Εμφάνιση μηνυμάτων

Αυτό το τμήμα σας επιτρέπει να δείτε όλα τα μηνύματα που στάλθηκαν από αυτόν τον χρήστη. Σημειώστε ότι μπορείτε να δείτε μόνο μηνύματα που στάλθηκαν σε περιοχές που αυτήν την στιγμή έχετε πρόσβαση.


Μηνύματα - pelargos

Σελίδες: [1] 2 3 ... 70
1
Νέα μέλη / Απ: Καλως σας βρηκα!!!
« στις: 26/07/2019, 18:18:27 »
Καλώστον!

2
Νέα μέλη / Απ: Καλησπέρα!
« στις: 07/06/2019, 11:17:07 »
Γεια σου Θάνο. Με το καλό να ξεκινήσεις και τη BIAB τεχνική. Τι στυλ μπύρας προτιμάς περισσότερο να πίνεις;

3
All Grain Brewing / Απ: BIAB - ΜΑΡΜΙΤΑ 17 L
« στις: 31/05/2019, 13:13:19 »
Ναι, νομίζω μπορείς.

4
All Grain Brewing / Απ: BIAB - ΜΑΡΜΙΤΑ 17 L
« στις: 31/05/2019, 08:36:31 »
Ας υποθέσουμε πως θες να φτιάξεις μια συνταγή με τελική πυκνότητα 1.050 και 90' βρασμού.

  • Ξεκινάς με όριο τον όγκο του mashing τα 17 λίτρα (ίσως λιγότερο). Δηλαδή 2.0kg βύνης και 15.6l νερού για full volume Biab. Αυτό σημαίνει πως βάζοντας νερό και βύνη φτάνεις οριακά στα 17 λίτρα της κατσαρόλας σου.
  • Κάνεις mashing, αφαιρείς τη βύνη και πέφτεις στα 14.4l γλεύκους προς βρασμό.
  • Βράζοντας για 90' και υποθέτοντας εξάτμιση 3l/h έχεις συνολικά εξάτμιση 4.50 λίτρα. Άρα το γλεύκος μειώνεται κάπου στα 9.50-10.0 λίτρα γλεύκους.
  • Τέλος έχεις κάποια απώλεια από τη μεταφορά στον κάδο ζύμωσης. Έστω πως είναι 2 λίτρα. Πέφτεις στα 7.50 λίτρα
  • Θα κάνεις τη ζύμωση και θα έχεις κι από εκεί μια ποσότητα που δε θα εμφιαλωθεί. Άρα πας στην τελική ποσότητα εμφιάλωσης στα 6 λίτρα.

Βέβαια όλα αυτά είναι για full volume biab. Υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορείς να κάνεις, όπως το να προσθέσεις εκχύλισμα βύνης και επιπλέον νερό ώστε να ανέβεις σε ποσότητες και πυκνότητα.

Το κατά πόσο σε συμφέρει εξαρτάται από εσένα. Αν όμως συνεχίσεις να φτιάχνεις μπύρα και πας σε μεγαλύτερο εξοπλισμό, σκέψου πως τα χρήματα που θα δώσεις τώρα θα πάνε χαμένα.

Δες κι αυτό αν δεν το έχεις διαβάσει, αλλά και διάφορα άλλα θέματα στο forum σχετικά με όγκους εξοπλισμού.
http://www.beer-deli.gr/forum/index.php/topic,1899.0.html

5
Νέα μέλη / Απ: Νέος φιλος
« στις: 16/05/2019, 20:15:28 »
Καλώστον τον Παναγιώτη.
Καλές μπύρες εύχομαι

6
Για το ανθρακικό σωστά το σκέφτηκες. Βάζεις λιγότερα σάκχαρα κατά την εμφιάλωση.
Εγώ χρησιμοποιώ αυτό το προγραμματάκι: http://kotmf.com/tools/prime.php
Δοκίμασε αρχικά με όγκο διοξειδίου γύρω στο 1.5-1.8 και θα δεις εάν σου κάνει ή θες λίγότερο/περισσότερο.

Τώρα όσον αφορά το σώμα εξαρτάται από τη συνταγή ή το κιτ που θα φτιάξεις. Σίγουρα εάν προσθέσεις εκχύλισμα βύνης αντί για δεξτρόζη, όσον αφορά τη ζύμωση, θα πετύχεις περισσότερο σώμα.

7
Γενικά θέματα / Απ: Κουβεντούλα.
« στις: 03/04/2019, 22:41:20 »
Τελικά αυτές οι μπύρες χωρίς αλκοόλ είναι σαν παγωμένο γλεύκος, νερωμένο και με ανθρακικό.
Τις υποβάλλουν σε ζύμωση άραγε;

8
Kit Brewing / Απ: Mangrove Jacks Pils
« στις: 02/04/2019, 15:51:21 »
Εγώ θα σου πρότεινα, να μεταγγίσεις άλλη μια φορά στο τέλος, την ημέρα της εμφιάλωσης.
Ρίχνοντας τη δεξτρόζη, θα πρέπει να ανακατέψεις. Άρα ο,τιδήποτε έχει κάτσει στον πάτο του κάδου μέχρι την ημέρα της εμφιάλωσης, θα ανέβει πάλι προς τα επάνω και θα καταλήξει στα μπουκάλια σου.

Για τη δεξτρόζη τώρα, εγώ χρησιμοποιώ τον εξής υπολογιστή: http://kotmf.com/tools/prime.php
Και όντως για 20 λίτρα, 19C, 2.4 όγκους βγάζει 122g δεξτρόζης. Εγώ τόσο θα έβαζα γιατί δε μου αρέσουν οι μπύρες με πολύ ανθρακικό. Επίσης πολλές φορές, μετά από μήνες το ανθρακικό μεγαλώνει κι άλλο, οπότε προτιμώ να έχω λιγότερο στην αρχή.
Όμως και 180 να βάλεις, δεν τρέχει κάτι, απλά θα έχει παραπάνω ανθρακικό.

9
Εξοπλισμός / Απ: Ηλεκτρικος βραστηρας
« στις: 08/11/2018, 10:43:51 »
Με τα 3kw κοίταξε μήπως θα πρέπει να παίρνεις ρεύμα από γραμμή του σπιτιού με 15Α ασφάλεια και όχι 10άρα

10
Εξοπλισμός / Απ: Ηλεκτρικος βραστηρας
« στις: 04/11/2018, 11:01:41 »
Λογικά θα επαρκεί προς το παρόν και κάπως οριακά.
Ενδεικτικά να σου πω πως για μια μπύρα με FG 1.050, τελικό όγκο στον καδο ζύμωσης 12 λίτρα (μαζί με το ίζημα) και βρασιμο 90 λεπτων χρειαζεσαι 21.5 λίτρα για το mashing.
Γενικα μπορεις να κάνεις διάφορες κινήσεις για να φτιαξεις μπύρα σε μικρότερο χώρο, πχ να βράσεις ένα γλεύκος υψηλότερης πυκνότητας και μετά να προσθέσεις νερό ώστε να πας στα λίτρα που θες. Ή να προσθέσεις εκχύλισμα βύνης στο τέλος.
Οπότε η γνωμη μου είναι πως ναι, θα κάνεις δουλειά, αλλά αργά ή γρήγορα μπορεί να θες κάτι μεγαλύτερο, εάν θες να κάνεις full volume biab.

11
Kit Brewing / Απ: κιτ lager , κατακαθι??
« στις: 20/10/2018, 12:33:47 »
Να διευκρινήσω πως πάντοτε θα έχεις κατακάθι στα μπουκάλια σου, από τη στιγμή που βάζεις δεξτρόζη για να κάνεις ζύμωση για παραγωγή CO2 μέσα στο μπουκάλι.
Απλά προσπαθούμε να έχουμε όσο το δυνατον λιγότερο.

12
Νέα μέλη / Απ: Καλησπέρα
« στις: 05/09/2018, 20:05:47 »
Γεια σου Αντώνη. Τι μπύρες σου αρέσει να πίνεις συνήθως;

13
Μπύρα / Απ: Creaky Cabin - Καπνιστή
« στις: 05/09/2018, 20:01:45 »
Τι εννοείς 1:1;
36.8% είναι το ποσοστό της καπνιστής και τα ποσοστά παίζουν απο 20-80%.
Δεν εχω ξαναφτιάξει βέβαια. Οπότε δεν έχω άποψη για το αν είναι πολύ η λίγο. Θα δείξει φαντάζομαι

14
Μπύρα / Απ: Creaky Cabin - Καπνιστή
« στις: 03/09/2018, 09:34:34 »
Χρήστο δε νομίζω πως είναι πολύ. Δεν έχω ξαναφτιάξει.
Ωστόσο τις είχα και πολύ καιρό τις βύνες. Την ώρα που έβραζα δε μύριζε κάτι καπνιστό.
Ωστόσο χθες που εμφιάλωσα και δοκίμασα ήταν εμφανές στη γεύση. Μου έκανε καλή εντύπωση, ωστόσο θα περιμένω να ωριμάσει για να μπορώ να δω ακριβώς τη γεύση.
Με θορύβησε λίγο το γεγονός πως έφτασε 1.006 τελική πυκνότητα, παρ'όλο το mashing που έκανα στους 69C. 5.7% αλκοόλ.
Κατά το νοέμβρη - δεκέμβρη θα δούμε.

15
Μπύρα / Απ: Creaky Cabin - Καπνιστή
« στις: 19/08/2018, 12:48:17 »
Απ'ότι βλέπω νομίζω στους περισσότερους δεν αρέσει η καπνιστή. Θα δείξει
Ευχαριστώ πάντως!

Σελίδες: [1] 2 3 ... 70