίτρα, θα πέσει σε 2 νταμιτζάνες, από 4 λίτρα στην καθεμιά, και μάλλον θα βάλω 50 γραμμάρια Candi Sugar στην μία, και Fytro Brown Sugar (αυτή με την μελάσα). Άρα το OG κυμαίνεται από 1082 (χωρίς ζάχαρες) έως 1086 (με ζάχαρες). Εννοείται οτιδήποτε ενδοιασμοί και παρατηρήσεις για την συνταγή είναι καλοδεχούμενοι, αλλά η συνταγή είναι καθαρά πειραματική, και αυτός είναι και ο λόγος που είναι μόνο 8 λίτρα!!

Και εδώ αρχίζουν οι προβληματισμοί μου:

1) Σκεφτόμουν να χρησιμοποιήσω την Danstar Windsor για πιο αγγλικό χαρακτήρα και φρουτάκια στην γεύση, και επειδή την έχω και εύκαιρη. Αλλά μάλλον δεν πρέπει να αντέχει τόσο υψηλό αλκοόλ. Να την βάλω, αντέχει; Ή να την αλλάξω για μία S-04 η οποία μάλλον αντέχει (από ότι διάβασα);

2) Πόσο καιρό να την αφήσω μέσα στις νταμιτζάνες αφού ολοκληρωθεί η ζύμωση; Αλλού διάβαζα 7 ημέρες, αλλού 10 και αλλού 30..

3) Στην εμφιάλωση λέτε να χρειαστώ άλλη μαγιά; Διαβάζω γενικά ότι μετά από δυνατές μπύρες και από πολυήμερη παραμονή στον κάδο, η μαγιά κουράζεται ή κάθεται στον πάτο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αρκετή μαγιά μετά στα μπουκάλια ώστε να γίνει η ενανθράκωση..
Η υπογραφή εμφανίζεται στο κάτω μέρος κάθε μηνύματός σας.