Εμφάνιση μηνυμάτων

Αυτό το τμήμα σας επιτρέπει να δείτε όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν από αυτόν τον χρήστη. Σημειώστε ότι μπορείτε να δείτε μόνο μηνύματα που στάλθηκαν σε περιοχές που αυτήν την στιγμή έχετε πρόσβαση.


Θέματα - entpettas

Σελίδες: [1] 2 3
1
Λυκίσκος / Dry hopping - primary
« στις: 25/04/2018, 12:58:52 »
Ζυμώνω 5 μέρες μια lager με mangrove M45 μαγιά στούς 19. Λέω να την κάνω India style.
Έβαλα 120 γρ. λυκίσκο στο βράσιμο και θέλω να βάλω και 60-80 γρ. για dry hopping ( 23L ).
Σκοπεύω να τα ρίξω στο primary  ελεύθερα πελλετς όταν φτάσει 0,004 πριν τον τελικό στόχο η πυκνότητα.
Το ερώτημα είναι πόσο καιρό να τα αφήσω.....
Σίγουρα ως να τελειώσει η ζύμωση ( 3-4 μέρες ) αλλά θέλει και 7 μέρες να κατακάτσει και 3-4 μέρες cold crash.
Γύρω στις 2 βδομάδες δηλαδή. Αυτός ο χρόνος είναι μονόδρομος ή έχω άλλη επιλογή με dry hopping  στο primary λίγο πριν το τέλος της ζύμωσης ???

2
The Grainfather / Delayed mode
« στις: 11/08/2017, 09:36:10 »
Η λειτουργία αυτή έχει να κάνει με την έναρξη θέρμανσης μετά από χρονικό διάστημα που ορίζουμε.
Την επιθυμητή θερμοκρασία πότε την ορίζουμε????
 

3
Λόγω αναβάθμισης με Grainfather με λύπη πουλώ τον εξοπλισμό μου. Λοιπόν έχουμε και λέμε:
1. Κατσαρόλα ανοξείδωτη με καπάκι 40 λίτρων ( ύψος 37 cm διάμετρος 37 cm ) με ενσωματωμένη ανοξείδωτη βάνα.
2. Θερμός κυλινδρικό της Igloo 10 gallons ( περίπου 38  λίτρα ) με βρύση και χάλκινο manifold με εξαιρετική απόδοση ( πάνω από 80% ) και με δυνατότητα για πολύ μεγάλο grain bill (πράγμα που μου λείπει από το Grainfather ).
3. Immersion chiller από χαλκό ( με δύο σειρές από σπείρες ) πάνω από 20 μέτρα με ικανότητα πολύ γρήγορης ψύξης του γλεύκους και εύκολη σύνδεση με τη βρύση.
4. Ανοξείδωτο hop spider με σάκο για τους λυκίσκους.
Δώρα μαζί με τα παραπάνω :
- Μεταλλικό θερμόμετρο.
 -Σάκοι λυκίσκων από βουαλ ύφασμα.
Θα προτιμούσα την πώληση όλου του εξοπλισμού μαζί.
Τιμή πώλησης 280 ευρώ.
Προσεχώς θα ανέβουν και φωτογραφίες

4
The Grainfather / Απορίες
« στις: 29/05/2017, 09:52:45 »
Μετά από την πρώτη χρήση του GF έχω τις εξής απορίες :
1. Το ανακάτεμα της βύνης κατά την πολτοποίηση μου φάνηκε αρκετά δύσκολο. 17 λιτ. νερό για 5 κιλά βύνης. Θα μπορούσα να αυξήσω την ποσότητα του νερού και να μειώσω αντίστοιχα την ποσότητα στο sparge??
2.Το υπολογιστήρι του GF ως batch volume εννοεί αυτό που μένει στο Gf μετά το βρασμό ή αυτό που μπαίνει στον κάδο??
3. Το chiller άνετα κατεβάζει τη θερμοκρασία ως τους 30-35 αλλά μετά θέλει μεγάλη ροή νερού και μικρή γλεύκους και πάλι δεν φτάνει τος 25. Μετά το τέλος του βρασμού έτρεξα το γλεύκος για 10 λεπτά στο chiller μετά άνοιξα το νερό και ξανάριξα το γλεύκος στο GF ως να φτάσει τους 66-70 στο βραστήρα και μετά το έριξα στον κάδο ζύμωσης. Μπήκε ψυγείο για 2-3 ώρες και μετά έριξα τη μαγιά. Ιδέες για βελτίωση??
4. Το mash effic. το βγάζει 84% καλό ή μέτριο ??
5. Πόσο μένει στο GF ως υπόλειμμα?? Δεν το μέτρησα.

5
All Grain Brewing / Stuck Fermentation
« στις: 26/11/2016, 12:22:59 »
Πριν από 15 μέρες έφτιαξα μια Porter 73% βύνες βάσης. Mash στους 55 για 20 λεπτά στους 67 για 45 λεπτά και mash out στους 76 για 15 λεπτά. Ph 5.2, τεστ ιωδίου καλό.
23 λίτρα στον κάδο με O.G. 1,060, καλό χτύπημα με δρέπανο και pitching 1 Danstar Windsor στους 20 βαθμούς.
Ξεκίνησε έντονα σε 2-3 ώρες σταμάτησε μετά 2-3 μέρες, ανέβασε θερμοκρασία στους 22 χωρίς αποτέλεσμα. FG 1026 που έμεινε το ίδιο, για 15 μέρες.

Τι κάνω?

6
Μπύρα / Συνταγή για ξεκαθάρισμα
« στις: 20/07/2016, 11:08:28 »
Έχω 1kg Melanoidin, 1kg Aroma 40L, και 1,35kg CaraAroma που μου έχουν ξεμείνει και λήξει.
Θέλω προτάσεις για 1-2 συνταγές, αλλιώς θα τις κάνω ψωμί.
Υ.Γ. εννοείται ότι έχω βύνες βάσης, δεκτά όλα τα στυλ. :P

7
Ήρθε η ώρα της εμφιάλωσης σε μια pilsner που ζύμωσε στους 13 βαθμούς για 10 μέρες μετά στους 17-18 για 5 μέρες και τέλος στον 1 βαθμό για 3 βδομάδες.
Quiz ποια θερμοκρασία θα μπει στα υπολογιστήρια της priming sugar και σε ποια θερμοκρασία θα μείνει για ενανθράκωση

8
All Grain Brewing / Μέγεθος mash tun
« στις: 03/04/2016, 22:09:19 »
Ως τώρα χρησιμοποιώ ένα cooler 23 lit. για παρτίδες 20-23 lit. με O.G. 1,050 - 1,060 . Κάνω batch sparge και με βγάζει οριακά. Επειδή έχει φθαρεί και φοβάμαι ότι σύντομα θα τα παίξει αναρωτιέμαι σε ποιο μέγεθος να πάω 45 ή 34 lit.

9
Τεχνικές / pH σε step infusion
« στις: 24/01/2016, 16:56:43 »
Αν κάνω step infusion σε  3 θερμοκρασίες 37, 50 και 68 σε ποιο στάδιο μετράω το pH ;
Υποθέτω στο τρίτο, σωστά ΄

10
All Grain Brewing / Weissbeer
« στις: 22/11/2015, 20:36:52 »
Προ εβδομάδος έφτιαξα μια weiss από το (( Brewing classic styles )) του Zainasheff με 2.3 kg pilsener & 2.3 kg wheat
μαγιά η 3068 και ζύμωση στους 17.
Όσο ζύμωνε έβγαζε άρωμα μπανάνας.Σήμερα πήρα δείγμα για πυκνότητα ( ήταν 1,012 ) και φυσικά δοκίμασα το δείγμα.
Απογοήτευση, μισόξινη γεύση χωρίς άρωμα μπανάνας ή γαρύφαλου και χωρίς την ελαφρά βυνώδη και γλυκιά ψωμένια γεύση.
Επίσης μου θύμισε κάτι από θειάφι.
Το ξέρω ότι είναι νωρίς για συμπεράσματα αλλά δεν μου έχει ξανατύχει.
Θα στρώσει και πόσο καιρό θα πάρει; :o

11
All Grain Brewing / Vienna για βάση ;
« στις: 11/10/2015, 17:32:12 »
Έχω ξεμείνει από βύνη pale ale και έχω αρκετή vienna και munich.
Φαντάζομαι ότι μπορώ να τις χρησιμοποιήσω ως βύνες βάσεις αλλά δεν ξέρω σε τι τύπο μπύρας ταιριάζουν και τι παίζει με τη διαστατική τους ικανότητα ( ποσότητα ειδικών βυνών που απαιτούν mashing και χρόνος του mashing ).
Kάθε πρόταση ευπρόσδεκτη.

12
All Grain Brewing / Βρασμός νερού.
« στις: 06/12/2014, 19:03:37 »
Υπάρχει κάποιο υπολογιστήρι που να μας δίνει τιμές των αλάτων μετά το βρασμό του νερού;
Λόγω μη πόσιμου νερού στο δίκτυο χρησιμοποιώ εμφιαλωμένο αλλά έχουν ψηλές τιμές HC03 και υποχρεώνομαι να προσθέτω του κόσμου τα άλατα.
Σκέφτομαι μήπως με το βρασμό τα περιορίσω. :-[

13
Γενικές ερωτήσεις. / Πότε εμφιαλώνω;
« στις: 27/11/2014, 18:21:09 »
Χρησιμοποιώ μόνο τον αρχικό κάδο ζύμωσης χωρίς secondary.
Μερικές φορές σε 7-10 μέρες ολοκληρώνεται η ζύμωση φτάνει στο σωστό F.G. και σταματά η δραστηριότητα στην αεροπαγίδα. Αφήνω 10-15 μέρες και εμφιαλώνω.
Έχει συμβεί όμως και πάλι σε 7-10 μέρες να φτάσει στο σωστό F.G. αλλά η δραστηριότητα στην αεροπαγίδα να συνεχίζεται με χαλαρό ρυθμό ( κάθε 10-15 δευτερόλεπτα ) για πολλές μέρες (15 και 20 ή και περισσότερο ) χωρίς να αλλάζει η F.G. και χωρίς εμφανή διαφοροποίηση στη γεύση :(.
Τι κάνουμε τότε;;;;
Υ.Γ. η θερμοκρασία είναι ελεγχόμενη.
Και κάτι ακόμα: μετά από 20-30 μέρες στον κάδο μπορώ να ξαναχρησιμοποιήσω τη μαγιά ;

14
Σκέφτομαι να πάρω μια αντίσταση 3 kw ώστε να βοηθήσω α) στο ζέσταμα του νερού για mashing - sparging ( έχω προπάνιο ) β) ως να αρχίσει ο βρασμός του γλεύκους γ) για αύξηση της θερμοκρασίας του mashing όταν πέφτει δ) για mash out κλπ.
Κάνω all grain με προπάνιο ( έχει περίπου 3kw απόδοση) και batch sparging με θερμός 25 λιτ.
Εμπειρίες ; παρατηρήσεις ; συμβουλές ;

15
Εξοπλισμός / Ηλεκτρονικό Θερμόμετρο
« στις: 20/10/2014, 11:00:09 »
Πρόσφατα θέλησα να αναβαθμίσω τον εξοπλισμό μου με ένα ηλεκτρονικό θερμόμετρο της Westmark made in Germany
25 euros.
Δούλεψε μόνο μιά φορά και στη συνέχεια έδειχνε 130 C μόνιμα.
Μου έστειλαν άλλο αλλά ξαναέκανε τα ίδια οπότε παρέμεινα στο γυάλινο που ως τώρα χρησιμοποιούσα.
Υπάρχει σχετική εμπειρία ή άλλη πρόταση; :'(

Σελίδες: [1] 2 3