Εμφάνιση μηνυμάτων

Αυτό το τμήμα σας επιτρέπει να δείτε όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν από αυτόν τον χρήστη. Σημειώστε ότι μπορείτε να δείτε μόνο μηνύματα που στάλθηκαν σε περιοχές που αυτήν την στιγμή έχετε πρόσβαση.


Θέματα - pelargos

Σελίδες: [1] 2 3 4
1
Μπύρα / Creaky Cabin - Καπνιστή
« στις: 19/08/2018, 01:13:10 »
Recipe: Creaky Cabin
Brewer: Dimitris
Asst Brewer:
Style: Classic Rauchbier
TYPE: All Grain
Taste: (30.0)

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 33.65 l
Post Boil Volume: 30.73 l
Batch Size (fermenter): 25.00 l   
Bottling Volume: 23.00 l
Estimated OG: 1.059 SG
Estimated Color: 21.2 EBC
Estimated IBU: 23.5 IBUs
Brewhouse Efficiency: 70.00 %
Est Mash Efficiency: 82.6 %
Boil Time: 90 Minutes

Ingredients:
------------
Amt                   Name                                     Type          #        %/IBU         
3.80 kg               Pale Malt (Weyermann) (6.5 EBC)          Grain         1        55.9 %       
2.50 kg               Smoked Malt (Weyermann) (3.9 EBC)        Grain         2        36.8 %       
0.25 kg               Caramunich II (Weyermann) (124.1 EBC)    Grain         3        3.7 %         
0.17 kg               Melanoidin (Weyermann) (59.1 EBC)        Grain         4        2.5 %         
0.08 kg               Roasted Barley (591.0 EBC)               Grain         5        1.2 %         
10.00 g               Magnum [11.30 %] - Boil 60.0 min         Hop           6        9.5 IBUs     
30.00 g               Fuggles [5.60 %] - Boil 45.0 min         Hop           7        13.0 IBUs     
10.00 g               Fuggles [5.60 %] - Boil 5.0 min          Hop           8        0.9 IBUs     
1.0 pkg               Belgian Ale Yeast (Mangrove Jack's #M41) Yeast         9        -             


Mash Schedule: Single Infusion, Full Body
Total Grain Weight: 6.80 kg
----------------------------
Name                     Description                             Step Temperat Step Time     
Mash In                  Add 17.73 l of water at 75.7 C          68.9 C        45 min       
Mash Out                 Add 7.09 l of water at 94.7 C           75.6 C        10 min       

Είχαμε καιρό να βράσουμε κάτι. Ο χειμωνας έρχεται και μια καπνιστή νομίζω θα μου αρέσει.
Εξάλλου είχα τα υλικά και έπρεπε να τα φτιάξω κάτι.
Είχε πολύ ζέστη σήμερα και δε μπόρεσα να ακολουθήσω με ευλάβεια τις μετρήσεις. Πιστεύω το og πάνω κάτω το έχω πετύχει.
Πάγωσα το γλεύκος με το chiller και μετά πήγε ψυγείο για να πέσει η θερμοκρασία. Αύριο το πρωί οξυγόνωση και μαγιά.
Μαγιά, ξέρω πως συνήθως χρησιμοποείται κάποια lager ή κάποια με χαμηλούς εστέρες. Είχα την Μ41 όμως και αυτή θα βάλω.

2
Μπύρα / Kellerbier
« στις: 20/01/2018, 22:49:32 »
Ειχα καιρό να φτιάξω καμια μπύρα. Σήμερα έβρασα μια συνταγή για Kellerbier, μια lager που πίνεται αμέσως μόλις φτιάξει ανθρακικό. Έτσι διάβασα τουλάχιστον.
Σε διάφορες συνταγές διάβαζα πως έβαζαν και ροκανίδια από δρυ, οπότε ευκαιρία να προσθέσω κι εγώ!


Kellerbier
Wood-Aged Beer

Recipe Specs
----------------
Batch Size (L):           25.0
Total Grain (kg):         5.690
Total Hops (g):           108.00
Original Gravity (OG):    1.050  (°P): 12.4
Final Gravity (FG):       1.013  (°P): 3.3
Alcohol by Volume (ABV):  4.91 %
Colour (SRM):             12.3   (EBC): 24.3
Bitterness (IBU):         39.0   (Tinseth)
Brewhouse Efficiency (%): 70
Boil Time (Minutes):      60

Grain Bill
----------------
3.552 kg Vienna (62.41%)
1.844 kg Pilsner (32.41%)
0.147 kg Carafa I malt (2.59%)
0.147 kg Melanoidin (2.59%)

Hop Bill
----------------
18.0 g Hallertau Aroma Pellet (2.5% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (0.9 g/L)
18.0 g Northern Brewer Pellet (7.6% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (0.9 g/L)
18.0 g Hallertau Aroma Pellet (2.5% Alpha) @ 30 Minutes (Boil) (0.9 g/L)
18.0 g Northern Brewer Pellet (7.6% Alpha) @ 30 Minutes (Boil) (0.9 g/L)
18.0 g Hallertau Aroma Pellet (2.5% Alpha) @ 10 Minutes (Boil) (0.9 g/L)
18.0 g Northern Brewer Pellet (7.6% Alpha) @ 10 Minutes (Boil) (0.9 g/L)

Misc Bill
----------------
5.0 g Irish Moss @ 15 Minutes (Boil)
100.0 g Oak Chips @ 5 Days (Secondary)

Single step Infusion at 67°C for 60 Minutes.
Fermented at 10°C with Mangrove Jack’s Bavarian Lager M76


Recipe Generated with BrewMate

Όλα πήγαν καλά, αν και μετά από τόσο καιρό είχα χάσει τα μισά εργαλεία και με έφαγε το ψάξιμο.
OG: 1.051.

Την έχω βάλει στο ψυγείο να παγώσει μέχρι τους 8. Αύριο το πρωί θα οξυγονώσω και θα ρίξω τη μαγιά από το στάρτερ που έφτιαξα πριν 2 μέρες.

3
Μπύρα / Jamil's Bohemian Pilsner - BIAB
« στις: 03/06/2017, 11:51:15 »
Ζυθοποίηση χθες, σχεδόν καλοκαιρινή.
H συνταγή με άλλο λυκίσκο για πικράδα στα 60' και μαγιά ale αντί για lager.
Ξεκίνησα κατά τις 17:30 μαζεύοντας εξοπλισμό και νερά και τελείωσα τα μεσάνυχτα.


Jamils Pilsener
Bohemian Pilsener

Recipe Specs
----------------
Batch Size (L):           25.0
Total Grain (kg):         6.310
Total Hops (g):           142.00
Original Gravity (OG):    1.054  (°P): 13.3
Final Gravity (FG):       1.014  (°P): 3.6
Alcohol by Volume (ABV):  5.31 %
Colour (SRM):             3.5   (EBC): 6.9
Bitterness (IBU):         45.4   (Tinseth)
Brewhouse Efficiency (%): 70
Boil Time (Minutes):      90

Grain Bill
----------------
5.890 kg Pilsner (93.34%)
0.420 kg Carapils (Dextrine) (6.66%)

Hop Bill
----------------
42.0 g Northern Brewer Pellet (7.6% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (1.7 g/L)
50.0 g Saaz Pellet (3.4% Alpha) @ 30 Minutes (Boil) (2 g/L)
25.0 g Saaz Pellet (3.4% Alpha) @ 10 Minutes (Boil) (1 g/L)
25.0 g Saaz Pellet (3.4% Alpha) @ 0 Minutes (Boil) (1 g/L)

Misc Bill
----------------
5.4 g Irish Moss @ 10 Minutes (Boil)
5.4 g Gelatin @ 3 Days (Secondary)
17 g Phosphoric Acid @ Mashing

Single step Infusion at 66°C for 90 Minutes.
Fermented at 20°C with Safale US-05

Είχα κάνει κάποια αλλαγή στις ρυθμίσεις και έπεσα λίγο έξω στο στόχο. Μείον 2 λίτρα, στον κάδο ζύμωσης, αλλά τουλάχιστον με τη σωστή πυκνότητα.
Τη θερμοκρασία την κατέβασα μέχρι τους 40 και μετά την έβαλα ψυγείο να παγώσει έως τους 18.
Έχω ήδη βάλει την αντλία για αερισμό και σε λίγο θα ρίξω και τη μαγιά.






Καλό μήνα

4
Μπύρα / Mild Mannered Ale - Dark Mild
« στις: 10/05/2017, 13:21:56 »
Καιρό είχα να βράσω κάτι, ενώ ήθελα να φτιάξω μια παρτίδα ελαφριά σε αλκοόλ και  μικρής ωρίμανσης γιατί ψιλοστεγνώσαμε.
Η αρχική συνταγή ήταν η παρακάτω, μόνο με Fuggles στα 45', 15' από εδω: http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=52776

Mild Mannered Ale
Dark Mild

Recipe Specs
----------------
Batch Size (L):           25.0
Total Grain (kg):         4.272
Total Hops (g):           80.00
Original Gravity (OG):    1.037  (°P): 9.3
Final Gravity (FG):       1.009  (°P): 2.3
Alcohol by Volume (ABV):  3.64 %
Colour (SRM):             18.8   (EBC): 37.1
Bitterness (IBU):         26.2   (Tinseth)
Brewhouse Efficiency (%): 70
Boil Time (Minutes):      60

Grain Bill
----------------
3.289 kg Pale Ale Malt (76.99%)
0.812 kg Caramunich II (19%)
0.171 kg Chocolate (4%)

Hop Bill
----------------
30.0 g Brewers Gold Pellet (3.1% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (1.2 g/L)
20.0 g Fuggles Pellet (4.2% Alpha) @ 45 Minutes (Boil) (0.8 g/L)
30.0 g Fuggles Pellet (4.2% Alpha) @ 15 Minutes (Boil) (1.2 g/L)

Misc Bill
----------------
5.0 g Irish Moss @ 15 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 66°C for 60 Minutes.
Fermented at 21°C with Danstar Nottingham

Όμως, έκανα κάποιες αλλαγές, γιατί δεν βγήκαν τα υλικά. Δεν είχα τόση ποσότητα Caramunich II και συμπλήρωσα με Caramunich I. Συνολικά μπήκαν:
Pale Ale 83%, Cara* 13%, Carafa I 4% και πρόσθεσα Brewers Gold στην αρχή για πικράδα γιατί έλειπαν καμια 10αριά IBU. Τα ποσοστά ΑΑ% των λυκίσκων, είναι μειωμένα γιατί τους είχα αρκετό καιρό στην κατάψυξη.
Ελπίζω η βασίλισσα να δείξει επιείκεια  ;D

  • Έβαλα 41 λίτρα νερό. Είχα αλλάξει το oring από το βρυσάκι στην κατσαρόλα γιατί το προηγούμενο διαλύθηκε από τη θερμοκρασία. Το νέο όμως ήταν λεπτότερο με αποτέλεσμα να μη μπορώ να το σφίξω αρκετά, γιατί το βρυσάκι κατέληγε να κοιτάει τον ουρανό. Μόλις γέμισα με νερό άρχισε να στάζει, οπότε το άδειασα πάλι, και έβαλα 2-3 μαζί και κάπως σώθηκε η κατάσταση. Ζέστανα μεχρι τους 69C
  • 18:25 Πρόσθεσα 12ml φωσφορικό οξύ, το σάκο μου και στη συνέχεια τις βύνες. Η θερμοκρασία έκατσε στους 67-66C καθόλη τη διάρκεια της μιας ώρας
  • 19:35, ανασήκωσα το σάκο και άναψα φωτιά για mashout στους 75C. Στις 20:00 έβγαλα τελείως το σάκο και τον άφησα να στραγγίξει δίπλα, ενώ άναψα πάλι φωτιά για βρασμό. Πυκνότητα προ βρασμού 1.033
  • 20:40 ξεκίνησε ο βρασμός, αφού είχε σπάσει ο αφρός. Έριξα τον Brewers Gold
  • 20:55 τα 20g Fuggles
  • 21:25 τα 30g Fuggles, μαζί με το chiller  και το Irish moss
  • 21:40 έσβησα τη φωτιά, και ξεκίνησα το πάγωμα. FG: 1.037
  • 22:10 η θερμοκρασία είχε πέσει στους 31.
  • 22:15 έκλεισα το νερό, έβγαλα το chiller και ανακάτεψα για whirlpool. Αυτή τη φορά ανακάτευα με την κουτάλα έχοντάς τη βυθισμένη μόνο στο επάνω μέρος του υγρού και όχι πολύ έντονα ώστε να αναταράσσεται το γλεύκος σε όλο το ύψος του. Απλά προσπαθούσα να ειναι σε διαρκή κίνηση και νομίζω κάτι έγινε.
  • Αφού έκατσε τουλάχιστον για μισή ώρα μετάγγισα στον κάδο ζύμωσης. Πήρα αρκετό καθαρό γλεύκος, αλλά έπαιξε ρόλο και το βρυσάκι που δεν άνοιξα τελείως. Έβαλα 25 λίτρα στον κάδο αν και υπήρχε κι άλλη ποσότητα, καθαρή στο βραστήρα.
  • 23:30 Μπήκε στο ψυγείο και η θερμοκρασία ήταν 27C. Το έβαλα να παγώσει και όταν έφτασε 24C έριξα τη μαγιά.


5
Μέχρι τώρα πίστευα πως υψηλότερο FG δίνει μια πιο γλυκιά γεύση και ταυτόχρονα περισσότερο σώμα.

Πρόσφατα διάβαζα το βιβλίο Yeast των Chris White / Jamil Zainasheff και σε μια σελίδα έλεγε πως τα μεγαλύτερα μόρια σακχάρων δεν συμβάλουν τρελά στη γλυκιά γεύση που αντιλαμβανόμαστε σε μια μπύρα.  Δηλαδή μεγαλύτερες θερμοκρασίες mashing που θα δώσουν τέτοια μόρια και θα οδηγήσουν πιθανά σε υψηλότερο FG, δε θα δώσουν απαραίτητα γλυκότερο αποτέλεσμα. Θα έχει όμως μεγαλύτερο σώμα μιας και τα μεγάλα αυτά μορια συμβάλουν στην αίσθηση σώματος στο στόμα αλλά δεν σημαίνει πως θα είναι γλυκότερη η μπύρα.  Εάν υπάρχει γλυκότερη γεύση, αυτό θα έχει να κάνει με άλλους παράγοντες όπως η παραγωγή διαφόρων αλκοολών και άλλων ενώσεων που δίνουν τέτοια γεύση.

Σαφώς έχει να κάνει και η αντιστάθμιση από το λυκίσκο.

Άρα όπως το καταλαβαίνω εγώ, το σώμα έχει να κάνει κυρίως με το πόσο πυκνή ή "πηχτή" μας φαίνεται μια μπύρα στη γεύση και όχι πόσα γλυκιά φαίνεται. Σώμα και FG πάνε μαζί με άλλα λόγια.

Μια μπύρα πλήρως attenuated είναι μια μπύρα που η μαγιά της ζύμωσε ό,τι μπορούσε ανεξάρτητα από την τιμή του FG. Αυτή η μπύρα μπορεί να είναι είτε ξηρή είτε γλυκιά.

Η παραπάνω θεωρία είναι λίγο παράδοξη, μιας και όπως ξέρουμε όσο περισσότερη ζάχαρη ρίχνουμε στο νερό, τόσο πιο πυκνό γίνεται (περισσότερο σώμα) αλλά και ταυτόχρονα πιο γλυκό (π.χ. σιρόπι ή καραμέλα).

Ίσως όμως στη μπύρα να μην ισχύουν ταυτόχρονα αυτά τα δυο;
Εσείς τι λέτε;

6
Μπύρα / Pasteur - Lager [BIAB]
« στις: 28/01/2017, 23:52:29 »
26/01/17 Μπήκε το σταρτερ, 1.7 λίτρα 1.044 περίπου με τη mangrove jacks bohemian lager. Ζύμωση στο υπόγειο που έχει θερμοκρασία 15C με μαγνητικό αναδευτήρα

Σήμερα, 28/01/17 κατά τις 2 το μεσημέρι ξεκίνησα all grain, biab με την παρακάτω συνταγή:

Pasteur

Recipe Specs
----------------
Batch Size (L):           25.0
Total Grain (kg):         5.974
Total Hops (g):           68.00
Original Gravity (OG):    1.051  (°P): 12.6
Final Gravity (FG):       1.013  (°P): 3.3
Alcohol by Volume (ABV):  5.01 %
Colour (SRM):             4.1   (EBC): 8.1
Bitterness (IBU):         32.6   (Tinseth)
Brewhouse Efficiency (%): 70
Boil Time (Minutes):      90

Grain Bill
----------------
4.845 kg Pilsner (81.1%)
0.606 kg Vienna (10.14%)
0.303 kg Carapils (Dextrine) (5.07%)
0.220 kg Carahell (3.68%)

Hop Bill
----------------
24.0 g Magnum Pellet (11.3% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (1 g/L)
24.0 g Mt. Hood Pellet (5.5% Alpha) @ 15 Minutes (Boil) (1 g/L)
20.0 g Mt. Hood Pellet (5.5% Alpha) @ 0 Minutes (Boil) (0.8 g/L)

Misc Bill
----------------
5.0 g Irish Moss @ 10 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 67°C for 70 Minutes.
Fermented at 10-11°C with Mangrove Jacks Bohemian Lager.


  • 14:00 Πήγα σε ένα φίλο και γέμισα έναν κάδο νερό από αντίστροφη οσμωση. 27 λίτρα μαζί με νερό βρύσης συμπλήρωσα μέχρι τα 42 λίτρα. Αφού μπήκαν στο βραστήρα έβαλα φωτιά για τους 69-70C
  • 15:10 Ρίχνω τις βύνες. Ήξερα πως το Ph μου θα είναι υψηλό όπως πάντα, αλλά τωρα με την όσμωση δεν ήξερα πόσο. Έριξα 11ml φωσφορικού οξεος 75%. Ίσως το παράκανα. Μέτρησα από την επιφάνεια του mash ph 5.1 ενώ από το βρυσάκι 5.3. Δεν ξέρω κατά πόσο είχε ανακατευτεί και καλά.
  • 15:37 Ανάβω πάλι φωτιά για διόρθωση της θερμοκρασίας. Δεν είχε πέσει πολύ, 63C, αλλά την ήθελα κοντά στο 67C.
  • 16:20 Τέλος mashing. Ζέσταμα για mashout στους 75C περίπου. 16:46 τέλος mashing και προς ολοταχώς για βρασμό. Pre boil gravity: 1.039 και ογκος: 40.48l .Υπολογισμένα ήταν 1.039 και 38.41l, επομένως είχα 2 λίτρα παραπάνω γλεύκος.
  • 17:25 - 19:05 Βρασμός. Κανονικά το είχα υπολογίσει για 90 λεπτά αλλά προς το τέλος είδα πως είχα παραπάνω γλεύκος και το άφησα άλλα 10 λεπτά. Δεν ήθελα να το αφήσω παραπάνω, γιατί είχα ήδη ριξει το λυκίσκο στα 15' και δεν ήθελα να πάει πιο πίσω. Στα 15 λεπτά πριν το τέλος έβαλα 2 κουταλάκια irish moss, και το χάλκινο chiller για απολύμανση.
  • 19:12 Ψύξη έως τους 21C. Whirlpool (αποτυχίας και πάλι, κλασσικά) και το άφησα για μισή+ ώρα να ηρεμήσει, ενώ συνέχιζα το μάζεμα. Post boil gravity: 1.052 και 31.8 λίτρα αντί για 1.050 και 30.16.

Μετά είχε μετάγγιση στον κάδο ζύμωσης 25 λίτρων και υπόγειο στο ψυγείο  για ψύξη. Το πρωί, ελπίζω να έχει πέσει η θερμοκρασία στους 8C, γλεύκους και starter. Θα οξυγωνώσω με το κιτ και θα ρίξω τη μαγιά, ανεβάζοντας μεσα στην επόμενη ημέρα στους 10-11C. Πριν το τέλος της ζύμωσης θα αρχίσω να ανεβάζω θερμοκρασία για να βοηθήσω τη μαγιά και για diacetyl rest. Μετά θα κατεβάσω με 1-2C/ημέρα, μέχρι τους 0 ή 1C και θα το αφήσω εκει για 1 βδομάδα ίσως και παραπάνω. Στους 10C θα κάνω μετάγγιση και θα προσθέσω και ζελατίνη. Μετά έχει εμφιάλωση, θέρμανση για ενανθράκωση και αν μπορέσω θα τις βάλω σε ένα δευτερο ψυγείο για επιπλέον lagering.

Αυτά.
Στο τέλος της ημέρας είχε κάρβουνα, μεζέδες και λουκάνικο με πράσο από το χωριό, Λαμία μεριά.
Και φυσικά σπιτική μπύρα, 2 ξεχασμένα μπουκάλια On the road


To όνομα της μπύρας ειναι τιμητικό ως προς τον Louis Pasteur που ασχολήθηκε (μεταξύ άλλων) κάπου στο 1860 και μετά με τη ζύμωση της μπύρας και ειδικά με τη μαγιά. Μέχρι δεν ήξεραν καν τι είναι η μαγιά πόσο μάλλον το ρόλο της στη ζύμωση. Πίστευαν πως το γλεύκος μετατρέπεται σε μπύρα μετά από έκθεσή της στον αέρα.

7
Μπύρα / Thusila - Düsseldorf Altbier
« στις: 06/01/2017, 14:27:38 »
Έψαχνα να φτιάξω μια μπύρα με καραμέλα και μετά από προτροπή του Ronin, είπα να φτιάξω την Jagstaffel II του, μια παλιά μπύρα από το χωριό του ποταμού Düssel.

http://www.beer-deli.gr/forum/index.php/topic,1561.0.html

Για λειτουργικούς λόγους άλλαξα τον N.Brewer με Magnum και την munich me vienna όπως και τη σκουρόχρωμη σε Carafa για τη ρύθμιση του χρώματος. Νομίζω μου βγήκε λίγο ανοιχτόχρωμη σχετικά.



Χθες, 06/01/2017:

Thusila
Düsseldorf Altbier

Recipe Specs
----------------
Batch Size (L):           25.0
Total Grain (kg):         5.458
Total Hops (g):           88.00
Original Gravity (OG):    1.051  (°P): 12.6
Final Gravity (FG):       1.013  (°P): 3.3
Alcohol by Volume (ABV):  5.01 %
Colour (SRM):             10.4   (EBC): 20.5
Bitterness (IBU):         50.4   (Tinseth)
Brewhouse Efficiency (%): 75
Boil Time (Minutes):      90

Grain Bill
----------------
2.713 kg Thracian Blonde (49.71%)
2.171 kg Vienna (39.78%)
0.271 kg Wheat Malt (4.97%)
0.253 kg Caramunich I (4.64%)
0.050 kg Carafa I malt (0.92%)

Hop Bill
----------------
40.0 g Magnum Pellet (11.3% Alpha) @ 90 Minutes (Boil) (1.6 g/L)
24.0 g Tettnanger Pellet (4.5% Alpha) @ 10 Minutes (Boil) (1 g/L)
24.0 g Tettnanger Pellet (4.5% Alpha) @ 0 Minutes (Boil) (1 g/L)

Misc Bill
----------------
5.0 g Irish Moss @ 15 Minutes (Boil)
5.0 g Gelatin @ 2 Days (Secondary)

Single step Infusion at 66°C for 90 Minutes.
Fermented at 16-21°C with Safale K-97

  • 13:40 Έβαλα περίπου 39 λίτρα στο καζάνι και άναψα φωτιά για να ζεσταθεί το νερό. Ταυτόχρονα θρυμμάτισα τις βύνες.
  • 14:10 Το νερό είχε φτάσει στους 70. Έριξα 10ml φωσφορικό οξύ 75% και ανακάτωσα ενώ το άφησα να πέσει μεχρι τους 68C.
  • 14:30 Έριξα τις βύνες ανακατεύοντας. Τύλιξα το δοχείο με ένα sleepinbag που έχω και στο καπάκι ένα μεγάλο μαξιλάρι.
  • 14:50 Ανακάτεψα και μέτρησα Ph=5.5-5.6@21C.
  • 15:10 Ανάδευση
  • 15:26 Άναψα φωτιά για διόρθωση θερμοκρασίας αφου είχε πέσει στο 62. Ανέβηκε μέχρι 67.
  • 15:40 Πάλι φωτιά για mashout στους 76C για 10 λεπτά (15:55-16:05). Αφαίρεσα το σάκο και τον άφησα να στραγγίξει δίπλα, ενώ πετάχτηκα σε μια δουλειά.
  • 17:20 Άναψα φωτιά για βράσιμο. Πυκνότητα προ βρασμού: 1.040. Όγκος: 36.40l
  • 18:05 είχε τελειώσει ο αφρισμός στην επιφάνεια και έριξα τον πρώτο λυκίσκο
  • 19:20 Έβαλα το chiller μαζί με το irish moss
  • 19:25 24g Tettnanger
  • 19:35 Σβήνω τη φωτιά, προσθέτω τον τελευταίο λυκίσκο και ανοιγω τη βρύση για ψύξη. Όγκος: 29l . Πυκνότητα: 1.052
  • 20:00 Τέλος ψύξης. Θερμοκρασία περίπου 23C. Όγκος στον κάδο ζύμωσης: 25l
  • 21:00-21:40 οξυγόνωση με την αεραντλία.
  • 22:00 έριξα τη μαγιά κατευθείαν από το φακελάκι ενώ η θερμοκρασία ήταν 21.56C
  • Έβαλα στο προφίλ της ζύμωσης να κατεβει και να ξεκινήσει από τους 16 και σταδιακά μετά από 3-4 ημερες θα ανεβασω μέχρι 21C.

Σήμερα το πρωί η θερμοκρασία είχε πέσει στους 15.6C, αλλά εχει ξεκινήσει δειλά δειλά.
Νομίζω είναι η πρώτη μου μπύρα που οξυγονώθηκε τόσο καλά.

8
Μπύρα / On the Road
« στις: 13/09/2016, 22:08:42 »
On the Road

Recipe Overview
Date:12/09/2016
ABV:4.8%

Original Gravity (OG): 1.049
IBU's (Tinseth): 25
Bitterness to Gravity Ratio: 0.51
Colour: 7.1 EBC = 3.6 SRM
Kettle Efficiency (as in EIB and EAW): 82 %
Efficiency into Fermentor (EIF): 64.7 %

The Grain Bill
82.6% Pilsner (4 EBC = 2 SRM)   5064 grams = 11.16 pounds
10.5% Vienna (6 EBC = 3 SRM)   644 grams = 1.42 pounds
5.3% Carapils (4 EBC = 2 SRM)   324 grams = 0.71 pounds
1.7% Pale Ale (4.3 EBC = 2.2 SRM)   101 grams = 0.22 pounds


The Hop Bill (Based on Tinseth Formula)
19.7 IBU Brewers Gold Pellets (5%AA)  46.9 grams = 1.654 ounces at  60 mins
5.3 IBU Tettnang Pellets (4.5%AA)  27.9 grams = 0.985 ounces at  15 mins
0 IBU Tettnang Pellets (4.5%AA)  7 grams = 0.246 ounces at  0 mins
0 IBU Perle Leaves () 25 grams Dry Hopped/5 days

Mash Steps
Mash Type: Pure BIAB (Full-Volume Mash):  Saccharifiaction for 60 mins at 67 C = 152.6 F
Mashout for for 10 mins at 75 C = 167 F


Times and Temperatures
Mash: 60 mins at 67 C = 152.6 F
Boil: 90 min
Ferment: 7 days at 18 C = 64.4 F
Secondary: 7 days at 20C

Volumes & Gravities
Total Water Needed (TWN): 43.82 L = 11.58 G
Volume into Boil (VIB): 39.95 L = 10.55 G @ 1.039
Volume of Ambient Wort (VAW): 30.4 L = 8.03 G @ 1.049
Volume into Fermentor (VIF): 24 L = 6.34 G @ 1.049
Volume into Packaging (VIP): 22.22 L = 5.87 G @ 1.012 assuming apparent attenuation of 75 %


Miscellaneous Ingredients
1.5 tsp Irish moss@15'


Fermentation & Conditioning
Fermentation: Safale US-05 for 7 days at 18 C = 64.4 F
Secondary: 7 days  at 20 C = 68 F


Βαριόμουν χθες, δεν είχα τι να κάνω, και είπα να φτιάξω μια μπύρίτσα.
  • Το mashing το σχεδίαζα για 67C, αλλά με το που έριξα τις βύνες έπεσε πιο κάτω, στο 65C. Δεν άναψα φωτιά για διόρθωση. Στο τέλος είχε πέσει στο 63C.
  • Βράσαμε, ρίξαμε τους λυκίσκους μας, και πήρα 24.5λίτρα με 1.051 OG.
  • Πάγωσα μέχρι τους 27, ανάδευση/οξυγόνωση την ώρα που μετάγγιζα στον κάδο ζύμωσης. Έριξα και τη μαγιά και πήγε στο ψυγείο για τα περεταίρω.
  • Στο whirpool για άλλη μια φορά παταγώδης αποτυχία παρ'ολο που άνοιξα ελάχιστα το βρυσάκι για τη μετάγγιση.
  • Τη μαγιά την είχα στο ψυγείο μέχρι χθες και την έβγαλα την ώρα που ξεκίνησα να φτιάχνω τη μπύρα. Δηλαδή έμεινε σε θερμοκρασία δωματίου για 6-7 ώρες και μετά έπεσε στους 27. Ένα ψιλοσόκ το έπαθε υποθέτω. Έχει ξεκινήσει δειλά δειλά.




9
Μπύρα / Goose Island Summertime Kölsch - ΒΙΑΒ
« στις: 09/07/2016, 13:01:06 »
Παράθεση
Gregory Hall, Brewmaster, Goose Island Beer Company: “Summer beer … I think refreshment. I think session beers and matching summer beers with summer foods. For instance, having the acidity to cut through a nice grilled sausage.”


Βουρ στο "ψητό" λοιπόν:


Goose Island Summertime Kölsch

Recipe Overview
Date:08/07/2016
Style: Kölsch
Source Recipe Link: http://byo.com/body/item/1888-six-summer-beer-clones
ABV: 4.7%


Original Gravity (OG): 1.046
IBU's (Tinseth): 18
Bitterness to Gravity Ratio: 0.39
Colour: 10.5 EBC = 5.3 SRM
Kettle Efficiency (as in EIB and EAW): 82 %
Efficiency into Fermentor (EIF): 65.3 %


The Grain Bill
80% Pale Malt (9 EBC = 4.6 SRM)   4758 grams = 10.49 pounds
20% Wheat (4 EBC = 2 SRM)   1189 grams = 2.62 pounds


The Hop Bill (Based on Tinseth Formula)
7.6 IBU Hallertau Pellets (2.5%AA)  36.3 grams = 1.281 ounces at  60 mins
5.7 IBU Tettnang Pellets (4.5%AA)  30.4 grams = 1.072 ounces at  15 mins
4.7 IBU Hallertau Pellets (2.5%AA)  45.3 grams = 1.6 ounces at  15 mins


Mash Steps

Mash Type: Multi-Step Mash - First Step: Saccharifiaction for 40 mins at 63 C = 145.4 F
Strike Water Needed (SWN): 42.8 L = 11.31 G 63.6 C = 146.4 F
Second step for 45 mins at 67 C = 152.6 F
Mashout for for 10 mins at 77 C = 170.6 F



Times and Temperatures
Mash: 40 mins at 63 C = 145.4 F and 45 mins at 67 C =152.6 F
Boil: 60 min
Ferment: 14 days at 17 C = 62.6 F

Volumes & Gravities
Total Water Needed (TWN): 41.97 L = 11.09 G
Volume into Boil (VIB): 38.21 L = 10.09 G @ 1.039
Volume of Ambient Wort (VAW): 31.4 L = 8.3 G @ 1.046
Volume into Fermentor (VIF): 25 L = 6.6 G @ 1.046
Volume into Packaging (VIP): 23.15 L = 6.12 G @ 1.012 assuming apparent attenuation of 75 %


Miscellaneous Ingredients
1 tsp Irish moss@10'


Fermentation & Conditioning
Fermentation: Safale K-97 for 14 days at 17 C = 62.6 F


Σε γενικές γραμμές όλα πήγαν κατ'ευχήν.
  • Από βύνες έβαλα 5kg Pale Ale και 1kg Wheat. Δεν είναι ακριβώς 80%-20% αλλά σιγά τα αυγά.
  • Πρόσθεσα 11ml φωσφορικό οξύ και το Ph του mash ήταν στο 5.3 στους 30C
  • Mashing, και βρασμός όλα προβλεπόμενα.
  • Πάγωσα με το chiller μέχρι τους 30C και μετά το έβαλα στο ψυγείο, για να πέσει η θερμοκρασία στους 17C όπου και έριξα τη μαγιά (σήμερα το μεσημέρι).
  • Κώνο ιζήματος με Whirlpool για άλλη μια φορά δεν κατάφερα να φτιάξω. Δεν ξέρω τι δεν κάνω καλά. Τις προηγούμενες φορές ανακάτευα με την κουτάλα μέχρι τον πυθμένα του δοχείου και καταστρέφοντας τον όποιο κώνο ειχε δημιουργηθεί. Χθες ανακάτευα μόνο στο επάνω τμήμα του γλεύκους, αλλά πάλι τζίφος. Ίσως έχει να κάνει με τη ροή και τη θέση της βρυσης. Μικρό το κακό ομως.
  • VIB=38.62l@VIB=1.040
    VFΟ=33.67l@VAW=OG=1.046
    Volume into fermentor VIF=26l

Για να δουμε τι ψάρια θα πιάσει η Κ97. Νομίζω είναι η μαγιά της Fermentis με το μεγαλύτερο attenuation.

10
Μπύρα / Centennial Blonde (ΒΙΑΒ)
« στις: 10/06/2016, 23:01:55 »
Ήθελα μια ξανθιά και ελαφριά μπυρίτσα, που να γίνει σχετικά γρήγορα.
Βρήκα αυτή: http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=42841 με το θέμα να ξεπερνά τις 500 σελίδες με πολύ καλές εντυπώσεις από όσους την έφτιαξαν.
Η συνταγή για τα δικά μου δεδομένα ήταν αυτή:

Centennial Blonde

Recipe Overview

Style: Blonde Ale
Source Recipe Link: http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=42841
ABV: 4%

Original Gravity (OG): 1.039
IBU's (Tinseth): 24
Bitterness to Gravity Ratio: 0.62
Colour: 10.4 EBC=5.3 SRM
Kettle Efficiency (as in EIB and EAW): 82 %
Efficiency into Fermentor (EIF): 65.3 %

The Grain Bill (Also includes extracts, sugars and adjuncts)
80% Pale Ale Thracian   4034 grams = 8.89 pounds
8.6% Carapils   432 grams = 0.95 pounds
5.7% Carahell   288 grams = 0.64 pounds
5.7% Vienna Weyermann   288 grams = 0.64 pounds

The Hop Bill (Based on Tinseth Formula)
9.7 IBU Centennial Pellets (9.2%AA)  12.1 grams = 0.428 ounces at  55 mins
8.3 IBU Centennial Pellets (9.2%AA)  12.1 grams = 0.428 ounces at  35 mins
4.5 IBU Cascade Pellets (6.9%AA)  12.1 grams = 0.428 ounces at  20 mins
1.5 IBU Cascade Pellets (6.9%AA)  12.1 grams = 0.428 ounces at  5 mins

Mash Steps
Mash Type: Pure BIAB (Full-Volume Mash):  Saccharifiaction for 60 mins at 65.5 C = 149.9 F
Strike Water Needed (SWN): 42.22 L = 11.15 G 66.1 C = 150.9 F

Times and Temperatures
Mash: 60 mins at 65.5 C = 149.9 F
Boil: 60 min
Ferment: 14 days at 20 C = 68 F

Volumes & Gravities
Total Water Needed (TWN): 41.4 L = 10.94 G
Volume into Boil (VIB): 38.21 L = 10.09 G @ 1.033
Volume of Ambient Wort (VAW): 31.4 L = 8.3 G @ 1.039
Volume into Fermentor (VIF): 25 L = 6.6 G @ 1.039
Volume into Packaging (VIP): 23.15 L = 6.12 G @ 1.01 assuming apparent attenuation of 75 %

Miscellaneous Ingredients
1 tsp Irish Moss@10' boil

Fermentation & Conditioning
Fermentation: Nottingham for 14 days at 20 C = 68 F


  • Πρόσθεσα 9 ml φωσφορικό οξύ και το Ph έπεσε στο 5.5 στους 25C.
  • To mashing έγινε κανονικά, με 1 μόνο άναμμα για διόρθωση της θερμοκρασίας. Έχω αντικαταστήσει ένα θερμόμετρο από pid controller που είχα (k-type θερμοστοιχείο) με ένα ds18b20+arduino και η θερμοκρασία είναι πολύ πιο σταθερή. Πρώτα έπαιζε πάνω κάτω 2-3 βαθμόυς και δεν ήμουν σίγουρος για το που πραγματικά βρίσκομαι. Τωρα νομίζω ειναι καλύτερα.
  • Volume Into Boil=38.99l
    Gravity Into Boil=1.034
    Volume at flame out=33.00 l
    Gravity of ambient wort=1.040
    Volume into fermentor=25l
  • Το πάγωσα μέχρι τους 29C και  μετά μπήκε στο ψυγείο για να κατέβει άλλους 9 βαθμούς. Μόλις παγώσει θα οξυγονώσω το γλεύκος και θα ρίξω την ενυδατωμένη μαγιά.

11
Μπύρα / Καστανιά - Nut Brown Ale - BIAB
« στις: 24/04/2016, 10:01:57 »
BIABacus Pre-Release 1.3T RECIPE REPORT
BIAB Recipe Designer, Calculator and Scaler.
(Please visit www.biabrewer.info for the latest version.)
Καστανιά

Recipe Overview

Brewer: Pelargos
Style: English Brown Ale
Source Recipe Link: https://www.northernbrewer.com/documentation/allgrain/AG-NutBrown.pdf
ABV: 4.8% (assumes any priming sugar used is diluted.)

Original Gravity (OG): 1.045
IBU's (Tinseth): 18.5
Bitterness to Gravity Ratio: 0.41
Colour: 48 EBC = 24.4 SRM

Kettle Efficiency (as in EIB and EAW): 82 %
Efficiency into Fermentor (EIF): 64.7 %

Times and Temperatures
Mash: 90 mins at 67.7 C = 153.9 F
Boil: 90 min
Ferment: 14 days at 20 C = 68 F

Volumes & Gravities
Total Water Needed (TWN): 43.5 L = 11.49 G
Volume into Boil (VIB): 39.95 L = 10.55 G @ 1.036
Volume of Ambient Wort (VAW): 30.4 L = 8.03 G @ 1.045
Volume into Fermentor (VIF): 24 L = 6.34 G @ 1.045
Volume into Packaging (VIP): 22.22 L = 5.87 G @ 1.009 assuming apparent attenuation of 80 %

The Grain Bill (Also includes extracts, sugars and adjuncts)
88.2% Βεργινα Pale Ale (9 EBC = 4.6 SRM)   4970 grams = 10.96 pounds
2.9% Chocolate (900 EBC = 456.9 SRM)   166 grams = 0.37 pounds
2.9% Cara aroma (400 EBC = 203 SRM)   166 grams = 0.37 pounds
2.9% Melanoidin (70 EBC = 35.5 SRM)   166 grams = 0.37 pounds
2.9% Carafa (900 EBC = 456.9 SRM)   166 grams = 0.37 pounds

The Hop Bill (Based on Tinseth Formula)
18.5 IBU Fuggles Pellets (4.2%AA)  50.5 grams = 1.78 ounces at  60 mins

Mash Steps
Mash Type: Pure BIAB (Full-Volume Mash):  Saccharifiaction for 90 mins at 67.7 C = 153.9 F
Strike Water Needed (SWN): 44.37 L = 11.72 G 68.3 C = 155 F
Mashout for for 10 mins at 76.7 C = 170.06 F

Miscellaneous Ingredients
1 κουταλάκι Irish Moss@70' boil

Fermentation & Conditioning
Fermentation: Danstar Nottingham for 14 days at 20 C = 68 F


Χθες το πρωί έβαλα αυτή τη σκουρόχρωμη, με συνταγή δανεισμένη από τη Northern Brewer, με αλλαγές φυσικά στα υλικά.
Όλα πήγαν καλά, αν εξαιρέσουμε διαφορες ριπές αέρα που είχε χθες, ιδιαίτερα κατά την ψύξη με το chiller.

Δεν ξέρω τι παίχτηκε με τους όγκους μου, μάλλον είχα βάλει παραπάνω νερό και μου ξέφυγε.
Ενώ υποτίθεται το αρχικό νερό ηταν 43.50l, μετά την αφαίρεση της βύνης και στην αρχή του βρασμού είχα 42.33l.
Το αποτέλεσμα δε με χαλάει πάντως. Μπήκαν 27.5l@1.044-1.045 στον κάδο ζύμωσης και άφησα και 5l ίζημα στην κατσαρόλα.

Πάγωσα με το chiller μέχρι τους 28C, έριξα τη μαγιά και έβαλα το γλεύκος στο ψυγείο. Σε 5ώρες είχε πέσει στους 20.8C


12
Διάφορα / Barbeque Pit Boys
« στις: 27/02/2016, 22:51:07 »
Γνωρίζετε τους παρακάτω τύπους;
https://www.youtube.com/channel/UCjrL1ugI6xGqQ7VEyV6aRAg
Εδώ και πολύ καιρό παρακολουθώ το κανάλι τους. Δεν έχω φτιάξει κάποια συνταγή τους αλλά βλέπω τα βίντεο ανελλιπώς.
Σε πολλές συνταγές βάζουν μπύρα, αλλά πάντα την αγοράζουν. Ίσως πρέπει να τους μάθουμε 2-3 πραγματάκια.

Α ξέχασα, η μοναδικη που εχω δοκιμασει ειναι αυτή:
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=8jLpKCKFbTo" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=8jLpKCKFbTo</a>

13
Μπύρα / #4 Pilsner - ΒΙΑΒ
« στις: 23/02/2016, 18:09:07 »
Ήρθε η ώρα για ακόμα μια ευκολόπιωτη, ξανθιά, "lager" προς pilsner να έχουμε να πίνουμε με κανένα μεζέ.
Αρχικά βρήκα μια συνταγή στο byo.com http://byo.com/mead/item/3030-pilsner-urquell-clone που μιλουσε για κλώνο της urquell.
Μαλακό νερό δεν έχουμε, cluster επίσης, οπότε την τροποποίησα και έφτιαξα το παρακάτω:
Φυσικά καμια σχεση με την urquell.



BIABacus Pre-Release 1.3T RECIPE REPORT
BIAB Recipe Designer, Calculator and Scaler.
(Please visit www.biabrewer.info for the latest version.)
#4


Recipe Overview
Brewer:
Style:
Source Recipe Link:
ABV: 5.3% (assumes any priming sugar used is diluted.)

Original Gravity (OG): 1.049
IBU's (Tinseth): 40
Bitterness to Gravity Ratio: 0.82
Colour: 7.7 EBC = 3.9 SRM

Kettle Efficiency (as in EIB and EAW): 82.5 %
Efficiency into Fermentor (EIF): 70.7 %


Times and Temperatures
Mash:
15 mins at 55 C = 131 F
75 mins at 66 C = 154.4 F

Boil: 90 min
Ferment: 10 days at 13 C = 55.4 F

Volumes & Gravities
Total Water Needed (TWN): 41.98 L = 11.09 G
Volume into Boil (VIB): 38.28 L = 10.11 G @ 1.039
Volume of Ambient Wort (VAW): 29.17 L = 7.7 G @ 1.049
Volume into Fermentor (VIF): 25 L = 6.6 G @ 1.049
Volume into Packaging (VIP): 23.15 L = 6.12 G @ 1.01 assuming apparent attenuation of 80 %

The Grain Bill (Also includes extracts, sugars and adjuncts)
79.8% Pilsner (4 EBC = 2 SRM)   4671 grams = 10.3 pounds
10% Vienna (6 EBC = 3 SRM)   584 grams = 1.29 pounds
5.1% Munich I (15 EBC = 7.6 SRM)   298 grams = 0.66 pounds
5.1% Carapils (4 EBC = 2 SRM)   298 grams = 0.66 pounds

The Hop Bill (Based on Tinseth Formula)
35.2 IBU Magnum Pellets (11.5%AA)  34.8 grams = 1.228 ounces at  60 mins
4.8 IBU Tettnang Pellets (4.5%AA)  24.7 grams = 0.873 ounces at  15 mins
0 IBU Tettnang Pellets (4.5%AA)  19.2 grams = 0.679 ounces at  0 mins

Miscellaneous Ingredients
Irish Moss

Chilling & Hop Management Methods
Hopsock Used: N
Chilling Method: Copper Chiller

Fermentation & Conditioning
Fermentation: Mauribrew Lager 497 for 10 days at 13 C = 55.4 F
Diacetyl Rest: 2 days  at 15 C = 59 F
Secondary Used: Y
Crash-Chilled: N
Filtered: N
Req. Volumes of CO2: 2.5



  • Μια ημέρα πριν είχα φτιάξει το starter, 1.4 λίτρα, OG=1.056 και έριξα τη μαγιά σε θερμοκρασία δωματίου αναδεύοντας συνέχεια. Πρώτη φορά είδα σε starter να σχηματίζεται αυτό το δαχτυλίδι που βλέπουμε στον κάδο ζύμωσης στο πάνω μέρος
  • Χτες, κατά τις 16:00 ξεκίνησα να ζεσταίνω τα 41.98λίτρα νερού βρύσης. Πλέον σκέφτηκα πως είναι πολυ'πιο ακριβές να μετράω το ύψος της επιφάνειας του νερού μέχρι το χείλος της κατσαρόλας παρά, να βουτάω τη μετροταινία μέσα στο υγρό.
  • 17:03 είχα ρίξει ήδη τις βύνες και 9ml φωσφορικό οξέος και μετά από ανακάτεμα πήρα δείγμα για μέτρηση. Στους 25 το Ph ήταν 5,6. Έριξα άλλα 3.5ml, πάλι ανάδευση και μέτρηση και βγήκε περίπου το ίδιο, κάτι που με παραξένεψε. Το άφησα έτσι όμως και δεν το έριξα άλλο.
  • 17:30 ξεκίνησε το δεύτερο στάδιο που ήταν και το κύριο σκαλί της σακχαροποίησης. Το link έλεγε για 68 βαθμούς, αλλά δεν κατάφερα να τους πετύχω. Φοβόμουν μη μου ξεφύγει η θερμοκρασία πιο πάνω και το άφησα στο 66 για περισσότερη ώρα
  • 19:15Mashout στους 85 για 10 λεπτά. Αφαίρεση σάκου, στραγγισμα και φωτιά για βρασμό.
  • 20:00 ξεκίνησα να βράζει. Η μπουκάλα ήταν στα τελευταία της, και κάθε λίγο έπρεπε να την κουνάω για να ανεβάζει πίεση. Ευτυχώς μου έφτασε. Οι λυκίσκοι έπεσαν στα λεπτά της συνταγής, όπως και το chiller στα τελευταία 15 λεπτά
  • 21:35 Ξεκίνησα να παγώνω το γλεύκος, έως τις 22:00 όπου ειχε φτασει η θερμοκρασία περιπου 26 βαθμούς.
  • Στον κάδο μπήκαν 23 λίτρα (2 λιγότερα από το προβλεπόμενο) με OG=1.048. Στην κατσαρόλα έμειναν 6.7λιτρα που είναι κάπως. Μάλλον το βιάστηκα λίγο στο τέλος και δεν περίμενα αρκετά, ώστε να κάτσουν κάτω οι λυκίσκοι και τα υπόλοιπα σωματίδια. Ίσως πρέπει να φτιάξω ένα hop spider, αλλά με ανησυχεί λίγο το γεγονός πως θα βράζει το ύφασμα για μιαμιση ώρα.
  • Έβαλα το starter μαζί με τον κάδο στο ψυγείο, στο υπόγειο, και το ρύθμισα να κατέβει μέχρι τους 13. Σήμερα το πρωί κατά τις 11 αφού αέρισα το γλεύκος έριξα τη μαγιά, ανακάτεψα και το ξαναέβαλα στο ψυγείο.
  • 7 ώρες μετά, η αεροπαγίδα δεν έχει κουνηθεί από τη θέση της, αλλά δεν πτοούμαι.

14
Μπύρα / Μια από ολίγη
« στις: 10/01/2016, 21:17:38 »
Αύριο λέω να βάλω μια παρτίδα, με κάποιες βύνες που έχω (θρυματτισμενες) από τον πόλεμο του 40.
Μερικές είναι από τον Απρίλη του 2015, άλλες από Ιούλιο και λίγη από το τέλος του 2015.
Μιας και όρεξη υπάρχει, ευκαιρία να παίξω μαζί τους να δω τι θα βγεί. Σήμερα τις δοκίμαζα και δεν διαπίστωσα κάτι τραγικό στη γεύση, χωρίς να έχω μεγάλη εμπειρία. Μάλιστα ήταν τραγανές.
Και για να ανεβάσω κι άλλο το θερμόμετρο, θα χρησιμοποιήσω μια μαγιά από κιτ Muntons Bock που είχα αγοράσει 21/01/2014. Σήμερα έφτιαξα το starter και φαίνεται να είναι ζωντανή:

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=6tAW9ceQbkI" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=6tAW9ceQbkI</a>

Αύριο τα υπόλοιπα.

15
Μπύρα / Κιόκιο - Belgian Blonde Ale (BIAB)
« στις: 10/12/2015, 14:14:33 »
BIABacus Pre-Release 1.3T RECIPE REPORT
BIAB Recipe Designer, Calculator and Scaler.
(Please visit www.biabrewer.info for the latest version.)
Κιόκιο

Recipe Overview

Brewer: Δημήτρης
Style: Belgian Blonde Ale
Source Recipe Link: http://www.castlemalting.com/CastleMaltingBeerRecipes.asp?Command=RecipeView&RecipeID=37
ABV: 5.6% (assumes any priming sugar used is diluted.)

Original Gravity (OG): 1.06
IBU's (Tinseth): 30
Bitterness to Gravity Ratio: 0.5
Colour: 9 EBC = 4.6 SRM

Kettle Efficiency (as in EIB and EAW): 80 %
Efficiency into Fermentor (EIF): 67.5 %

Note: This is a Multi-Step Mash - See 'Mash Steps' Below

Times and Temperatures

Mash: 80 mins at 63 C = 145.4 F
Boil: 60 min
Ferment: 5 days at 25 C = 77 F

Volumes & Gravities
(Note that VAW below is the Volume at Flame-Out (VFO) less shrinkage.)
The, "Clear Brewing Terminology," thread at http://www.biabrewer.info/

Total Water Needed (TWN): 43.4 L = 11.47 G
Volume into Boil (VIB): 38.28 L = 10.11 G @ 1.052
Volume of Ambient Wort (VAW): 32 L = 8.45 G @ 1.06
Volume into Fermentor (VIF): 27 L = 7.13 G @ 1.06
Volume into Packaging (VIP): 24 L = 6.34 G @ 1.018 assuming apparent attenuation of 70 %

The Grain Bill (Also includes extracts, sugars and adjuncts)

61.7% Thracian Blonde (4 EBC = 2 SRM)   5000 grams = 11.02 pounds
25.3% Weyermann Pilsner (3 EBC = 1.5 SRM)   2048 grams = 4.52 pounds
3.6% Munich I (15 EBC = 7.6 SRM)   295 grams = 0.65 pounds
5.5% Thracian Aroma Pale Ale (9 EBC = 4.6 SRM)   442 grams = 0.97 pounds
3.9% Acid Malt (6 EBC = 3 SRM)   318 grams = 0.7 pounds


The Hop Bill (Based on Tinseth Formula)

26.7 IBU Saaz Pellets (3.4%AA)  114 grams = 4.02 ounces at  50 mins
3.3 IBU Hallertau Pellets (4%AA)  57 grams = 2.01 ounces at  5 mins


Mash Steps

Mash Type: Multi-Step Mash - First Step: Saccharifiaction for 80 mins at 63 C = 145.4 F

Strike Water Needed (SWN): 44.26 L = 11.69 G 63.8 C = 146.8 F
 for 15 mins at 68 C = 154.4 F

Mashout for for 2 mins at 78 C = 172.4 F


Miscellaneous Ingredients

9.5 ml Phosphoric Acid 75% (mashing)
1 tspn Irish Moss (15 min boil)
11 ml Isinglass (secondary)



Chilling & Hop Management Methods

Hopsock Used: N (Pulled 0 mins after boil end.)
Whirlpool: 0 mins after boil end.
Chilling Method: Copper Chiller (Employed 0 mins after boil end.)

Fermentation & Conditioning

Fermentation: Safbrew S-33 for 5 days at 25 C = 77 F
Diacetyl Rest: 2 days  at 28 C = 82.4 F
Secondary Used: Y
Crash-Chilled: N
Filtered: N

Serving Temp: 6 C = 42.8 F
Condition for 60 days.


Special Instructions/Notes on this Beer


Τρίτη μεσημέρι 8/12/2015, ξεκίνησα το στάρτερ για τη μαγιά.
1 lit@1.040 με 1 φακελάκι Safbrew S-33 και 180gr Munich I, με mashing παρόμοιο με αυτό της συνταγής.
Το έβαλα στο αυτοσχέδιο αναδευτήρα και το άφησα να το αναδεύει μέχρι τη στιγμή που το έριξα στο γλεύεκος.

Χθες 9/12/2015 κατά τις 4 ξεκίνησα τις διαδικασίες.
Χρησιμοποίησα το biabacus και ομολογώ πως μου άρεσε αρκετά.
Επίσης αφού την προηγούμενη φορά μου είχε καεί ο σάκος, έφτιαξα καινούριο και δυστυχώς είναι πολύ κοντός σε ύψος. Πρέπει να φτιάξω άλλον.
Μάλιστα σκέφτηκα να του φτιάξω το κάτω μέρος του σε σχήμα V ή U (αντί για _ επίπεδο) έτσι ώστε όταν τον κρεμάω να στραγγίξει να μαζεύεται το υγρό στο κέντρο και να στραγγίζει καλύτερα, κάτι που φάνηκε να δουλευει καλά.

Σε γενικές γραμμές όλα κύλησαν καλά.
Παιδεύτηκα λίγο με τα 8 κιλά βύνης και το μικρό σάκο. Μέχρι να ρίξω οξύ για να ρίξω το ph, να ανακατέψω, να πάρω δείγμα, να παγώσω να μετρήσω και να ξαναδιορθώσω μου πήρε αρκετή ώρα και δεν ξέρω αν πρόλαβε να πέσει το ph έγκαιρα.
Η θερμοκρασία πάλι έπαιζε ανάλογα με το που βάζω τον αισθητήρα. Εκεί π.χ. που ήταν 63.2 μόλις ανακάτεψα και μετακινήθηκε λίγο, αμέσως έδειξε 60.

19:20 είχε τελειώσει το mashout και 19:50 είχε ξεκινήσει ο βρασμός. Ο όγκος ήταν 1.5lt παραπάνω από το υπολογισμένο.
20:00 έριξα τον Saaz.
20:35 ετοιμαζόμουν να ρίξω το chiller και το irish moss. Μετρώντας όμως τον όγκο βρέθηκε αρκετά παραπάνω και αποφάσισα να βράσω επιπλέον 15 λεπτά.
20:50 έριξα chiller και irish moss
21:00 πέφτει και ο Hallertau
21:05 σβήνω. Τελικός όγκος 32.67 σχεδον 1 λιτρο λιγότερο από αυτό που είχε υπολογίσει το excel. Πυκνότητα 1.063. Κάπου πρέπει να έκανα λάθος με τις μετρήσεις. Μετράω με μια μεταλλική μετροταινία το ύψος και λογικά διαστέλλεται αρκετά κι αυτή όταν τη βουτάω στο βραστό γλεύκος.
21:08 ξεκινησε το πάγωμα, μέχρι τις 21:30 όπου και ήταν στους 25C.
Το ανακάτεμα για σχηματισμό κόνου, απέτυχε για άλλη μια φορά. Δεν ξαναασχολούμαι!
Στον κάδο μπήκαν 23.5lt + έπεσε ανακάτεμα με το τρυπάνι για οξυγόνωση. Μετά έριξα και το 1 λίτρο του starter και πήγε υπόγειο στο ψυγείο για ζύμωση.
Μέσα σε μια ώρα είχε ξεκινήσει και το πρωί είχε πετάξει/εξατμίσει όλο το τσίπουρο από την αεροπαγίδα. Για να δουμε που θα σταματήσει!


Η "συνταγή" έλεγε και για κόλιανδρο, αλλά σύμφωνα με τα νούμερά τους έπρεπε να προσθέσω 0.30γρ. Μάλλον πρόκειται για λάθος και επειδή δεν τα πολυπηγαίνω καλά με τον κόλιανδρο δεν έβαλα.

Σελίδες: [1] 2 3 4